Än idag syras det mjölk, grönsaker, kött och fisk. Yoghurt och filmjölk är välkända för oss och likaså gravning av fisk och kött. Till denna grupp hör även surströmmingen. Mjölksyrajäsning är den enda formen av konservering som faktiskt gör grönsakerna nyttigare än de är som helt råa. Dessutom gör mjölksyrajäsning rotfrukter och grönsaker mer lättsmälta. Mjölksyrajäsning är egentligen en form av fermentering.
Min färdigsyrade vitkål
Vanligast är nog surkålen som finns att köpa konserverad, vacuumpackad och i lösvikt. Därefter följer mjölksyrad gurka, som vanligen kallas estnisk surgurka, mjölksyrade morötter, bönor och blandade mjölksyrade grönsaker. Dessa finns att köpa i specialbutiker och i vissa hälsokostbutiker. Tistelvind är det enda svenska företag som erbjuder mjölksyrade grönsaker av flera slag.
Vitkål varvad med havssalt, kummin och lök.
Det är inte svårt att mjölksyra själv, men det krävs noggrannhet och mycket god hygien. Helst bör man också använda ekologiskt odlade grönsaker. Naturligtvis måste man skära bort allt som är det minsta dåligt eller skadat. Kål och rotsaker måste strimlas fint, exempelvis i matberedare. Man kan blanda olika rotsaker eller syra var sort för sig. Det är gott att tillsätta lite lök, vitlök eller paprika till rotsakerna. Salt är en nödvändig ingrediens, till 1 kilo vitkål ska man ha 1 matsked salt. Mjölksyrajäsning ska ske så luftätt som möjligt. Man kan syra i vanliga glasburkar med lock, i skål med fat och tyngd på eller i speciella syrningskärl som har vattenlås. Grönsakerna ska vara helt täckta av vätska. Om inte vätskan räcker till får man göra en saltlösning och fylla upp med den.
Vitkålen stampas med knytnäven tills den vätskar sig ordentligt
För att lyckas med syrningen måste man också vara noga med temperaturen. Först ska grönsakerna stå i 22 graders rumstemperatur, så att mjölksyrajäsningen kommer igång så snabbt som möjligt. Efter cirka 3-4 dygn ska det ha bildats så mycket mjölksyra så att andra bakterier har blivit utslagna. Nu har grönsakerna en frisk syrlig doft. Därefter kan grönsakerna ställas lite svalare vid cirka 18 grader för att långsamt bli genomsyrade. Detta tar för kål och rotsaker 2-3 veckor och för gurkor knappt 2 veckor. Därefter ska grönsakerna lagras i kylskåp i 4-6 veckor innan de har nått full arom och är ätklara. De har sedan god hållbarhet i kylen.
Man kan tillsätta kummin, fänkål, svarta vinbärsblad, rivet äpple, pepparrot och mycket annat i syrningen. Våga vara kreativ och prova dig fram till just dina favoriter.
Börja med att göra mindre satser, så att du ser att du lyckas få igång rätt jäsningsprocedur. Grönsakerna ska ha en frisk syrlig lukt, men absolut inte vara slemmiga.
För att snabbt få upp rätt sorts bakterier kan man tillsätta vassle från avrunnen naturell yoghurt eller filmjölk. (Ostmassan används kryddad som pålägg eller okryddad som dessert tillsammans med frukt)
De mjölksyrade grönsakerna är ett gott och bra alternativ under vintern när många grönskaer är trista och näringsfattiga. Mjölksyrade grönsaker kan ätas som sallad, tillbehör, både varma och kalla och som ensamrätt med till exempel gott bröd till.
Efter några dagar jäser det fint och det har bildats mer vätska
Här är en länk till Ians artikel om Surkål inne på Vegan.
Désirée
tidningensyre.se
Roligt att du gillar artikeln, din artikel om surkål är ju också toppen Har faktiskt inte tänkt på att det också är klimatsmart mat. Kan nästan inte bli bättre då - gott, nyttigt och klimatsmart
Frukt är gott och det ska vi självklart unna oss ibland också. Svenska äpplen kan man ju få tag på nästan hela vintern
Désirée
tidningensyre.se
Hur gör man surgurkor?
Har du nåt recept?
Mjölksyrade gurkor
4-5 kilo västeråsgurkor
Gul lök
Vitlök
2-3 matskedar senapsfrön
2-3 matskedar koriander
10 lagerblad
dillkronor
pepparrot
hallonblad
svart vinbärsblad
ekblad
30 gram salt per kilo grönsaker
1/2 liter vassla
Börja med att göra vasslan. Värm en liter naturell yoghurt till fingervärme, max 40 grader och häll den sedan i ett kaffefilter eller i en silduk och låt vasslan rinna av över natten. (Ostmassan kan du göra smörgåspålägg av) Istället för vassla kan du ta Rejuvelac.
Lös upp saltet i uppkokat varmt vatten och låt svalna av.
Tvätta gurkorna noga.
Stick hål med en vass knivspets runt om alla gurkorna.
Varva gurkorna med kryddorna i glasburkar eller glaserad kruka.
BLanda saltvatten och vassla och häll det på gurkorna så att det täcker helt.
Låt stå i rumstemperatur i cirka 10 dagar.
Nu ska de in i kylskåp för att eftermogna i 2-3 veckor.
Detta är en stor sats, så jag rekommenderar att man börjar med att göra en mindre sats. Har man en gång lyckats göra dessa gurkor kan man spara spadet och använda till att lägga in nya gurkor i. Det går också bra att använda vanlig slanggurka, men den bör skäras i bitar.
Receptkälla: Mjölksyrejäsning av grönsaker av Annelies Schöneck
Désirée
tidningensyre.se
bara en liten fråga, heter det inte mjölksyrAjäsning? Det har väl inte med syre att göra, utan mjölksyra? Som en av de organiska syrorna i kroppen kan den väl knappast klassas som syre?
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Det är grodorna och jag!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Vi har hittat en som inte var det (tror jag), men jag kommer inte ihåg märket.
Vid pastörisering försvinner även alla nyttiga bakterier, enzymer, aminosyror, antioxidanter och majoriteten av vitaminerna. Inte bra med andra ord. Då blir det bara det goda kvar, inte det nyttiga.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Ska kolla upp
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
De som bor i Göteborgstrakten kan köpa mjölksyrade grönsaker från Undermat som tillverkas i Västra Frölunda. Titta på www.undermat.se
Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!
Intressant!
Tack DesK (med flera) för alla inspirerande artiklar! Tycker att det är mycket roligt att läsa numera!
Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar
vitkål, rödkål och imorrn, morötter… Jag är med i gamet igen
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Nu är det gott om svenska rot- och grönsaker i butikerna, så passa på att mjölksyra! Jag gjorde en omgång västeråsgurkor, som jag blandade med lite gul paprika, lök, vitlök, vinbärsblad och ekblad + salt, som spad använde jag enbart Rejuvelac Igår provsmakade jag en liten bit och den var jättegod, så nu åkte burken ned i matkällaren för att mogna
Désirée
tidningensyre.se
Heja, hejja! Det är oslagbart med egen surkål :)
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Det finns vissa saker jag vill göra, men av någon anledning ännu inte gjort.
En möjlig orsak är att jag ibland kan tendera till att vara lat. (Shame on me! typ.)
Anledningen till att jag surar är att jag ännu inte har gjort egen surkål. Så… shame on me, typ
(Varför upprepar jag mig)? 🤔
#27 För att du kan? Själv drar jag på det, vill ha finrivet/finskuret, men har inget att göra det med.. Så det verkar inte bli.. Kanske ska starta en film och ta osthyveln :P
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Jag slängde ihop lite surkål i veckan :) Nu måste jag bara vänta…
Kul att det finns fler som mjölksyrar. Det känns nästan som ett måste att syra eller fermentera numera. För tillfället gör jag västeråsgurka och squash.
Karin Bojs har skrivit en användbar grundbok - Syra själv. http://www.bokus.com/bok/9789171262530/syra-sjalv-konsten-att-foradla-gronsaker-med-halsosamma-bakterier/
Annelis Schönecks - Mjölksyrejäsning av grönsaker är lite av en klassiker i ämnet. http://www.bokus.com/bok/9789197667319/mjolksyrejasning-av-gronsaker/
Karin Bojs bok är en modern kokbok och kanske den som lämpar sig bäst för nybörjare. Schönecks bok är lite mer av ett häfte i 70-talsstil. Jag rekommenderar att man börjar med Bojs bok och tar den andra sen.
Mjölksyrade grönsaker smakar knaprigt och har kvar sin spänst och har en lätt syrlig ton. Beroende på sort kan de påminna en del om vanliga inlagda grönsaker. Kimchi, en slags koreansk surkål, kan vara ganska het, beroende på hur man kryddat den.
Det finns mjölksyrade grönsaker att köpa i mataffärer, men de flesta är pastöriserade. Smak och konsistens finns kvar, men mjölksyrebakterierna har dött i samband med upphettningen. Det kan finnas opastöriserade att köpa. Har affären dem så finns de i grönsakskylen.
#35 Den surkål du bör köpa, om du vill ha nyttan av mjölksyrabakterierna, är den opastöriserade från Tistelvind. Den har en mild smak och de saluför även andra mjölksyrade grönsaker och kimchi, som är en mer kryddad variant. Tistelvinds produkter finns i kyldisken, oftast i närheten av det vegetariska sortimentet.
Désirée
tidningensyre.se
Den här är bra! Ska försöka ge mig på det hela i morgon, tror jag :)
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Jag hade slut på min hemsyrade och köpte Tistelvinds, men jag tycker dels den är för torr, dels tycker jag genuint illa om den kryddkummin de använder i.
Får vackert vänta ett par veckor på min egen.
Jag har syrat vitkål flera gånger med gott resultat. Rödkål däremot, vad är det med den? Två gånger har jag provat och den har bara jäst och blivit dålig. Nån som har en idé om vad jag kan ha gjort fel?
#39 Tistelvinds kimchi är mycket bättre, smakar inte kummin utan chili och vitlök.
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
#41 Ja det är väldigt sant :D
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Jag önskar att det fanns små burkar att köpa för att testa. Jag köpte Tistelvinds, men gillade den inte (förstår nu kanske varför #39). Har därefter inte tordas prova göra eget, recepten är så stora. Men ska testa att fermentera chili i år i alla fall
Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!
Min dotter syrade vitkål i några rätt små burkar med patentlock. Det blev bra 🙂
#50 Det går att blanda surkål och annat mjölksyrat i de flesta maträtter, men när man hettar upp det, så mister man de flesta goda bakterierna, tyvärr. Bättre är att blanda lite mjölksyrat i en sallad 🙂
Désirée
tidningensyre.se
#50 Alla grytor som "mår bra" av lite syrligt kan man använda lite surkål i skulle jag nog tro. Jag själv gör en "lins och surkålsgryta" då jag använder surkål i mat. Den tycker min karl om även om han både ogillar surkål och gröna linser i vanliga fall.
#51 Fast då förändras ju inte smaken dessutom så är ju surkål fortfarande nyttigt även då det hettats upp, det är ju lika nyttigt som vanlig vitkål i matlagning fast mer lättsmält.
Man kan inte alltid bara äta vad som är nyttigast
#0: hej tack för ett intressant inlägg :) jag undrar om man behöver ha ett lock på när man mjölksyrar? Jag har gjort som du skrev och hällt på vätska men sen lagt en påsen med vatten längst upp så det blir som ett lock. Har hört att om man stänger locket på glasburkar kan dom explodera efter ett tag.. är detta ok eller kommer det bli misslyckat?
#58 Det måste vara helt tätt och luftfritt, när man syrar, så du måste ha lock på burken, även om du har plastpåse överst. Om du är rädd för explosion, så kan du skruva upp burken pyttelite och släppa ut kolsyra en gång om dagen. Om du använder bygelburkar med gummipackning, så är de självpysande.
Désirée
tidningensyre.se
#58 ok det var ju inte bra, jag började med detta igår, behöver jag slänga allt nu?