Matkultur & traditioner

Pastans historia

2009-08-10 14:12 #0 av: Kramis65

Pastan har en tusenårig historia och det första fyndet gjordes i en etruskisk grav där man fann pastaredskap. Kort efter Jesu födelse beskevs en rätt i en kokbok som liknar lasagne. Pastan blev snabbt välkänd i arabländerna och spred sig vidare till Grekland och Sicilien. I 1700-talets Neapel blandade man samman vetegrynsdegen med fötterna!

1904-1914 utvecklades kunskapen att torka pasta på konstgjord väg och på så sätt blev den tillgänglig över hela Italien. Detta gjorde att pastaindustrin tog form.
Under 1970-talet blev Medelhavskosten känd för att "bekämpa vällevnadssjukdomar".
I syditalien är durum det viktigaste sädesslaget. Det tål värme och torka utmärkt. Perfekt för pastatillverkning med sin proteinsammansättning med ett gluten som är fast och ger en bra pasta. Man har faktiskt en lag i Italien från 1967 som säger att all pastatillverkning skall ske med enbart durumvete.
Det finns några knep för att koka riktigt bra pasta: Använd en hög, vid kastrull. 10, 100, 1000 regeln säger att 10 gram salt, 100 gram pasta och 1 liter vatten är det perfekta föhållandet. Koka utan lock tills pastan är "al dente", det vill säga har lite tuggmotstånd. Den får inte bli sönderkokt.

Pasta med tomat, oliver och vitlök
Laga en enkel och nyttig pastarätt ikväll. De flesta ingredienserna finns nog hemma.

Koka pasta enligt förpackningen. Hetta upp en burk (för 3-4 personer) konserverade tomater i en kastrull, hacka i cirka 20 svarta oliver och pressa ner 1-2 vitlöksklyftor. Strö över ett par matskedar riven pecorino eller parmesan och krydda med salt och peppar. Servera genast.

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Anmäl
2009-08-10 23:43 #1 av: Loucar

Bra artikel du är flitig som en myra kramisGlad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.