Egen matlåda är oftast såväl godare som mer ekonomisk än lunchrestaurangernas mat. Därför blir det idag allt mer vanligt med egen lunchlåda, då restaurangernas luncher blir både mindre nyttiga och dyrare än det egna hemlagade alternativet
På många arbetsplatser finns det mikrovågsugn och vad passar då bättre än att göra egen matlåda som du tar med till jobbet. De flesta tänker väl mest på att ta med gårdagens rester i lunchlådan och det är naturligtvis bra, men med lite planering kan man få ett bättre utbyte av sin lunchlåda och sina mellanmål. Ytterligare en fördel med att ta med matlåda är att det är du som bestämmer hur hälsosam och nyttig den ska vara samt att du spar pengar. Jag vågar påstå att du också presterar bättre på jobbet om du tar med dig egna matlådor och mellanmål och du har på det viset full kontroll över vad du äter. Vill du ta med dig smörgåsar, så lägg dessa i en lämplig plastburk med lock då de håller sig fräschare på det sättet än om du har dem i plastpåse. Om du bara vill ha med smörgåsar så gör gärna som Danska Smörrebröd, det vill säga lite bröd och mycket pålägg. Slät soppa i thermos passar också bra istället för “Varma Koppen”.
Numera finns många bra plastlådor med lock, man kan välja modeller med fackindelning eller med öppningsbart lufthål och de flesta är microvänliga. För säkerhet skull rekommenderar jag att du tar en plastpåse runt matlådan trots att locket sägs vara tättslutande, det är så förargligt om sås eller dressing rinner ut i väskan. Soppa kan du också transportera i plastflaska, om den är mixad eller puread, annars finns det bra matthermosar att köpa. De flesta av dessa produkter hittar du i vanliga matvaruaffärer, men när det gäller matthermosar kan man bli tvungen att vända sig till sport- och vildmarksaffärer.
Vad passar bäst i matlådan? Svaret är enkelt: Mat som du tycker om och som håller dig lagom mätt hela dagen! Grytor, gratänger, soppor och sallader kan alla varieras på olika sätt och passar bra i både matlåda och matthermos.
Här nedan finns lite olika förslag till lunchmatlådor.
Soppor Grytor Gratänger Sallader
Gulaschsoppa Köttgryta Lasagne Nizzasallad
Rödbetssoppa Kycklinggryta Fiskgratäng Kycklingsallad
Potatis&purjolökssoppa Chili con Carne Broccoligratäng Grekisk sallad
Tomatsoppa Sjömansbiff Kycklinggratäng Tonfisksallad
Fyll gärna på nedan med dina matlådefavoriter!
Tack till MonisN som har hjälpt mig att redigera bilden
Désirée
tidningensyre.se
Jättebra artikel
Jag och min man har alltid matlådor med oss. Tänk bara så mycket pengar vi sparar jämfört om vi skulle äta lunch ute.
Enda kruxet på mitt jobb är att det är för få microugnar och många har sådana där frysta färdigportioner med som ska stå inne 8-9 minuter
/Maria
Jag tycker att du har fått med det mesta
Ett tips är att jag brukar göra en stor mängd mat och fryser in i portioner. Däremot så kokar jag tillbehören som potatis, pasta ris eller vad det nu ska vara till, kvällen innan. Det känns färskare då pasta, ris och potatis är inte alltid så gott att frysa.
/Maria
Något jag kan sakna på min arbetsplats är en spis, så man kan koka pastan strax innan man äter! Uppvärmd pasta tycker inte jag är någon höjdare - brukar undvika pasta i matlådan just därför.
Men i gengäld har vi en bra lunchcatering på jobbet - 6 olika rätter att välja mellan dagligen, plus sallad dryck och bröd. Subventioneras, tror det kostar bara 35 kronor per måltid eller så. Det blir en liten skatt på det förstås, kostförmån.
#5 Gör som på restauranter. Koka pastan nästan klart. När du skall äta så häller du bara kokat vatten över och häller snabbt av. Fungerar utmärkt.
Vi har ingen barnbespisning här så att göra egen lunch är naturligt. Finns så otroligt mycket man kan göra, även kallt.
#6 Men vi kan ju inte koka vatten heller, det finns inte ens en vattenkokare här .
Jag brukar köra ris, gryner, couscous och sånt istället.
Matlådor är ju jättebra att ha med sig, även om det kan vara gott att äta ute nån enstaka gång om inte annat för att byta miljö lite på lunchen.
Bra matlådemat är ju förutom det som Desk redan nämnt sånt man kan göra storkok av o frysa in.
Korvstroganoff eller korvgryta och ris eller pasta
En variant på sjömansbiff där man tar köttfärs istället för biff och varvar med potatis.
Man kan också göra en basgryta på kött genom att koka köttet färdigt och frysa det i buljongen sedan tar man fram och tillsätter de grönsaker eller gör en sås. Detta funkar även hemma om man vill äta köttgryta mitt i veckan efter jobbet.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
#8 Har du provat med koka pastan färdig och sen hälla i en durkslag och sen hälla i pastan direkt i iskallt vatten? Efter det, låt torka lite och sen blanda i lite olivolja eller nåt annat olja att de inte klistra ihop. Sen bara värma upp med micron. Jag hoppas att ni har en micro. Å andra sidan varför köper inte ni tillsammans en vattenkokare för er?
Vänliga hälsningar Stephan
har värmeskåp på jobbet och äter dagligen värmd mat från värmeskåpet ,men jag har funderat på en sak angående värmeskåp ?hur är det med näringsvärdet när man värmer maten i värmeskåp ,det tar cirka tre timmar i värmen innan man äter ,mår maten bra av det ?
Johan
Medarbetare på matlust
Kålpudding i långpanna är perfekt att göra nån gång ibland o det räcker ju till ganska många matkådor att ha i "reserv" i frysen, typ när det man åt kvällen nnan inte räckte till lådan oxå. Kålen går jättebra att frysa och så gott det är med lite lingon till!!
Även grytor av alla de slag e ju perfa som matlåda, brukar göra kycklinggryta i storformat, har i allt i den. Kycklingen (såklart) men oxå morötter, broccoli osv så slipper man tänka på att man ska ha nått till grytan. Allt e ju i!!
Största misslyckandet va ju förståss hemgjord bearnese i samma låda som maten som skulle värmas.. hihi.. såg INTE fint ut!! Super med de där små runda burkarna (från tupperwere) till sån sås o sylt..
På Svenska Dagbladets sajt finns fina tips för dig som vill ha mer inspiration till matlådor
Désirée
tidningensyre.se
Toppen länk! Tack för det!
Vänliga hälsningar Stephan
Ang det där med matlådor så har jag räknat ut att min karl sparar ca 2500 kr på att ha matlåda med sig istället för att äta ute varje dag som han gjorde innan han träffade mig. Så nu har han massor med pengar som han kan lägga ner på sin dyra hobby; BILAR!
Ang kycklinggratängen Vart hittar man recept på det?
Vi har så gott som alltid matlåda med oss. Händer ibland att jag måste äta med eleverna och inte har någon rast att äta min egen mat, och händer ibland att sambon äter ute med jobbarkompisarna.
Jag har lite svårt för hela bitar av fläsk- och nötkött i matlådan, tycker det får en konstig smak när man värmer på det igen. Så jag föredrar färsrätter, grytor, vegetariskt, soppor, sallader, fisk eller kyckling.
Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar
Till andra läsåret blir det nu för mig också matlåda, eftersom kocken har bytt och den nya lagar inte bra mat. Jag ser fram emot hemmalagat i skolan!
Vänliga hälsningar Stephan
Bra med en liten påminnelse. Övervägar att ha ett nyårslöfte att bli duktigare på att ta med matlådor. Första 10 åren på jobbet var jag jätteduktig på det, men sen blev jag dels bekväm, dels blev det svårt att hinna med att göra, dels tröttnade jag fullständig på mat som varit fryst.
Tycker det kan vara svårt att göra mer mat hemma än som går åt. När man är två vuxna med bra aptit och 3 barn varav två tonnårngar som äter hur mycket som hälst. Känns som att man skulle behöva storkök. en lasagne som fyller hela långpannan t.ex. Antingen går den åt eller så blir det max 1 matlåda kvar av den. Sen tycker jag det är svårt att hitta tid och motivation att stå o fixa grönsaker/sallad till matlåda, vill ju ha det färskt.
Mycket inspirerande artikel!
Nu blev jag riktigt glad för jag vill spara pengar och äta bättre!
Jag har tillgång till micro och kyl och hett vatten på jobbet så kan fixa ganska mycket. Mina problem har varit:
1. Brödet i mackorna blir degigt när pålägget är på fram till lunchen.
2. Salladen blir "trött" i plastlådan och gurkbitarna fryser. (Jag forsöker fippla med kylens temp men städerskan på jobbet fipplar tillbaka)
3. Brist på ideer - köttfärsröra och ris och stroganoff har jag gjort. Försöker undvika fisk för det luktar lite för mycket efteråt i pentryt.
4. Jag är lat.
Nu känner jag mig inspirerad att ta tag i detta. Friluftaffären var ett bra tips, men skulle vara kul att få tips på bra lunchlador också med en massa fack för varmt och kallt och dressing osv.
#25 På bilden ser du en matlåda med 2 fack + en extra liten låda med lock (den vita till höger) som funkar rätt bra, sånna vet jag att man kan hitta lite här och var. Sen såg jag i vår vanliga butik en slags avlång plastburk med 3 fack i som verkade riktigt bra.
Många matiga soppor och grytor funkar bra i matlådan. Tänk också på att dressing till sallad är bättre att ha i en separat flaska och hälla på strax innan du ska äta salladen. Så här års när det är kallt ute är det mycket gott med en matig ljummen sallad. Då skär du alla grönsaker och lägger i en burk sen fyller du på med bulghur, ris, korngryn, matvete eller pasta och ost, skinka, kyckling, tonfisk eller stekrest. På jobbet värmer du det hela lätt och häller på din favoritdressing.
Désirée
tidningensyre.se
Inlägget är borttaget
Alltid matlåda här. För oss har det aldrig varit svårare än att man lagar mer mat till middag. Ibland blir det lådor över och då hamnar dom i frysen till senare tillfällen. När det ska vara kalla saker till varm mat passar småburkar som tex gamla kaviarburkar utmärkt.
#30 Jag vet inte om jag har några direkta tips, vi stoppar ju bara resterna i matlåda. Inte så mycket planering bakom.
För mig finns det ingenting mysigare än just matlådor.
Jag tycker att de är så otroligt härliga och extra goda på något vis.
Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur
Aquelegia tipsar om ett annat sätt att göra matlådor här
Désirée
tidningensyre.se
Oj hade glömt av denna tråden, fanns visst redan tips om att använda resterna som matlåda här. Att jag skall krångla till det för mig och komma på sånt själv när hela världen vistt redan visste om detta ^^
Idag lagade jag storkok till veckans matlådor. Eller ja nästkommande månaden säkert blev en hel del ^^
Ost och skinksås med majspasta. 4 lådor
Kycklingfrikasse (tysk kyklinggryta) med råris. ca 8 lådor
Spenatlasagne 5 lådor
Imorgon skall jag laga Köttgryta också då lagar jag lite extra att ha i matlådor.
Hinner jag imorgon så skall jag även fixa köttfärs och vegetariska fyllda vita paprikor till matlådor.
Nu när både jag och sambon jobbar så gör jag ofta storkok på matlådor och fryser in, så jag slipper göra så mycket mat varje dag och så att de finns i reserv de dagar man inte hinner att göra mat. Jag har alltid matlåda med mig :-D
Aldrig varm mat i kylen nej, för det höjer temperaturen i kylen och kan då ge sämre hållbarhet på maten som redan finns i kylen. Om det är varmt väder, kan man fylla diskhon med kallt vatten och isbitar och ställa kokkärlet där för avsvalning.
Désirée
tidningensyre.se
Sommartid köper jag 3-pack av tonfisk (tror 80g-burkar). Blandar sallad av bladgrönsaker som jag gillar, tar med några kokta ägg och en tub citronmajonnäs. Allt kan förvaras i rumstemperatur. Sen blandar jag allt när det är dags att äta. Fungerar också bra som picknickmat, i skogen eller på badstranden.
Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!