Ett litet smakprov på Storbritannien.
Den traditionella engelska frukosten består sedvanligt av rostat bröd, ägg, (stekta ägg, kokta eller äggröra), bacon, stekta eller grillade tomater, stekta champinjoner, stekt korv, vita bönor i tomatsås, blodpudding och stekt bröd.
Avslutningsvis dricks te eller kaffe och till det kan ätas rostat bröd med smör och marmelad
På söndagarna brukar många brittiska familjer äta stek till middag, till exempel rostbiff med potatis, sås, grönsaker och yorkshirepudding. En annan populär söndagsrätt är lammstek med myntasås.
Man äter gärna sötsaker och efterrätter. Bland de mest populära kan nämnas trifle, en sockerkaka dränkt med sherry eller saft, som garneras med mandel, sylt eller frukt och serveras med vispgrädde eller vaniljsås och bread and butter pudding som görs på brödskivor, med eller utan smör, som varvas med torkad frukt och vaniljsås och bakas i vattenbad i ugnen.
En gammaldags brittisk sed är eftermiddagste mellan klockan 15 och 17. Det är en måltid med starkt te som dricks med mjölk och socker och serveras med sandwich, små smörgåsar med gurka, lax, skinka, ägg eller fiskröra, scones med smält smör, marmelad, lemon curd (citron kräm) och clotted cream, ett slags tjock grädde och diverse andra kakor.
Christmas pudding och stekt kalkon är två klassiker som förekommer under julfirandet.
Öl är en vanlig dryck och den traditionelle britten dricker helst real ale, en ölsort som jäser en andra gång på ölfatet och som handpumpas till glaset.
Den snabbmat som idag är tydligast förknippad med brittisk matkultur är följaktligen fish and chips, friterad fisk, panerad och stänkt med vinäger, med tjocka pommes frites
// Ulrika
Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!
Lägger in en länk till en sida som handlar bland annat om brittisk mat och dryckeskultur. För er som vill fördjupa er ännu mer i detta,
Jättebra skrivet Kramis
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...
Kom igång på några minuter. Gratis förstås!
Jag har släkt i Storbritannien så vi åker mycket dit. Fruktansvärt god mat! Absolut underskattad.
Jag kommer ihåg när jag åt mintsås första gången trodde det skulle smaka illa. Men ack så fel jag hade, det är jättegott till lamm.
Och deras olika pajer till exempel njurpaj och så vidare också jättegott!
#5 Jovisst, återkommer med recept
Brittisk mat är mycket underskattad, och fransk mat tämligen överskattad - enligt min mening i alla fall.
#9 Instämmer fullt! #8 Kommer snart med en hel del recept startar en egen tråd
Vet inte om det är underskattat eller överskattat. Men deras vita bönor i tomatsås och den färglösa korven till frukost, urk säger jag. Sen är det mycket inälvsmat, njurpaj med mera, det får jag inte ner. Fish and chips är också väldigt överskattat. Smakar som frysta fiskpinnar. Mest panering alltså. Nu har jag aldrig varit hemma hos någon och ätit, men förmodligen är det helt annorlunda att äta hemgjord mat, precis som här. Däremot har jag ätit engelsk julmiddag som var fantasktiskt gott.
Jag bor i London sedan 20 år och jag tycker också att brittisk mat är underskattad.
Finare restauranger serverar vad man kallar Modern British det vill säga brittiska råvaror och kontinentala/franska metoder i matlagningen. Det finns mycket fina råvaror har till exempel - ostron, musslor, fisk, krabba, lamm, sparris och rabarber.
Däremot måste jag säga att nötköttet i Sverige, enligt mig, smakar mycket bättre.
Mycket i det engelska köket är "comfort food". En härlig publunch på landet efter en långpromenad kan vara skinkstek eller grillad rostbiff med potatismos, sky och lite grönsaker eller kycklingpaj med skal eller fläskstek med knaprig svål (crackling). Crackling är nog det gottigaste jag vet en kall söndag. Säkert 1000 kalorier men gudagott om den ar gjord på rätt sätt.
I husmanskosten är det mycket inälvor men det skippar jag. Efterrätter är "puddings" - mycket varma smulpajer, äppelpajer, trifle (sockerkaka indränkt i juice och alkohol) och så massor av vaniljsås.
Traditionellt inte så mycket kryddor - det indiska köket ar favorit som kompensation. Vindaloo (en av de starkare rätterna) sitter i toppen på listan över de 10 mest populära rätterna. Med tredje generationen indier och pakistanier här så är kvaliteten på maten fantastisk. Skulle nog säga att det är nu en del av det brittiska köket.
#12 Vad trevligt med någon som bor i England
Jag skulle verkligen uppskatta om du vill dela med dig av lite trevliga recept och det tror jag många andra här också skulle uppskatta. Berätta gärna också lite om vad ni dricker till maten. På BBC food har jag sett en hel del intressanta program om både mat och dryck.
Désirée
Afghan lives matter
Jag delar gärna med mig - ska kolla lite i mina samlingar!
Till publunchen gärna en mellanöl. Annars är vin mycket populärt. I många familjer dricker man läsk eller saft (med mycket lite frukt - squash) eller juice som hos oss. Däremot aldrig mjölk! Mineralvatten med eller utan bubblor populärt på restaurang och hemma. Vattnet direkt ur kranen har smakar inte så bra. Jag förstod inte hur bra jag hade det i Stockholm med gott vatten i kranen. Många filtrerar med Brita-filter och ställer i kylen.
BBC Food är en av mina favoriter. Om ni kan kolla BBC på nätet så titta på BBC i-player där de har programarkiv i cirka 30 dagar. Klicka på Categories, sedan Factual, sedan Food & Drink. Min helg startar alltid med lördagsmornar med Saturday Kitchen på BBC1. Där finns också Masterchef. På Channel 4 (On Demand) finns Jamie Olivers nya serie om mat i USA. Kul underhållning men tror inte recepten funkar eller smakar likadant hemma som en köttbit grillad direkt efter rodeo och chili med bönor kokad över öppen eld.
En annan kul serie just nu är Nigel Slater. Han är mycket inne på att odla själv och göra enklare rätter av det man här hemma och i trädgården. Jag har ingen trädgård men hög mysfaktor på hans program.
For efterrättsälskare kan jag rekommendera en ny serie på Channel 4 med en berömd fransk pastry chef. Fantastiska tårtor och kakor - som små konstverk.
Nu längtar jag verkligen tillbaka till London…får nog ta mig en titt in på flygbolagets hemsida Men så var det det här med influensan. Vågar man åka
Här kommer ett recept på lammstek med minstsås på engelska.
Ingredients:
6 lamb steaks with bone (4-ounces each) 1/4-inch thick
1 cup red wine vinegar
2 medium-size red onions -- sliced
3 tablespoons minced fresh mint
1/2 teaspoon pepper
Vegetable cooking spray
2 tablespoons sugar
3/4 cup chicken broth
Directions:
Combine steaks and vinegar in a large shallow dish, top with onion, mint, and pepper. Cover and marinate in refrigerator 1 hour.
Drain steaks and onion, reserving marinade. Place steaks and onion on a rack in a broiler pan coated with cooking spray, broil 4 inches from heat 4 minutes on each side or until desired degree of doneness. Transfer to a platter, cover and keep warm.
Combine reserved marinade with sugar in a small saucepan, and bring to a boil, reduce heat, and simmer until mixture is reduced by half. Add broth, and cook until sauce is reduced by half. Drizzle sauce over steaks to serve.
Hejsan
Här kommer ett recept på klassisk Mint Sauce:
1 knippa farsk mynta (10-15 stjälkar)
1 nypa salt
4 matskedar kokande vatten
4 matskedar vitvinsvinäger
1 matsked socker
Plocka av alla mintblad fran stjälkarna och finhacka dem. Strö salt över och blanda. Lägg blandningen i en skål, häll socker över och häll över det kokande vattnet. Tillsätt vinägern och smaka av. Låt stå ett dygn för att smakerna ska sätta sig.
Vad gäller lamm så är lammrack och lammsadel populära här men i och med finanskrisen så har till och med TV-kockarna börjat laga rätter med de billigare bitarna. De är till exempel lamb shanks (lårbiten) och lamb shoulder (är det bringa?).
Jag älskar de billigare bitarna som jag långkokar till exempel med marockanska kryddor (gurkmeja, kummin, muskot, cayenne, ingefära, kryddnejlikor), kanske en skvätt vin eller Marsalavin, lite lök och morötter. Jag kokar i jättekastrull i 3-4 timmar. Köttet faller ifrån benen och är fantastiskt gott. Dessutom får jag en underbar buljong som jag gör soppa på! Serveras med fördel med pressad potatis eller couscous som suger upp skyn.
Igår kokade jag ham hock (grisben men högre upp än foten, tror jag) - kanske det ar rimmad fläsklägg? Kokade i 3 timmar med lök och morötter och lagerblad. Silade spadet och tillsatte gröna ärtor (frysta), potatis och mint. Det blev engelsk ärtsoppa med fläsk. Fläskläggen fick jag köpa for £3.50 för ett kilo av den fnissande slaktaren som undrar om jag håller på att bli min mormor.
Marmite är ett jästextrakt, 100% vegetariskt som man också kan använda i matlagning (tror jag). Väldigt salt. Antingen älskar man Marmite, eller så avskyr man det!
Jag skulle i 4:e klass bjuda mina kompisar på rostat bröd med Marmite, ingen succé kan jag tillägga!
Har jag tur, så har jag lyckats bifoga en bild på hur burken ser ut!
Loucar: Kanon! Väntar på uppdatering sen ifrån dig! Marmite finns att köpa i Sverige på ett fåtal ställen, sök på nätet.
Jag lovar att köpa burken av dig om du inte gillar det!
Alltså: Rostat bröd, ganska mycket smör (rekommenderar Milda eller eventuellt Bregott) och sen ett tunt lager Marmite!
Jag äter det gärna på knäckemacka också.
Marmite är lustigt!
De har kört en reklamfilm för Marmite här på TV där folk i ett shoppingcenter får provsmaka. Hälften säger mums och den andra hälften spottar och fräser. Det har blivit ett uttryck efter det - att någon eller något ar som Marmite det vill säga antingen älskar man det eller hatar det. Saltlakrits är nog lite av samma typ.
Nej nej, det är marmite-effekten! Älska eller hata! Finns inget mitt emelllan. Kanske är någon speciell smaklök. Intressant med saltlakrits. Endast en engelsk kollega gillar saltlakrits - alla andra spottar ut det när jag bjuder. Däremot älskar indierna och pakistanierna saltlakritsen. Deras godis har mycket anis och detta är inte så långt ifrån.