OT - Off Topic

Kopierade kokböcker

2016-05-02 14:15 #0 av: DesK

Enligt lagen om upphovsrätt är det inte tillåtet att kopiera hela böcker. Recept är fria att använda, men det är inte tillåtet att kopiera längre stycken med text.

http://www.dn.se/dnbok/ny-kokbok-plagierar-solens-mat/

Anmäl
2016-05-02 14:27 #1 av: Niklas

Aj aj.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2016-05-02 15:34 #2 av: JazzBass

Det som förvånar mig mest är att folk tror de kommer undan med såna här plagieringar. Vad driver folk till att kopiera mer eller mindre rakt av på det där viset? Tuffa deadlines och dålig fantasi? Hursomhelst så är det smartast att hålla tyst om man inte har nåt eget att säga (eller skriva).

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-05-02 15:48 #3 av: JazzBass

#0 - Är det faktiskt fritt fram att kopieras andras recept om man vill? Om jag gav ut en kokbok så skulle jag inte kunna tänka mig att ens skriva av ett traditionellt recept, utan skulle skriva om det på mitt eget vis. Och jag skulle verkligen inte vilja se att nån annan kopierade nåt recept av mig rakt av heller, allra minst utan att referera till originalreceptet. Men risken att nånting sånt faktiskt händer tror jag är ganska liten. Lyckligtvis har väl de allra flesta tillräckligt med självaktning och respekt för andras skapelser för att inte syssla med plagiering.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-05-02 16:18 #4 av: DesK

För rätt längesedan hade vi en del problem med att folk kopierade in recept från andra matsajter. De gånger som jag skriver av recept från någon av mina kokböcker, så anger jag noga varifrån ursprungsreceptet kommer. Dessa recept är dock alltid min modifiering av grundreceptet. Dina recept är ju mycket bra, så det skulle inte förvåna mig om någon får för sig att kopiera dem.

Anmäl
2016-05-02 16:26 #5 av: JazzBass

Ja, jag kan tänka mig att glada amatörer gör sånt utan att tänka efter, så här på internet i alla fall där det är så enkelt. Men att göra det på professionell nivå i kokböcker som givs ut på stora förlag (eller ens små) är en annan sak.

Tack för orden om mina recept! Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-05-02 17:19 #6 av: DesK

Jo visst är det en annan sak, men varken det ena eller det andra är tillåtet.

Anmäl
2016-05-02 19:14 #7 av: JazzBass

#6 - Nej förstås, bara mer förståeligt när det gäller amatörer.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.