Terökt tjälknöl är perfekt bjudmat då den kan göras iordning ett bra tag i förväg. Terökningen ger en ny smaksensation på tjälknölen.
Tjälknölen
1 bit fryst vilt eller nötkött tex rulle eller annat kött på dryga 1 kg (jag använde älg).
1l vatten
1 dl salt
2 tsk socker
Rökblandning
1-2 msk svart te eller annat mörkt te tex yi mei ren
50g vitt ris
50g vitt socker
Serveras med potatis i någon form och säsongens grönsaker.
Smaklig måltid
#6 Det beror både på teet och maträtten. Till tex sushi så skulle jag nog aldrig dricka ett iste även om de teer som passar till sushi är jättegoda som isteer. Men en varm köttgryta skulle det kanske bli för mycket med ett varmt te till.
Just denna med det te jag tänker på (Feng huang milan dancong) till just denna rätt tror jag varmt passar bäst
Eftersom jag har haft svårt rent mentalt att ha ugnen igång över natten, eller när jag inte är hemma, så har jag gjort på liknande sätt med en ofryst köttbit. Dvs jag har stekt köttbiten på lågtemp och sedan lagt den i den förkokta avsvalnade marinaden. Då kanske man kan ha med te i själva marinaden 🙂
Désirée
tidningensyre.se