Vill du bjuda dina nära och kära på något gott från medeltiden? Då har du kommit rätt! Denna artikel är fullspäckad med recept på efterrätter och godsaker från medeltiden.
Frukt - eller bärkompotten var under medeltiden en vanlig efterrätt både i staden och på landet. Det som utgör stommen är säsongens frukter eller bär t.ex., äpplen, plommon, päron, krusbär, rabarber, och så v.idare
**Ingredienser:
**1 liter färsk frukt eller bär
Vatten
Honung
Vetemjöl
(Mjölk)
Gör så här:
**Ingredienser:
**Äpplen
**Till kanderingen:
**3 deciliter socker
1 ¼ deciliter vatten
¼ tesked ättikssprit
½ matsked glykos (finns på apoteket)
Klubbpinnar
Gör så här:
Satsen räcker till att täcka blomblad från 2 blommor.
**Ingredienser:
**1 tesked gummi arabicum
2 teskedar rosenvatten
Hushållsfärg
Blomblad, felfria och fräscha (t.ex. violer, krasse, små tagetes, rosor och ringblommor)
225 gram strösocker
Gör så här:
12 bitar
**Ingredienser:
**1 ½ deciliter (100 gram) hasselnötter
50 gram torkade äpplen
1 ½ deciliter honung
4 ägg
**Lingon- och honungskräm:
**2 deciliter vispgrädde
1 deciliter honung
2-3 deciliter lingon
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Finhacka hasselnötter och äpplen.
3. Blanda nötter, äppelbitar och honung i en bunke och vispa ner äggen.
4. Bred ut smeten i en ugnssäker form.
5. Grädda i 15 minuter.
Gör krämen under tiden kakan svalnar.
6. Blanda grädde och honung i en kastrull.
7. Låt sjuda under uppvispning tills den tjocknar.
8. Rör ner lingonen och låt svalna.
9. Ringla krämen över kakan och servera med vispgrädde.
Cirka 10 portioner
**Ingredienser:
**2 burkar sura körsbär (ej tårtgarnering)
2 koppar brödsmulor från vitt lantbröd
? kopp socker
¼ kopp honung
½ kopp vin
¼ kopp körsbärsjuice
1 matsked smör
Gör så här:
Serveras med grädde och lite malen kanel på toppen.
6 portioner
**Ingredienser:
**1 kilo blandade färska bär (hallon, loganbär, smultron, vinbär, eller annat du kan få tag på)
Honung efter egen smak
75 gram rostade hasselnötter
75 gram grahamsmjöl eller ströbröd av grahamsbröd
Gör så här:
Serveras med grädde eller yoghurt och det värmda spadet.
Detta är inte bara en godsak utan även ett bra sätt att konservera hård frukt. Det är föregångaren till nutidens marmelad.
**Ingredienser:
**1 kilo hård frukt (äpplen, päron, vildäpplen osv.)
3 deciliter sött vin
2 matskedar honung
Mald kanel och ingefära
Gör så här:
1-2 portioner
**Ingredienser:
**1 medelstort äpple
1 medelstort päron
30 gram hackade valnötter
30 gram hackade mandlar
60 gram russin
Cirka 30-60 gram vinäger
2 teskedar brunt socker
Kanel
Gör så här:
Cirka 3-6 portioner
**Ingredienser:
**100 gram färska dadlar (urkärnade, skalade och hackade)
1 ½ deciliter sött vitt vin
75 gram grovhackad syltad ingefära
1 matsked honung
1 tesked mald kanel
50 gram färskt ströbröd
Gör så här:
4 portioner
**Ingredienser:
**4-6 äpplen
1 liter osötad flädersaft
300-400 gram honung
75 gram hackade hasselnötter
4 deciliter havregryn
Gör så här:
**Ingredienser:
**Äpplen i bitar
Torkade Fläder och brudbrödblommor
Lite honung
Vatten
Gör så här:
**Ingredienser:
**4 koppar (cirka 5 deciliter) välmalda mandlar
1 ? koppar (1 ½ deciliter) honung
3 matskedar mald kanel
¾ matsked mald muskotnöt
½ matsked mald ingefära
Gör så här:
6 portioner
**Ingredienser:
**4 äpplen
3 deciliter hasselnötter
1 ½ deciliter russin
1 ½ d.eciliterl flytande eller smält honung
6 matskedar smör
1 ½ liter hallon
6 matskedar socker
Gör så här:
**Ingredienser:
**Honung
Kornmjöl
Lite nyponmjöl
En klick smör
Gör så här:
1 kaka
**Ingredienser:
**2 deciliter honung
1 deciliter farinsocker
3 ägg
2 teskedar mald kanel
1 ½ tesked mald kardemumma
Rivet skal av ½-1 citron
1 deciliter gräddfil
2 teskedar bakpulver
4 deciliter stenmalet vetemjöl
Gör så här:
12 portioner
**Ingredienser:
**Pulvriserad saffran
2 matskedar vatten
Pajdeg till 12 portioner12 äggulor
7 deciliter vispgrädde
2 ½ deciliter mjölk
130 gram strösocker
½ tesked salt
Vanilj efter smak (kan uteslutas)
Torkade ärtor eller bönor
Gör så här:
2 portioner
**Ingredienser:
**1 ägg
2 äggulor
½ ddeciliter socker
4 deciliter grädde
10 centiliter likör (typ kakao)
Gör så här:
6 portioner Originalreceptet är att det ska vara fyllda pastejer som ska sjudas i buljong men även smördegsversionen är okej ur historiskt perspektiv.
**Ingredienser:
**225 gram färdig smördeg
225 gram keso
25 gram syltad ingefära eller russin
15 gram rostade, hackade pinjenötter
Socker
Pressad citron
Gör så här:
6-7 portioner, 40-45 kakor
**Ingredienser:
**¾ kopp socker
¾ kopp sesamolja (olja av sesamfrön)
1 kopp (eller mer) finmalen mandel
10 trådar saffran
½ kopp honung
3 matskedar rosenvatten
Gör så här:
5-6 portioner
Inkokta päron
Ingredienser:
5-6 päron
1 liter vatten
4-5 deciliter socker
4 nejlikor
1 decimeter hel ingefära
Gör så här:
Kaka
Ingredienser:
4 deciliter vetemjöl
100 gram smör
2 äggulor
½ deciliter socker
1 deciliter vatten
_Fyllning:
_200 gram finmald mandel
100 gram smör
6 äggulor
2 deciliter socker
4 matskedar vispgrädde
Gör så här:
**Ingredienser:
**½ kilo skalade mandlar
½ kilo florsocker
Vätska (rosenvatten, apelsinblommevatten eller apelsinjuice).
Gör så här:
6 portioner
**Ingredienser:
**100 gram krossat korngryn
50 gram skrapade, grovhackade morötter
1 matsked honung
225 gram skalade, tärnade äpplen
4 ½ deciliter vatten
2 kvistar hackad färsk mynta eller 1 tesked torkad
2 stora ägg _(om möjligt ankägg)
_4-6 matskedar värmd rödvinbärsgelé
1 ½ deciliter vispgrädde eller yoghurt
Gör så här:
40 kuber
**Ingredienser:
**3 gelatinblad (kan bytas ut mot agar-agar)
3 deciliter gammaldags mjölk
1 deciliter strösocker
1 matsked rosenvatten
Gör så här:
6 portioner
**Ingredienser:
**6 deciliter mjölk
50 gram mald mandel
50 gram rismjöl
½ tesked mald kanel
1 tesked mald ingefära
350 gram bär (t.ex. hallon, björnbär, röda och svarta vinbär)
75 gram socker
1-2 matsked vinäger
Kanderade blomblad
Gör så här:
Cirka 60 kakor
**Ingredienser:
**250 gram smör (mjukrört)
2 deciliter brunt socker
1 vispat ägg
2 ½ deciliter vetemjöl
¾ tesked krossad kardemumma
½ tesked rivet citronskal
1 ½ deciliter hackad eller malen mandel
2 ½ deciliter russin eller vinbär
Gör så här:
Cirka 2-3 portioner
**Ingredienser:
**5 deciliter mjölk (helst råmjölk)
1 deciliter vetemjöl
1 matsked ostlöpe
5 deciliter grädde
1 deciliter socker
3 ägg
50 gram skållad, hackad mandel
3-4 rivna bittermandlar
Gör så här:
1 portion
**Ingredienser:
**2 matskedar socker
1 matskedar vatten
Smakrika frön (koriander, anis, fänkålsfrön, kummin)
Gör så här:
Detta är en söt pasta som färgades med olika råvaror och användes ungefär som marsipandekoration. Den kan användas överallt på efterrättsbordet för att göra det vackrare och intressantare.
**Ingredienser:
**1 tesked citronsaft
2 teskedar (eller mer) rosenvatten
½ vispad äggvita
1 tesked gummidragant
Cirka 3-4 koppar pudersocker
Gör så här:
4-5 portioner
**Ingredienser:
**4 deciliter vetemjöl
5 ägg
2 matskedar vatten
50 gram smör
3-4 matskedar ströbröd
5 äpplen
2 teskedar ingefära
2 teskedar kanel
250 gam sötmandel
125 gram socker
2 matskedar pressad citron
Gör så här:
_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!
#1 ja du det var en bra fråga, jag har haft dem liggandes i datorn i flera år, har ingen aning om vart jag fått dem från. Kan eventuellt vara nån bekant som pysslar med lajv
_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!
För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...
Kom igång på några minuter. Gratis förstås!
Intressant! Man skulle kanske prova nån av dem nån gång när andan faller på =)
I Tyskland äter man mycket "Kärleksäpple". Samma recept som dina under "Kanderade äpplen" men man häller i röd livsmedelfärg i kanderingen. Gott och söt…
Bild: Chefkoch.de
Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Jaha det blir ingen ostkaka till helgen!!
Apoteket hade slutat med att sälja löpe strax före jul och matvaruaffärerna visste knappt vad jag pratade om 😉
Nu är livlina gårdsmejerierna - får bli en egenkomponerad risgrynspudding istället med saftsås tills jag hittat någon som vill sälja. 🙂
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
Ostlöpe finns att köpa på nätet. Frakten kostar nästan lika mycket som flaskorna med löpe, så det blir lite dyrt (totalt 159 kr).
De skriver dock "OBS! Denna produkt är även tillgänglig i många dagligvarubutiker. Saknar du den i din butik, be din lokala handlare ta hem den!", så du kanske ska kolla med "din butik" om de kan ta hem några flaskor. 🙂
Om du får tag i löpe och gör ostkaka, så glöm inte att spara vasslan. Den är jättebra som degvätska. Det går utmärkt att frysa den, så man behöver inte baka på stört om man inte har lust med det. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Kokboken heter "Kajsas kokbok", och innehåller en massa gamla recept. Tyvärr kunde jag inte fotografera av alla, men tog dem som jag tyckte var mest intressanta, däribland ostkakan och ostlöpe-kakan. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#19 Jag var inte jätteimponerad av servicegraden i mina mataffärer så jag tror knappast att viljan är så stor att ta hem nått extra - fanns inte ens på kartan när jag var där - får skylla på att det var lördag och många som handlade …
Jag hör vidare om gårdsbutikerna har något att sälja - hellre att jag betalar dom dyrt än att köpa på postorder. 😃
Ska komma ihåg tipset om vasslan - Tack!
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
#20-22 stort tack för recepten. Kokboken känner jag till men har inte den tillgänglig. Tror att det finns recept på Ölsupa däri oxå. Jag gillar när det står efter behag och det fanns lite olika smaksättningstips, vanilj eller kanel - kan tänka mig att även kardemumma kan bli gott. Sen var proportionerna på ingredienserna bra till och med grädden. Lite konstigt att man tidigare reagerade på en halvliter grädde - förr var det ju en tvåa eller trea man köpte. Idag är det inga problem att få tag på en liter även om det är lågoktanig (lägre än 40 procent). Jag har fått svar från närmsta gårdsmejeri några mil bort och de har löpe att sälja. Tyvärr har de lite udda öppettider men jag kommer att åka dit lite senare så stort tack för tipset - det hade jag inte kommit på själv!
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
Det här är väl ingen medeltida rätt direkt (inte ostkaka heller tror jag), men det är nog många som minns den från sin barndom. Själv kan jag inte minnas att jag ätit det någon gång.
Här är receptet på korvkaka.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Helt opåverkad av denna tråd (som jag inte läst förrän nu) så gjorde jag en småländsk ostkaka för första gången nånsin nu i söndags. Minns att min farmors syster bjöd på det här vid ett par tillfällen på 80-talet då jag var barn och det var gudomligt gott tyckte jag, men sen dess har jag nog inte ätit det.
Jag blev tidigare i vintras tvungen att frysa ner några liter mjölk, och hade redan då klart för mig att jag ville göra ostkaka av den. Hittade ett recept som utgick från 3 liter helmjölk. Tyvärr var bara en av dessa mjölklitrar helmjölk, resten lättmjölk. Dock var båda sorterna ekologiska, pastöriserade men ohomogeniserade, och det sistnämnda lär vara viktigt (eller åtminstone en fördel) vid ystning. Totalt blev det ungefär en dryg halvliter ostmassa av det hela efter att jag kramat ur vasslen, så jag undrar om den halvliter som används i receptet i #0 faktiskt räcker nånstans? Låter väldigt lite.
Det var riktigt lätt att göra receptet, men förstås inget man slänger ihop i en handvändning . Receptet var okej, men silduk funkade dock dåligt för att separera vasslen från ostmassan. Det gick mycket snabbare med en vanlig, icke-finmaskig sil. Till sist lade jag ändå all ostmassa i silduken och kramade ur den sista vasslen för att få en fin ostmassa.
Ostlöpe säljs i små flaskor i ostdisken i supermarketen jag brukar handla i (Prisma i Finland, storlek som Ica Maxi ungefär) så det var inget problem att hitta. Däremot hittade jag inte bittermandel, bara bittermandelarom. Beslöt använda en skvätt Disaronno mandellikör som jag har i barskåpet istället.
Resultatet blev riktigt okej, och jag kände absolut igen smaken. Svårt dock att efter 30 år komma ihåg om den blev fullt lika bra som farmors systers jättegoda ostkaka, men jag misstänker att min hade blivit tvåa. Den var inte så fluffig och krämig som den kanske skulle ha fått vara, så jag borde säkert ha använt en bättre, fetare mjölk (finns obehandlad mjölk att köpa från gårdar här i regionen, dock är den ganska dyr), kanske inte borde ha kramat ur all vassle så noga, och kanske haft i lite mer grädde som andra recept förespråkar. Tyckte också att ostkakan kunde ha behövt lite salt för att förhöja smakerna lite.
Serverade ostkakan med vispad grädde och köpt jordgubbssylt, men det blev nog lite för mycket av det goda så. Norpade lite av ostkakan längs med eftermiddagen och den var nog godast som sådan.
Sparade för övrigt vasslen och en del av den bakade jag frallor av som blev riktigt goda. Resten ska jag försöka använda upp också på nåt vis innan det blir förskämt, t.ex. till gröt. Tips på annat?
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
#27 Den ser i alla fall ut som "riktig" ostkaka. 👍
Lättmjölk tror jag inte funkar så bra, utan det ska vara minst 3%. Tycker också det verkar lite med 0,5 l mjölk i receptet ovan, även om det ska vara 0,5 l grädde också. De flesta recept på ostkaka jag har sett anger minst 3 liter mjölk, ofta mycket mer. Har sett recept där de använder 12-15 liter - men då är det nog en jättestor ostkaka.
Brukar själv inte använda bittermandel när jag gör ostkaka. Det är en smaksak, men det är inte nödvändigt att ha den med. Det recept jag har använt mig av är detta: Ostkaka från Eksjö (fast utan bittermandeln då).
Insåg också att silduk inte funkar särskilt bra. Den stoppades igen av ostmassan, så det rann inte av någon vassla efter ett tag. Kom fram till att ett stort durkslag (använder själv detta) och en slev funkar bäst. Vänder massan försiktigt med sleven för att få ut så mycket vätska som möjligt.
Testade även att göra saffransostkaka genom att tillsätta 1 g (två påsar) saffran. Det blev gott, sa de som smakade den. Har inte gjort ostkaka på många år, för jag tycker inte själv om det. Min mor däremot tyckte det var jättegott, så jag gjorde det till henne när hon levde.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#28 - Bra att den liknar på den äkta varan i alla fall. 🙂 Fuskade lite med bilden, den här tog jag idag på lunchen då jag kom på att jag inte tog nån bild på ostkakan igår då den var färsk. Den var annars bäst när den fått stå framme nån timme och stabilisera sig och inte direkt tagen ur kylskåpet som här, tyckte jag. Grädden var också från igår, så därför ser den ut som den gör… 😛
Jag gillar bittermandel så den smaken får gärna komma fram för min del, men den lär ju inte vara speciellt hälsosam så kanske det ändå är bäst att ersätta den med nåt annat. Inget av barnen tvärvägrade ostkakan heller, men jag var noga med att inte kalla det för ostkaka inför sonen (3½) för då hade han aldrig ätit den. Just nu är han extremt liten i maten och åt inte speciellt mycket av sin portion, men dottern (1½) gillade den bra iaf. 🙂
Tack för tipset på saffransostkaka! Funderade själv om jag skulle ha gjort den med kokos istället för mandel, då frun misstänker hon är allergisk och inte åt av den här. Nån som testat det här eller nån annan alternativ smaksättning?
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
#29 Tror att du kan utesluta mandeln helt och hållet om du vill. Jag brukade aldrig hacka den, utan malde den i mandelkvarn, men jag tror det går lika bra utan.
Tror däremot inte att kokos blir så bra, men du kan testa med t.ex. solros- eller pumpafrön istället. Har dock inte själv testat det.
Vill du ha kvar bittermandelsmaken så kan du använda bittermandelarom. Såg att Dr. Oetkers bittermandelarom inte innehåller varken blåsyra, nötter eller mandlar.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#30 - Ja det går säkert att lämna bort mandeln, den kändes inte som en väldigt nödvändig del av rätten. Men jag ville göra den på traditionellt vis och jag älskar ju mandel och nötter själv. Just den där bittermandelsaromen såg jag på i butiken, men valde ändå att köra med Disaronno som jag hade hemma. Tyckte burken med arom var ganska dyr med tanke på hur lite jag skulle använda den, och jag attraherades inte heller av tanken att den inte innehöll bittermandel utan bara arom. Men nu vet jag att det kan vara fördelar med det också. 🙂
Instinktivt tycker jag det låter lite konstigt med solros- eller pumpafrön i ostkaka, men vem vet, kanske blir bra? Du kan ha rätt i att det blir märkligt också med kokos.
Förresten så påminner ostkakan jag gjorde lite grann om Åländsk pannkaka, som också är jättegott! Den smaksätts med bl.a. kardemumma. Tror det skulle kunna funka utmärkt som smaksättare här också.
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
#31 I många recept med mandel och nötter rekommenderar man att ersätta dessa med solros- eller pumpafrön om man är nötallergiker, men jag tror att det är bättre att låta bli dem helt och hållet. Anledningen till att man eventuellt skulle ta med dem, är om man vill ha det där lilla tuggmotståndet som mandlarna ger.
Tror säkert att mandellikör funkar bra som ersättning - eventuell alkohol försvinner ju i ugnen. 😉
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#32 - Ja det är säkert därför. Och förresten, om man nu har i en knapp masked (1cl) 28% sprit i en sats på över en liter (100cl) så blir det i praktiken alkoholfritt (0,28%, definitionen på alkoholfritt är <0,5%), även om inte alkoholen ens skulle avdunsta. Den försvinner inte ju jättesnabbt, speciellt om den finns i så här liten mängd, så det mesta tror jag faktiskt är kvar. Inget jag oroar mig över dock.
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
#27 Härlig bild - precis som jag hade tänkt att min skulle blivit. 😭
Jag fick kontakt med mejeriet och de erbjöd mig att komma närhelst att köpa för de skulle ändå vara hemma - vilken service jämfört med mataffärerna och apoteket som inte ens kunde erbjuda att ta hem.
Vi kanske kunde byta? Jag skickar bittermandlar och du skickar löpe.
Roligt att göra något man inte gjort tidigare och det i alla fall ser ut som det ska men jag har ännu inte lagt ner planerna på ostkakor - vänta bara.
Själv tänkte jag prova med både kardemumma och förslaget ovan med kanel.
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
#34 - Det går att hitta ostlöpe på nätet också, men kul med så bra service från mejeriet. 🙂 Rolig idé att byta grejor, men jag tror jag står över, inte minst för att jag bor i Finland. 😃
Nästa sak jag ska testa göra med ostlöpet (eller -löpen?) är nog mozzarella, bara jag får tag på tillräckligt bra mjölk: http://www.seriouseats.com/recipes/2015/10/how-to-make-fresh-mozzarella-from-scratch-recipe.html
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
Igår testade jag att göra Ostlöpe-kaka se recept #21 ovan, för första gången. Min bättre hälft var mäkta imponerad över att jag för en gångs skulle följde ett recept till punkt och prickar - almost!
Hade jag bara hittat översättningstabellen skulle jag genast omvandlat lite mjöl till ägg eftersom jag har kvar en hel del sådana.
Direkt från ugnen
Den här kakan har inte en äggkakekonsistens utan är mer puddinglik eller lite som brylépudding.
Jag gillar puddingar så det var ju inte helt fel och det blir heller ingen vassleprodukt i produktionen utan man gör en smet och häller i - men vänta!!
Mjöl, ägg och hälften av mjölken ska stå och svälla ett tag.
Nästa svåra fråga var temperaturen på ugnen - efter att ha surfat lite insåg jag att medelvarm ugn kan vara från 125 till 225 grader och något säger mig att variationen däremellan är för stor.
Jag hade formen i vattenbad - vattenfylld långpanna och starttemperaturen var 175 grader som minskades under senare delen och totaltiden var en timme men jag lät den inte bli brun på ovansidan.
Resultatet blev spännande - kanske skulle jag låtit smeten svälla lite längre för det blev en antydan om att kanelen inte var jämt utspridd på höjden.
Ingen mandel vare sig bitter eller söt bara smaksättning av kanel.
Smaken var nästan som en cheesecake och smaklökarna gick igång för att fundera ut fler smakkombinationer. Jag är alldeles övertygad om att kardemumma skulle fungera och någon citron- eller apelsinsås i kombination med grädde skulle fånga upp syran
Inte riktigt som äggkaka men ändå god som efterrätt eller till kaffet.
Tack för receptet från Kajsas suveräna receptsamling!
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
#40 Kul att du testade Kajsas recept. Har själv aldrig bakat det faktiskt. Medelvarm ugn brukar vara 175 grader, så du hade helt rätt eftersom det står "knappt medelvarm" i receptet. 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#41 I och med att det var vattenbad så utgick jag ifrån att det inte var lika känsligt men när det stormkokade i badet drog jag ner temperaturen till 150-ish.
Jag menade inte äggost utan ostkaka - ostlöpekakan fick en ton av kalvdans över sig också inte helt olikt - kanske berodde det på den obehandlade mjölken eller också blir det så med ostlöpe. Får testa vidare.
Gamla recept ger ju utrymme för en hel del tolkningar vilket i sig passar mig bra. Har svårt för att göra exakt som det står.🙂
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
Jag fortsatte mitt ostkakebakande under helgen - närmare bestämt igår kväll. Tre gånger fick jag häva i ostlöpe för att få det att fungera och då gjorde jag "by the book".
Vad var felet? Feghet som vanligt - förr i tiden när jag bakade var ju inte det några problem att fixa til en degvätska. Igår använde jag termometer och passade noga att det inte skulle vara över 37 grader varmt.
Väldigt kallt får jag ju säga och det verkade ostlöpen också tycka - ingen vinterbadare där inte. Så nu vet jag det.
Såg förresten en senare utgåva av Kajsas kokbok (1952) på "secondhanden" men där saknade jag Ostlöpekakan så den fick vara kvar för mig. Däremot fick jag med mig en annan från trettiotalet - dock inte från medeltiden.
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
Har en kompis som har ett exemplar av Cajsa Wargs kokbok. Minns inte vilket år den är ifrån, men den är rätt gammal - och svårläst om man inte kan läsa gammal tysk stil. Gissa om jag suktat efter ett exemplar sedan jag såg den. 🤤
(Inte för att jag tror att jag kommer att använda den att baka/laga mat efter, men det är roligt att läsa i den.)
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Jag vill göra kanderade äpplen och småländsk ostkaka!
Följ min och mammas matblogg på Instagram Frosserian
För er som inte kan läsa receptet i #48 så kommer det en "renskrift" här (med reservation för felläsningar av vissa bokstäver):
Mör-Deg
Tag et halft qwarter watten, twänne ägge-gulor och litet hwetemjöl, och gör deraf en deg, det lösaste man kan handtera honom; tag sedan halfparten så mycket smör, som degen är, twätta all sältan derutur och klappa ut smöret i en kaka: när degen är utkaflad med bakelse kaflan, så lägg smöret derpå och degen öfwer; således kafla han 3 eller 4 gånger om, til des degen är wäl blandad med smöret; då kastas han hel tunn ut och lägges i formen, derest man wil hafwa kakor uti. Denna deg brukas när intet kakorna kunna bära sig utan.
"et halft qwarter watten" = 1,63 dl
Vet faktiskt inte vad sista meningen betyder. Sedan gissar jag att "kastas" egentligen ska vara "kaflas", för det är mer logiskt att kavla ut degen än att kasta ut den. Fast det kanske betydde något annat på 1700-talet.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Hittade en bra översättning av gamla ugnstemperaturer:
Mycket svag = 100°C
Svag = 125-150°C
Medelstark = 175-225°C
Stark = 250°C
Mycket stark = 275°C
Grillvärme = 300°C
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#51 "Renskrift":
Chocolade a la Glace.
Lägg 8 lod rifwit chocolade uti et halft stop söt mjölk, samt litet söndenstött canel och socker efter smak, wispa altsammans wäl tlhopa, och låt det sedan stå betäckt en tima; derefter silas det genom et tunt kläde, slås sedan uti hwad form som behagas, och låter det frysa.
Översättning:
Chokladglass
Lägg 13,29 gram riven choklad i 6,54 dl mjölk (minst 3 %).
Tillsätt lite mald kanel och socker efter smak.
Vispa ihop allting ordentligt och ställ det övertäckt i en timme.
Sila smeten, häll upp i en form och frys in.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Har skapat en tråd med recept från Cajsa Wargs kokbok på Bakverk iFokus. Där kommer jag att lägga upp recept efterhand som jag hittar något intressant. 🙂
P.S. Har testat att laga ovanstående Chocolade a la Glace. Den står i frysen just nu. Eftersom det är mest mjölk så blir det nog mer som sorbet än glass, men den var ändå rätt god. Provsmakade lite när tog ut den och rörde om i den. Kanske den hade blivit bättre om jag hade kört den i glassmaskinen, men det tänkte jag inte på utan ställde in den i frysen direkt.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Om någon vill läsa recept från Cajsa Wargs kokbok så finns det en transkription av den femte upplagan (från 1770) på nätet.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ