Matprat

Vi slänger på tok för mycket mat!

2012-08-03 16:35 #0 av: DesK

Dn.se berättar att Svenskar slänger mat för miljarder varje år.  Detta är skrämmande siffror, men tyvärr förvånar de mig inte. Vi måste alla bli mycket bättre på att ta vara på maten.

Anmäl
2012-08-03 16:43 #1 av: Pelle Långlös

Ja det är hemskt vad vi gör av med. Först idag på flera veckor (ev. månader) så fick jag leta fram en kompostpåse och slänga lite mat annars äter jag upp allt som jag lagar. Lagar så att det räcker precis för en måltid eller flera.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2012-08-03 19:07 #2 av: dolfen

Visst vill vi ha välsorterade affärer. Eller?
I bland annat serien "Folkets mataffär" påstås det att just detta är en orsak till att affärer slänger så mycket, och, tja. Jag tycker att det kan vara logiskt.
Har även läst/hört detta från andra håll.

I serien "Folkets mataffär" tog de hand om grönsaker och andra varor innan de blev dåliga, och tillagade dem.
Målet var att slänga så lite som möjligt.

Själv har jag börjat föra statistik över hur mycket jag slänger, och då inte bara kompostavfall.
Man kan nog få tag på en genomsnitts-siffra (vilket jag försökte för ett tag sedan utan att hitta en färsk siffra), men jag vill veta hur mycket just jag slänger. Cool

 

Anmäl
2012-08-04 13:45 #3 av: [deen]

Ja fy! Jag har förr varit tvungen att ta vara på precis allt jag har av ekonomiska skäl, men har slackat av lite nu när ekonomin är bättre... Man är inte lika noga med planeringen helt enkelt.Skäms Skäms när jag läser det där, och vill börja bättra mig genast!

Anmäl
2012-08-04 18:04 #4 av: [Tassy]

Ush ja, det är supertråkigt med så mycket matspill. Rynkar på näsan


Anmäl
2012-08-06 18:16 #5 av: Maria

Jag brukar faktiskt sällan slänga mat. Jag lagar stora mängder och fryser för att ha som lunchlådor.

Oftast kokar jag potatis, ris eller pasta till för det är inte lika gott att frysa.

Ibland handlar jag råvaror som man kan ha till olika sorters mat för att på så sätt använda upp allt.

/Maria

 

Anmäl
2012-08-06 22:16 #6 av: HannaM

Det är av den anledningen jag inte storhandlar. Dom gånger vi försökt med det och planerad matlista så slänger vi ännu mer för vi kan helt enkelt inte följa matlista=p Är ALDRIG sugen på det som är planerat. Det som slängs här är om vi glömt grönsaker eller någon öppnad gräddfil i något hörn av kylskåpet.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2012-08-06 22:38 #7 av: MaMaMade

Fryser ner, lunchlådor, hund, katter o höns...o resten går till kompost. Glad

Anmäl
2012-08-10 20:43 #8 av: Praefatio

Är rätt övertygad om att det inte är vi privatpersoner som är de största bovarna i dramat dock. Vi brukar väl, av ekonomiska skäl, lära oss när vi får slänga mat som blivit gammal och anpassa våra inköp istället. Personligen äter jag maten så länge som den luktar och smakar bra, bryr mig inte om sista förbrukningsdatum eller liknande.

De riktiga bovarna är matbutikerna och restaurangerna. När jag jobbade på restaurang så slängdes kilovis med mat varje dag. Grönsaker som blivit slokiga, mat som gästerna inte åt upp (många, många hamburgerbröd i veckan, pommes, kött...) och såklart en hel del grönsaksändar och seniga köttslamsor. Jag tyckte att det var jobbigt varje gång jag skyfflade ner en portion bra mat i soporna, men vad ska man göra? Ingen vill att man friterar om någon annans ouppätna pommes och ger till en ny gäst. Vi är för fina för det.

Att matbutikerna både slänger mat och dessutom ofta förgiftar den för att motverka djur och människor som gräver i containrarna är sjukt. Tänk om man skänkte ALLT slokande grönt, på dagen utgånget kött/mejerirelaterat, förpackningar där vacuumet släppt etc. till storkök som lagade mat åt hemlösa och fattiga. Då skulle vi ha betydligt färre hungriga magar där ute... men så får man inte göra, för här i Sverige är vi så jävla rädda för mat som har gått ut samma dag eller ser lite vissen ut. Sjukt är det. Sjukt och hemskt.

Anmäl
2012-08-22 17:49 #9 av: dolfen

För några dagar sedan fick jag slänga en gurka som hade blivit dålig. Skäms

Fast om man jämför med Findus som måste kasta 3 miljoner kilo ärter (svd.se) så...

 

Anmäl
2012-08-22 23:37 #10 av: [Aquelegia]

Faktiskt slutat att storhandla för huvaligen vad mat vi slänger annars! Inte ens kött köps i storpack längre OM vi inte vet att det kommer användas. Men just nu har vi så sjukt mycket mat i frysen att jag blir tokig! Vägrar låta mat bli dåligt numera så jag äter det som finns istället för det jag är sugen på. Allt blir ju gott vilket som, lagat med lite kärlekGlad

Sedan finns det alltid någon glad hund eller katt som står med öppna munnar om någon köttbit börjar bli halvbra eller kasseringdags så vilket som går det iaf inte till spillo.

Stör mig dock att jag köpt både paprika och Physalis som vart möglig rätt igenomSkrikandes Kunde inte rå för det och fick slänga. Rynkar på näsan

Anmäl
2012-08-23 10:56 #11 av: Sophey

Jag koper bara det vi ater och inte mer, helt onodigt och oftast onyttigt!

Det finns sa manga vis att ta vara pa produkter men vi lever lyxliv dar mat inte har nagot varde for sa manga manniskor, har i holland kastas saker langt innan bast-fore-datumet ens ar natt och rester kastas oavsett om de kan anvandas i matlagning under veckan eller mangd mat som blir over, allt bara kastas och det ar inte bara hos mina svarforaldrar det handlar om utan hos alla manniskor inom min bekantskapskrets!

Anmäl
2012-09-12 18:45 #12 av: DesK

Så här gör man tydligen med värphönsen Obestämd enligt Mats-Eric Nilsson på svd.se

Anmäl
2012-09-13 23:15 #13 av: [Aquelegia]

#12 Samtidigt, lite OT nu kanske men, dessa värphöns borde först få en bättre livsstil för att svenskar ska vilja äta dom. Äggen är ju en sak, men att äta ett djur man med säkerhet vet har levt mot all rimligt hönshållning. För vilken höna bor i naturen med 1000tals andra hönor och är vita på grund av bristen på sol! Detta kött skulle i butikshyllorna skys som pesten. Vad jag tror iallafall! Fast, kanske det äntligen ger en skjuts för dessa höns förbättrade levnadsstandard! Lite kvälssvammel såhär på nattakvisten ^^

Anmäl
2012-09-14 16:20 #14 av: dolfen

#12 - Tänk vad bra vi har det, när man till och med måste stimulera konsumtion av mat (hönskött).

Anmäl
2012-09-14 18:50 #15 av: Anterrabae

Och om nu inte vi människor vill äta/kan tillaga höna, varför går det inte till djurfoder. Man borde kunna få köpa dem både hela, krossade, malda råa eller inte, till sina hemmaboende rovdjur!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-09-14 19:08 #16 av: DesK

#15 Där kommer vi in på ett av mina favoritämnen! Som jag ser det finns det absolut ingen anledning över huvud taget att köpa importerat hund- och kattfoder. Vi har tillräckligt goda resurser här i Sverige för att tillgodose våra katters och hundars foderbehov. Till saken hör faktiskt också att på de flesta håll i världen är de mycket bättre på att ta till vara sånt som människor inte äter för att ge det till hundar och katter. Vom och slakteriavfall borde säljas i betydligt större omfattning än vad som sker idag. Dessa varor fimms ju aldrig i våra vanliga livsmedelsbutiker! De flesta barfare betalar vanligen ett rätt saftigt överpris för sitt djurfoder. Jag menar hönsfarmaren i min länk ovan måste ju betala för att ta död på hönsen samt forsla iväg dem. Vore det inte bättre att hönsfarmaren sålde sina uttjänta höns till djurfoder?!

Anmäl
2012-09-14 19:10 #17 av: HannaM

#16 Så länge det svenska är lika bra som dom andra är det ju inget problem men jag skulle aldrig välja ett foder för att det är svenskt om det finns bättre foder från andra länder. Men så är jag illerägare och kinkig, dessutom barfar jag=p

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2012-09-14 19:19 #18 av: Anterrabae

Hanna, jag är helt enig med dig. Jag barfar också, båda katterna och nu även hunden :) jag skulle inte heller köpa dåligt foder bara för att det är svenskt.

Men jag tycker att jag vill välja svenskt, helst närproducerat, om dt finns och håller måttet. Vi har ett samhälle där det SKULLE KUNNA vara så mycket bättre än det är.

Grundfelet är att människor inte värderar kött som den exlusiva mat det är. Som ett bytesdjur som har rätt att leva ett bra liv innan det blir mat till oss eller våra djur. Sådana djur kostar, och det måste de få göra! Det är trots allt levande varelser vi pratar om!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-09-14 19:22 #19 av: DesK

#17 Problemet här är att frågan är vem som avgör vilket foder som är bäst för djuret ifråga! Jag nämnde med avsikt endast hund och katt eftersom det är dessa djur jag har erfarenhet av. För ett antal år sedan dök det upp en het debatt om kadaver i djurfoder, det visade sig då att Sverige var ett av få länder där det knappt gick att bevisa att kadaver hade använts till djurfoder. Då ska vi ändå vara medvetna om att såväl hund som katt är asätare och vanligen klarar av att äta kadaver!

Anmäl
2012-09-14 19:38 #20 av: HannaM

#17 När det gäller mig och iller är det helt enkelt så att så mycket som möjligt skall vara kött eller köttbiproukter, det ska vara spannmålsfritt och inte innehålla utfyllnad på annat vis. Dvs det ska vara så likt djurens orginalföda som möjligt. För katter som också är rena carnivorer gäller i princip samma sak i min värld. Hundar är inte lika känsligt men jag har ingen större lust att utfodra en hund med spannmål egentligen.

Men, det är min åsikt och oavsett vad jag anser är bra så är ju poängen densamma, jag skulle inte välja ett sämre svenskt foder framför ett bättre utländskt.

Nu barfar jag ju så det är inget problem sett så, det är bara svenskt kött som gäller och ur slängsynpunkt gör jag väl en del gott då eftersom jag gärna köper köttet till nedsatt pris som andra ratar pga kort datum. Jag kommer dessutom få slaktrester från älg nu. Kött som ingen människa hade ätit. Sedan är det fortfarande ett problem för mig att jag ger kyckling som int ehar haft det så våldsamt bra kanske men jag har svårt att hitta vettiga alternativ i nuläget när dom behöver variation i sin kost.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2012-09-14 19:39 #21 av: HannaM

Eh, riktat till #19 då ja.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2012-09-14 20:07 #22 av: Anterrabae

Men bestämde man sig för att det "uttjänta" ska få gå till foder bl.a., behöver det inte bli så mycket kadavermat.. Eller?

Nä jag tycker inte heller att hundar behöver spannmål, däremot verkar i alla fall min jycke må bra på en liten andel grönsaker.

Inne på BARF.ifokus gjorde barfmycat ett mycket bra och informativt inlägg om hundars "naturliga" föda, och att det finns hunddjur som äter en stor andel potatis ;) mest kött och insekter, men även växter. http://barf.ifokus.se/discussions/5041270b88f472635200087c-naturlig-foda?discussions-2

Lite utanför orginaltråden, men intressant i alla fall ;)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-11-08 15:27 #23 av: DesK

Ännu en artikel på dn.se om detta!

Anmäl
2012-11-10 21:44 #24 av: Stephanie

Usch, jag slänger alldeles för mycket mat nu för tiden Rynkar på näsan Köper varor med plan för allt, men sen är det så fullt upp i plugget att jag aldrig är hemma och då blir det ju inte mycket till matlagning. Man blir inte så pigg på att ställa sig och laga mat när man kommer hem 21 och vet att man måste gå och lägga sig om en timme för att kunna komma ur sängen dan efter.

Däremot slänger jag aldrig mat som inte är dålig. Använde senast idag grädde som gått ut för rätt länge sen, men den både luktade, smakade och såg bra ut så den fick åka ner i korv stroganoffen Glad

Anmäl
2012-11-11 10:42 #25 av: [Aquelegia]

#24 När det blir så för mig och jag efter några dagar inser att det barkar åt att maten blir dålig och oäten så fryser jag in det i ett huj. Även om jag tror att jag hinner tillaga det dagen efter så för säkerhets skull gäller frysen, för grädde, ost, ibland smör, bröd, kött ja allt åker ner i frysen som jag inte hinner äta ^^Jo, grädde och mjölk är något jag aldrig kollar datum på så länge det luktar fräscht ^^ Sambon slängde 1 liter mjölk som hade gått ut för en vecka sen VA?! Hade jag kunnat koka risgrynsgröt på! Tungan ute

Grönsaker är väldigt sällan jag slänger, citrusfrukterna i kylen klarar sig enormt mycket längre än i rumstemperatur och resterande frukter/grönt hamnar i marsvinens magar om det nu inte passar matte ^^

Mesta matresterna är faktiskt numera i form av själva plastörpackningarna allt ligger iRynkar på näsan

Anmäl
2012-11-11 12:34 #26 av: jonte1

Jag har läst igenom tråden och håller med i det stora hela. Klokt. Vettigt.

 

Svarta hål här hemma hålls dom gamla polarhundarna med.

Anmäl
2012-11-11 12:51 #27 av: jonte1

#7. Lol. Du får testa att frysa ner oss polarhundar och frysen kommer vara uppäten till minsta lilla smula.

 

Med glimten i ögatTungan ute.

Anmäl
2012-11-21 22:57 #28 av: [Aquelegia]

Har börjat med en ny grej. Vi äter så sällan mackor och väl sugna får man traska iväg och köpa pack på minst 100 gram skinka (om man har tur) annars hamnar paketena gärna på 150-200 gram.

Köper nu alltid pålägg i form av charkvaror via disk. Då får man den tjockleken man vill ha och en rimlig mängd som man hinner äta upp. Välsorterade charkdiskar har ju även ost som går att be om precis den storleken man vill ha.

Fisk köper jag också enbart färsk framöver. Så less på den frysta som släpper massa vatten och tappar smak. Dessutom är portionerna aldrig dom vi behöver ifrån frys/kyldisken. Ekonomiskt sett blir det dessutom mer utjämnat. Istället för att vissa månader storhandla kött/fisk i storpack så kan man köpa lite vid behov. Den dagen man har familj är det nog andra bullar men just nu, när vi bara är 2 i hushållet så funkar inte storpack för oss längre.

Vet inte hur mycket katten/hundarna fått för fint kött fått frysskador eller legat i frysen för längeRynkar på näsan

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.