Surkål
Surkål är en klassiker bland fermenterat och finns att köpa färdig i många olika varianter, men bäst är ändå att syra sin kål själv. Glädjande nog är det också lättast att lyckas med just surkål. Det går att fermentera all kål och alla grönsaker. Man kan syra både ekologisk och icke ekologisk kål och saltet kan innehålla jod, men har du möjlighet att välja så välj jodfritt salt, t ex havssalt som är billigt och lätt att få tag på. När det kommer till syrningskärl finns det många att välja bland, men det går utmärkt att återanvända glasburkar med skruvlock och s.k bygelburkar. Min surkål syrar jag i ett klassiskt syrningskärl med vattenlås och tyngder, tillverkad av Agneta Brogren på HÖGhuset. När surkålen har stått i det kärlet i ca 3 veckor, packar jag om kålen i glasburkar med skruvlock och ställer dem i kylskåpet.
Så här syrar jag kål:
4.5 kg vitkål, 2-4 gula lökar (beroende på storlek), 6 msk havssalt, kummin och enbär som jag mortlar lätt. Jag börjar med att tvätta kålen, tar av de yttersta kålbladen, skär bort rotstocken och strimlar kålen och den skalade löken i maskin, sedan river jag rotstocken fint. Därefter blandar jag alltsammans med saltet och kryddorna i en stor plastbalja och låter stå så över natten eller dagen. Nu bankar jag kålen med knytnävarna och packar det tätt i syrningskärlet, lägger på de hela kålbladen och de tillhörande tyngderna, locket och fyller rännan med vatten. Obs! Det ska vara vätska över tyngderna. Nu låter jag krukan stå i 2-3 veckor, utan att öppna locket och sedan fyller jag över kålen i glasburkar med skruvlock och ställer dem i kylen. Naturligtvis kan du packa kålen direkt i glasburkar med skruvlock eller i bygelburkar. Om du inte har några tyngder att hålla ned kålen med ta ett kålblad och skär en morot i rätt storlek och kläm fast under locket. Det tipset kommer från Jonas Wahlström som håller kurser i fermentering och är aktiv i flera grupper på Facebook. På bilderna syns vitkål syrad i glasburkar, rödkål och blandade grönsaker i burkar med skruvlock eller vattenlås och vitkål i syrningskärlet.
Länk till Annelies Schönecks klassiska bok om mjölksyrejäsning
http://hiddeningrains.se/wp-content/uploads/2020/11/annelie-schoneck_mjolksyrning_bok.pdf
Désirée
Afghan lives matter
- Redigerat 2021-04-08, 20:11 av DesK

Är plastbackarna vitkål på vänt? Det är inga dåliga satser du gör. 😊
Hur gör du när du syrar direkt i glasburkar med skruvlock? Låter du locken sitta löst så att luft och ev. vätska kan komma ut?
Jag upptäckte av en slump att plastlocken till vår hussenap passade precis över vanliga sylt- och honungsburkar. Jag köpte raskt lite jäsrör, gjorde hål i locken och nu har jag massor av möjligheter att syra i olika burkar.
Problemet nu har varit att få vätskan överst. Tricket med moroten måste jag prova på annat också. Jag syrade just morötter igår och kom på att lägga några överst på tvärsen och det verkar fungera.
Yes i plastbackarna är det surkål på vänt. Det är ett enkelt och bekvämt sätt för mig att göra på det viset. Jag skruvar åt locken, de släpper ut pysvätska ändå. Alltså jag själv äter ju surkål och kimchi varje dag, oftast till frukost, så det går åt en hel del 😊 Såhär ser en frukost ofta ut hos mig, på bilden syns surkål med morot, vattenkimchi och på mackan hemgjord tapenade.
Désirée
Afghan lives matter

Surkål är jättegott.
Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Älskar surkål. Har 4st burkar som snart är redo att ätas.
#4 Jazmin1e, hur smaksätter du din surkål?
Désirée
Afghan lives matter

Ja, plastbunkar eller skålar är bra att ha runt. Längtar hem så jag kan syra! Är i Spanien nu och här är för varmt och fuktigt. Jag satte en surdeg häromdagen och efter två dagar hade den möglat. Så trist!

Surkålen blev f.ö. bra. 😋 Satte i lite vitlök också, annars ingen extra kryddning.
Nu har jag gjort surmorot också.
"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen
#9 Kul att surkålen blev bra 😊 Jag hade i både lite gul lök och vitlök senast 😋 Hur gjorde du med morötterna? I stavar, riven, slantad eller….?
Désirée
Afghan lives matter

#10 Jag rev morötterna och blandade med lite vitkål. Det var första gången jag gjorde det. 🙂
"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen
#11 Spännande att få veta vad du tycker sen 😊 Jag älskar fermenterade morötter, ska blanda med ingefära nästa gång 😋
Désirée
Afghan lives matter

Jag gör morötter i stavar och blandar med vitlök och ingefära. Det enda syrade som maken gillar. De blir krispiga och goda. Ett plus också att de blir klara på en vecka i rumstemp.

#13 Gör du annars likadant som med vitkål? Har du ingefäran riven eller i bitar?
"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Jag skär små bitar ingefära. strimlar vitlöksklyftor, packar mellan morotsstavarna.
Jag gör ingen försaltning med pressning, utan bara häller över saltlösning.

#15 Tack!
"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen