Etikettermatpratveggo-vegetarisktkonserverat
Läst 330 ggr
DesK
2021-02-15, 18:26

Surkål

Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3

Surkål är en klassiker bland fermenterat och finns att köpa färdig i många olika varianter, men bäst är ändå att syra sin kål själv. Glädjande nog är det också lättast att lyckas med just surkål. Det går att fermentera all kål och alla grönsaker. Man kan syra både ekologisk och icke ekologisk kål och saltet kan innehålla jod, men har du möjlighet att välja så välj jodfritt salt, t ex havssalt som är billigt och lätt att få tag på. När det kommer till syrningskärl finns det många att välja bland, men det går utmärkt att återanvända glasburkar med skruvlock och s.k bygelburkar. Min surkål syrar jag i ett klassiskt syrningskärl med vattenlås och tyngder, tillverkad av Agneta Brogren på HÖGhuset. När surkålen har stått i det kärlet i ca 3 veckor, packar jag om kålen i glasburkar med skruvlock och ställer dem i kylskåpet.
Så här syrar jag kål:
4.5 kg vitkål, 2-4 gula lökar (beroende på storlek), 6 msk havssalt, kummin och enbär som jag mortlar lätt. Jag börjar med att tvätta kålen, tar av de yttersta kålbladen, skär bort rotstocken och strimlar kålen och den skalade löken i maskin, sedan river jag rotstocken fint. Därefter blandar jag alltsammans med saltet och kryddorna i en stor plastbalja och låter stå så över natten eller dagen. Nu bankar jag kålen med knytnävarna och packar det tätt i syrningskärlet, lägger på de hela kålbladen och de tillhörande tyngderna, locket och fyller rännan med vatten. Obs! Det ska vara vätska över tyngderna. Nu låter jag krukan stå i 2-3 veckor, utan att öppna locket och sedan fyller jag över kålen i glasburkar med skruvlock och ställer dem i kylen. Naturligtvis kan du packa kålen direkt i glasburkar med skruvlock eller i bygelburkar. Om du inte har några tyngder att hålla ned kålen med ta ett kålblad och skär en morot i rätt storlek och kläm fast under locket. Det tipset kommer från Jonas Wahlström som håller kurser i fermentering och är aktiv i flera grupper på Facebook. På bilderna syns vitkål syrad i glasburkar, rödkål och blandade grönsaker i burkar med skruvlock eller vattenlås och vitkål i syrningskärlet.
Länk till Annelies Schönecks klassiska bok om mjölksyrejäsning
http://hiddeningrains.se/wp-content/uploads/2020/11/annelie-schoneck_mjolksyrning_bok.pdf

Désirée
Afghan lives matter

  • Redigerat 2021-04-08, 20:11 av DesK
Sindri
2021-02-15, 20:04
#1

Är plastbackarna vitkål på vänt? Det är inga dåliga satser du gör. 😊
Hur gör du när du syrar direkt i glasburkar med skruvlock? Låter du locken sitta löst så att luft och ev. vätska kan komma ut?
Jag upptäckte av en slump att plastlocken till vår hussenap passade precis över vanliga sylt- och honungsburkar. Jag köpte raskt lite jäsrör, gjorde hål i locken och nu har jag massor av möjligheter att syra i olika burkar.
Problemet nu har varit att få vätskan överst. Tricket med moroten måste jag prova på annat också. Jag syrade just morötter igår och kom på att lägga några överst på tvärsen och det verkar fungera.

DesK
2021-02-15, 20:27
#2

Yes i plastbackarna är det surkål på vänt. Det är ett enkelt och bekvämt sätt för mig att göra på det viset. Jag skruvar åt locken, de släpper ut pysvätska ändå. Alltså jag själv äter ju surkål och kimchi varje dag, oftast till frukost, så det går åt en hel del 😊 Såhär ser en frukost ofta ut hos mig, på bilden syns surkål med morot, vattenkimchi och på mackan hemgjord tapenade.

Désirée
Afghan lives matter

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Farwuq
2021-03-22, 07:39
#3

Surkål är jättegott.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Jazmin1e
2021-03-26, 17:36
#4

Älskar surkål. Har 4st burkar som snart är redo att ätas.

DesK
2021-03-26, 17:45
#5

#4 Jazmin1e, hur smaksätter du din surkål?

Désirée
Afghan lives matter

DesK
2021-04-12, 17:18
#6

Här är en burk med okryddad surkål. En kompis frågade om jag ville göra en sådan till honom, vilket jag självklart gärna gjorde 😊

Désirée
Afghan lives matter

Upp till toppen