Matprat

Sötpotatis

2009-07-16 21:51 #0 av: [Norum]

Jag har hört att sötpotatis ska vara det nyttigaste man kan äta. Men vad gör man med den? Har man den som vanlig potatis eller vad? Skulle vilja testa men kan inget om det. Vet nån?

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-16 22:41 #1 av: [Asta]

Man kan göra massor med sötpotatis. Vi använder det ungefär som vanlig potatis. Det blir tillagat lite snabbare bara.

Den här gratängen brukar vi göra då och då.

Vi brukar ha i den när vi rostar rotsaker. Men som sagt - antingen lite större bitar eller lägga i dem lite senare, annars kan de bli lite för mosiga.

Man kan baka den och sedan grilla den, supergott. Så här.

Att koka den som vanlig potatis tror jag dock inte är någon hit. Men jag har inte försökt, kan dock tänka mig att det kan blir för mosigt.

Anmäl
2009-07-16 22:54 #2 av: Hera

Brukar göra rotgrönsaker i ugnen, och tillsätta sötpotatis efter ett tag. Blir mums.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2009-07-17 10:52 #3 av: [Norum]

Gratängen ska jag absolut prova. Men när man rostar i ugnen? Hur gör man då?

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-17 11:24 #4 av: [Asta]

Sätt ugnen på 225 grader. Skär rotsakerna i lagom bitar. Blanda olivolja - kanske 1 matsked - med salt och peppar och ev andra kryddor.

Lägg rotsakerna i en bunke, ner med oljan, håll en tallrik för öppningen på bunken, skaka om. Det är väldigt gott att ha med färsk timjan också när man skakar om.

Bred ut på en plåt, gärna med bakplåtspapper på. In i ugnen, låt vara där tills det blir mjukt. Rör om ett par gånger.

Har man sötpotatis och hela vitlöksklyftor (Med skal) slänger man i dem lite senare. Hur mycket senare får man nog testa sig till själv.

Så gör vi.

Vilka rotsaker beror på säsong.

Anmäl
2009-07-17 12:14 #5 av: [Norum]

Ok, då ska jag testa på det. Jag har faktiskt aldrig rostat så förr, varför vet jag inte riktigt.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-17 17:19 #6 av: AnneN

#4 varför ska skalet vara kvar på vitlöken? Förvånad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-07-17 17:50 #7 av: [Asta]

#6 - därför de går inte att tillaga annars. De blir bara mos. Nu blir de liksom krämiga. Jättegoda! Och en liten överraskning när man delar dem. Blir inte alls starka.

Anmäl
2009-07-17 18:05 #8 av: Hera

Solovitlökar gör jag i ugnen utan skal, de går hur bra som helst. OCh de blir sååå goda.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2009-07-17 19:06 #9 av: [Asta]

Vad är solovitlökar?

Anmäl
2009-07-17 20:11 #10 av: Hera

Det är vitlökar som är hela, inte i kyftor. Små söta runda vitlökar Glad

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.