Färska bönor - koktid?
Hej! Har inte hunnit m er alls den senaste tiden…semster, fiske, trädgård…*puh*!
Nu till min fråga: kör man samma koktid till alla färska bönor? Jag har bondbönor som jag kokar ca 5 min o riktigt fina borlotti. Ikväll ska vi ha risotto m borlottibönor…premiär för dem…räcker det om jag slänger i dem 5 min innan jag serverar?
Kanske lite sent att svara men… det kan säkert räcka beroende på om de är späda och fina. Provstick/ provsmaka! Det är mitt stående tips.
Gammal tråd, men väcker liv i den igen.
Det är väldigt viktigt att blötlägga bönorna tillräckligt länge innan de kokas - och att hälla bort blötläggningsvattnet. Bönorna innehåller nämligen ämnet lektiner, "som kan ge illamående, kräkning och diarré".
http://www.news55.se/tt-nyheter/livsmedelsverket-blotlagg-bonorna/
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#2 Det är torkade bönor som måste blötläggas 😉
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#3 Tack för påpekandet. Glömde skriva det. ☺️
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ