I Indien blandar man aldrig rätterna
du får inte ta maten med vänster hand, den anses vara oren, den handen används till annat.
I Indien blandar man aldrig rätterna, dessutom äter man med fingrarna. Men se upp, du får inte ta maten med vänster hand, den anses vara oren, den handen används till annat.
En typisk indisk måltid består av en kötträtt, en grönsaksrätt,bröd eller ris, en rätt med bönor, en yoghurträtt och nygjord chutney eller sallad.
Man äter mycket lamm, get, kycklig, panerad stekt fisk, poori och naan (uppblåsta bröd liknande pannkakor) och basmatiris. Mellan dessa måltider älskar en indier dessutom att gå och småsnaska på saker.
Istället för dessert väljer man att äta frukt. Något som du nästan alltid stöter på på borden om du besöker landet är yoghurt, detta har man till allt.
Kryddor som ofta förekommer i matlagningen är spiskummin, vitlök, ingefära, kanel, svartpeppar, koriander, gurkmeja, kardemumma, kryddnejlikor och muskot.
Curry förknippar många med det indiska köket. Men currykryddan som står i våra kryddhyllor existerar inte i Indien. Curry är inte en krydda, utan flera. Indiens motsvarighet till currykryddan är masala, som betyder just det, kryddblandning och de är oändligt många.
Indisk grönsakscurry
1/2 blomkålshuvud
1 zuccini
2 potatisar
4 tomater
1 matsked oliv- eller rapsolja
1/2 matsked svarta eller gula
hela senapsfrön
2 teskedar hel spiskummin eller 1/2-1 tesked malen
2 deciliter vatten
1-2 tesked garam masala
1/2-1 tesked malen koriander
2-3 teskedar färskriven ingefära
1/2 pakett frysta gröna bönor, à 250 gram
örtsalt
1-2 tesked citronsaft
Ansa och skär alla grönsaker i bitar. Värm oljan i en gryta. Fräs kummin och senapsfrön tills de börjar "hoppa". Tillsätt vatten, alla grönsaker och kryddor. Låt koka tills grönsakerna är mjuka. Låt bönorna koka med i slutet av koktiden.Smaka av med örtsalt och citronsaft.Serveras med ris, chutney, svalkande yoghurtsås och sallad.
// Ulrika
Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!
Jättebra och lärorik artikel. Tack.
/Maria
Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.
Jätteintressant läsning kramis
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Samma regel att inte äta med vänster hand gäller även på Bali där de flesta är hinduer. Det ställde till en del problem för mig som är vänsterhänt Man klappar inte heller hinduer på huvudet eller pekar med foten.