Etikettermatkulturtraditionerartikel
Läst 23053 ggr
Kramis65
2009-09-23, 05:37

Brittisk matkultur

Ett litet smakprov på Storbritannien.

teatime.jpgDen traditionella engelska frukosten består sedvanligt av rostat bröd, ägg, (stekta ägg, kokta eller äggröra), bacon, stekta eller grillade tomater, stekta champinjoner, stekt korv, vita bönor i tomatsås, blodpudding och stekt bröd.

Avslutningsvis dricks te eller kaffe och till det kan ätas rostat bröd med smör och marmelad

På söndagarna brukar många brittiska familjer äta stek till middag, till exempel rostbiff med potatis, sås, grönsaker och yorkshirepudding. En annan populär söndagsrätt är lammstek med myntasås.

Man äter gärna sötsaker och efterrätter. Bland de mest populära kan nämnas trifle, en sockerkaka dränkt med sherry eller saft, som garneras med mandel, sylt eller frukt och serveras med vispgrädde eller vaniljsås och bread and butter pudding som görs på brödskivor, med eller utan smör, som varvas med torkad frukt och vaniljsås och bakas i vattenbad i ugnen.

En gammaldags brittisk sed är eftermiddagste mellan klockan 15 och 17. Det är en måltid med starkt te som dricks med mjölk och socker och serveras med sandwich, små smörgåsar med gurka, lax, skinka, ägg eller fiskröra, scones med smält smör, marmelad, lemon curd (citron kräm) och clotted cream, ett slags tjock grädde och diverse andra kakor.

Christmas pudding och stekt kalkon är två klassiker som förekommer under julfirandet.

Öl är en vanlig dryck och den traditionelle britten dricker helst real ale, en ölsort som jäser en andra gång på ölfatet och som handpumpas till glaset.

Den snabbmat som idag är tydligast förknippad med brittisk matkultur är följaktligen fish and chips, friterad fisk, panerad och stänkt med vinäger, med tjocka pommes frites

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Loucar
2009-09-23, 20:12
#1

Lägger in en länk till en sida som handlar bland annat om brittisk mat och dryckeskultur.Glad För er som vill fördjupa er ännu mer i detta,

Jättebra skrivet KramisFlört

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Maria
2009-09-23, 21:00
#2

Jag tror faktiskt att Engelsk mat är underskattad.

Bra artikel.

/Maria

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Loucar
2009-09-24, 16:01
#3

Läste nånstans att om man vill uppleva hela världens mat så skulle man åka till London.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

DesK
2009-09-24, 23:04
#4

Jag tror också att Brittisk mat är underskattad  Glad

Tänk bara vad många kända kockar som kommer därifrån  Glad

Désirée
Afghan lives matter

[John-Weinerhall]
2009-09-27, 17:26
#5

Jag har släkt i Storbritannien så vi åker mycket dit. Fruktansvärt god mat! Absolut underskattad.

Jag kommer ihåg när jag åt mintsås första gången trodde det skulle smaka illa. Men ack så fel jag hade, det är jättegott till lamm.

Och deras olika pajer till exempel njurpaj och så vidare också jättegott!

Loucar
2009-09-27, 17:45
#6

#5 Kan inte du bidra med lite engelska recept, vore kul med rätter som kanske inte är så kända här i Sverige.Glad

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[John-Weinerhall]
2009-09-27, 23:01
#7

#5 Jovisst, återkommer med recept Glad

DesK
2009-09-27, 23:12
#8

#7 Ja tack! Återkom så snart du hinner  Glad

Vi är nog fler som tycker att Brittanien fått oförtjänt dåligt matrykte.
De gånger jag har varit där har jag alltid fått mycket god och vällagad mat  Tungan ute

Désirée
Afghan lives matter

Hausswolff
2009-09-28, 11:54
#9

Brittisk mat är mycket underskattad, och fransk mat tämligen överskattad - enligt min mening i alla fall.

[John-Weinerhall]
2009-09-28, 23:33
#10

#9 Instämmer fullt! #8 Kommer snart med en hel del recept startar en egen tråd Glad

MonisN
2009-10-01, 21:47
#11

Vet inte om det är underskattat eller överskattat. Men deras vita bönor i tomatsås och den färglösa korven till frukost, urk säger jag. Sen är det mycket inälvsmat, njurpaj med mera, det får jag inte ner. Fish and chips är också väldigt överskattat. Smakar som frysta fiskpinnar. Mest panering alltså. Nu har jag aldrig varit hemma hos någon och ätit, men förmodligen är det helt annorlunda att äta hemgjord mat, precis som här. Däremot har jag ätit engelsk julmiddag som var fantasktiskt gott.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


asvensso
2009-10-06, 09:23
#12

Jag bor i London sedan 20 år och jag tycker också att brittisk mat är underskattad.

Finare restauranger serverar vad man kallar Modern British det vill säga brittiska råvaror och kontinentala/franska metoder i matlagningen. Det finns mycket fina råvaror har till exempel - ostron, musslor, fisk, krabba, lamm, sparris och rabarber.

Däremot måste jag säga att nötköttet i Sverige, enligt mig, smakar mycket bättre.

Mycket i det engelska köket är "comfort food". En härlig publunch på landet efter en långpromenad kan vara skinkstek eller grillad rostbiff med potatismos, sky och lite grönsaker eller kycklingpaj med skal eller fläskstek med knaprig svål (crackling). Crackling är nog det gottigaste jag vet en kall söndag. Säkert 1000 kalorier men gudagott om den ar gjord på rätt sätt.

I husmanskosten är det mycket inälvor men det skippar jag. Efterrätter är "puddings" - mycket varma smulpajer, äppelpajer, trifle (sockerkaka indränkt i juice och alkohol) och så massor av vaniljsås.

Traditionellt inte så mycket kryddor - det indiska köket ar favorit som kompensation. Vindaloo (en av de starkare rätterna) sitter i toppen på listan över de 10 mest populära rätterna. Med tredje generationen indier och pakistanier här så är kvaliteten på maten fantastisk. Skulle nog säga att det är nu en del av det brittiska köket.

DesK
2009-10-06, 09:55
#13

#12 Vad trevligt med någon som bor i England  Glad

Jag skulle verkligen uppskatta om du vill dela med dig av lite trevliga recept och det tror jag många andra här också skulle uppskatta. Berätta gärna också lite om vad ni dricker till maten. På BBC food har jag sett en hel del intressanta program om både mat och dryck.

Désirée
Afghan lives matter

asvensso
2009-10-06, 21:50
#14

Jag delar gärna med mig - ska kolla lite i mina samlingar!

Till publunchen gärna en mellanöl. Annars är vin mycket populärt. I många familjer dricker man läsk eller saft (med mycket lite frukt - squash) eller juice som hos oss. Däremot aldrig mjölk! Mineralvatten med eller utan bubblor populärt på restaurang och hemma. Vattnet direkt ur kranen har smakar inte så bra. Jag förstod inte hur bra jag hade det i Stockholm med gott vatten i kranen. Många filtrerar med Brita-filter och ställer i kylen.

BBC Food är en av mina favoriter. Om ni kan kolla BBC på nätet så titta på BBC i-player där de har programarkiv i cirka 30 dagar. Klicka på Categories, sedan Factual, sedan Food & Drink. Min helg startar alltid med lördagsmornar med Saturday Kitchen på BBC1. Där finns också Masterchef. På Channel 4 (On Demand) finns Jamie Olivers nya serie om mat i USA. Kul underhållning men tror inte recepten funkar eller smakar likadant hemma som en köttbit grillad direkt efter rodeo och chili med bönor kokad över öppen eld.

En annan kul serie just nu är Nigel Slater. Han är mycket inne på att odla själv och göra enklare rätter av det man här hemma och i trädgården. Jag har ingen trädgård men hög mysfaktor på hans program.

For efterrättsälskare kan jag rekommendera en ny serie på Channel 4 med en berömd fransk pastry chef. Fantastiska tårtor och kakor - som små konstverk.

MonisN
2009-10-07, 09:59
#15

Nu längtar jag verkligen tillbaka till London…får nog ta mig en titt in på flygbolagets hemsidaCool Men så var det det här med influensan. Vågar man åkaObestämd

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Loucar
2009-10-07, 13:08
#16

Kul med alla tips på matprogram Masterchef har jag sett men inte de andra. Glad

En tripp till London vore kul har inte varit där på evigheter.

Ska bli kul med engelska recept.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Loucar
2009-10-07, 20:16
#17

#14 har du något bra recept på lammstek med mintsås och vad brukar ni mer ha till?

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[John-Weinerhall]
2009-10-13, 16:28
#18

Här kommer ett recept på lammstek med minstsås på engelska.

Ingredients:
6 lamb steaks with bone (4-ounces each) 1/4-inch thick
1 cup red wine vinegar
2 medium-size red onions -- sliced
3 tablespoons minced fresh mint
1/2 teaspoon pepper
Vegetable cooking spray
2 tablespoons sugar
3/4 cup chicken broth

Directions:

Combine steaks and vinegar in a large shallow dish, top with onion, mint, and pepper. Cover and marinate in refrigerator 1 hour.

Drain steaks and onion, reserving marinade. Place steaks and onion on a rack in a broiler pan coated with cooking spray, broil 4 inches from heat 4 minutes on each side or until desired degree of doneness. Transfer to a platter, cover and keep warm.

Combine reserved marinade with sugar in a small saucepan, and bring to a boil, reduce heat, and simmer until mixture is reduced by half. Add broth, and cook until sauce is reduced by half. Drizzle sauce over steaks to serve.

Loucar
2009-10-13, 16:42
#19

Jättetack #18. Glad

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Loucar
2009-10-13, 16:56
#20

#18 En liten fundering för mig är lammstek en stor stek det här verkar mer vara lammkotletter.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

DesK
2009-10-13, 19:09
#21

Loucar, jag tror John-Weinerhall menar lammkotletter eller kanske skivor av lammstek.

Désirée
Afghan lives matter

asvensso
2009-10-13, 22:31
#22

Hejsan

Här kommer ett recept på klassisk Mint Sauce:

1 knippa farsk mynta (10-15 stjälkar)

1 nypa salt

4 matskedar kokande vatten

4 matskedar vitvinsvinäger

1 matsked socker

Plocka av alla mintblad fran stjälkarna och finhacka dem. Strö salt över och blanda. Lägg blandningen i en skål, häll socker över och häll över det kokande vattnet. Tillsätt vinägern och smaka av. Låt stå ett dygn för att smakerna ska sätta sig.

Vad gäller lamm så är lammrack och lammsadel populära här men i och med finanskrisen så har till och med TV-kockarna börjat laga rätter med de billigare bitarna. De är till exempel lamb shanks (lårbiten) och lamb shoulder (är det bringa?).

Jag älskar de billigare bitarna som jag långkokar till exempel med marockanska kryddor (gurkmeja, kummin, muskot, cayenne, ingefära, kryddnejlikor), kanske en skvätt vin eller Marsalavin, lite lök och morötter. Jag kokar i jättekastrull i 3-4 timmar. Köttet faller ifrån benen och är fantastiskt gott. Dessutom får jag en underbar buljong som jag gör soppa på! Serveras med fördel med pressad potatis eller couscous som suger upp skyn.

Igår kokade jag ham hock (grisben men högre upp än foten, tror jag) - kanske det ar rimmad fläsklägg? Kokade i 3 timmar med lök och morötter och lagerblad. Silade spadet och tillsatte gröna ärtor (frysta), potatis och mint. Det blev engelsk ärtsoppa med fläsk. Fläskläggen fick jag köpa for £3.50 för ett kilo av den fnissande slaktaren som undrar om jag håller på att bli min mormor.

Loucar
2009-10-13, 22:35
#23

#22 Tack för förklaringen och receptet.

Rimmad fläsklägg är supergott, det var länge sedan. Du får bjuda slaktaren på det och rotmos, sen förstår han säkert varför du köper det.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

sisal
2009-10-13, 23:31
#24

#22 Marmite på rostat bröd eller orostat med cheddar och Branston Pickles!! Det är "engelskt"….Flört

Loucar
2009-10-14, 20:51
#25

Sisal för en oinvigd vad är Marmite?

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

sisal
2009-10-14, 20:59
#26

Marmite är ett jästextrakt, 100% vegetariskt som man också kan använda i matlagning (tror jag). Väldigt salt. Antingen älskar man Marmite, eller så avskyr man det!

Jag skulle i 4:e klass bjuda mina kompisar på rostat bröd med Marmite, ingen succé kan jag tillägga!

Har jag tur, så har jag lyckats bifoga en bild på hur burken ser ut!

sisal
2009-10-14, 21:08
#27

Liten beskrivning av Branston Pickles på samma gång…Flört

Innehåller kålrot, morötter, lök, blomkål, gurka allt i en sås gjord av vinäger, tomat, äpple, dadlar, senap, koriander, vitlök, kanel, peppar, kryddnejlika, muskot och cayennepeppar.

Loucar
2009-10-14, 21:30
#28

Tack för info tror inte det faller mig i smaken, möjligen att pickles går ner.Flört

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

sisal
2009-10-14, 22:53
#29

Loucar: Man måste pröva Marmite innan man uttalar sig! Glad

Loucar
2009-10-14, 22:56
#30

Absolut men det lät lite läbbigt med salt jästextrakt om jag ska vara ärlig, men jag bangar inte för att prova.Glad

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

sisal
2009-10-14, 23:15
#31

Loucar: Kanon! Väntar på uppdatering sen ifrån dig! Marmite finns att köpa i Sverige på ett fåtal ställen, sök på nätet.

Jag lovar att köpa burken av dig om du inte gillar det! Skrattande

Alltså: Rostat bröd, ganska mycket smör (rekommenderar Milda eller eventuellt Bregott) och sen ett tunt lager Marmite!

Jag äter det gärna på knäckemacka också.

Loucar
2009-10-14, 23:21
#32

Ska snoka om det är nån kompis som har det hemma först. Flört

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

asvensso
2009-10-15, 01:31
#33

Marmite är lustigt!

De har kört en reklamfilm för Marmite här på TV där folk i ett shoppingcenter får provsmaka. Hälften säger mums och den andra hälften spottar och fräser. Det har blivit ett uttryck efter det - att någon eller något ar som Marmite det vill säga antingen älskar man det eller hatar det. Saltlakrits är nog lite av samma typ.

Loucar
2009-10-15, 01:46
#34

Äter du Marmite asvensso?

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

asvensso
2009-10-16, 01:53
#35

Nej, jag har försökt för många säger att det är både nyttigt och billigt men det smakar for mig som när öljästtabletter går sönder i munnen.

Loucar
2009-10-16, 02:26
#36

Det lät ju inte allt för gott asvensso, börjar undra vad det är sisal har fått mig att lova smaka på.Obestämd

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

sisal
2009-10-16, 02:35
#37

Det är jättegott! Eller så har jag fel på mina smaklökar Obestämd

asvensso
2009-10-16, 11:24
#38

Nej nej, det är marmite-effekten! Älska eller hata! Finns inget mitt emelllan. Kanske är någon speciell smaklök. Intressant med saltlakrits. Endast en engelsk kollega gillar saltlakrits - alla andra spottar ut det när jag bjuder. Däremot älskar indierna och pakistanierna saltlakritsen. Deras godis har mycket anis och detta är inte så långt ifrån.

Loucar
2009-10-30, 12:17
#39

Nu har jag provat detta hos en kompis och jag hör till hata kategorin, det var verkligen vidrigt (du får ursäkta uttrycket sisal).

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

sisal
2009-10-30, 12:21
#40

Bra jobbat Loucar! Skrattande

Loucar
2009-10-30, 12:22
#41

Jag prova i alla fall.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Nina
2009-10-30, 21:42
#42

Jag tänkte faktiskt ha inälvsmat/brittisk matkultur som mitt projekt arbete Glad

Loucar
2009-10-31, 16:44
#43

Spännande Hera du får berätta lite i en egen tråd hur det går på din utbildning, sånt är alltid kul att läsa om. Glad

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Loucar
2009-10-31, 16:44
#44

Spännande Hera du får berätta lite i en egen tråd hur det går på din utbildning, sånt är alltid kul att läsa om. Glad

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Upp till toppen