Matprat

Vilka är dina favoritkryddor?

2010-03-28 17:34 #0 av: DesK

Alla har vi väl några kryddor som vi använder mer än andra kryddor.

Mina är: Svartpeppar, Chef de Provence, Santa Marias Vitlök/Örter, färsk vitlök, Tabasco och flingsalt.

Vilka är dina favoriter?

Désirée

Anmäl
2010-03-28 21:10 #1 av: dolfen

En av mina favoriter är min egen-gjorda persilade.

 

Anmäl
2010-03-28 21:20 #2 av: Bergspuman

Å. Det är örtsaltet, Trocomare eller Herbamare. Citronpeppar. Vitlök, persilja, dragon. Curry. Och så sambal oelek.

Anmäl
2010-03-28 21:32 #3 av: DesK

Hur kunde jag glömma örtsalt? ja ja bara att inse att man börjar bli senil Gråter
dolfen vill du dela med dig av ditt recept på persillade? Som är en annan kryddblandning jag glömde ovan Skäms

Désirée

Anmäl
2010-03-28 21:53 #4 av: dolfen

#3

Persilade:

Mortla salt, persilja och vitlök.

Bred ut geggan på ugnspapper och kör på ca 70 grader tills det är torrt.

(Har skrivit ned proportionerna "någonstans". Skäms )

 

Jag hade aldrig hört talas om persilade, förrän jag läste ordet här i Matlust.

Jag googlade på det, fick reda på ingredienserna, och gjorde ett försök som lyckades. Cool

 

Så... Tack Matlust! Guld i mun

 

Anmäl
2010-03-28 21:59 #5 av: DesK

Vad kul! Skrattande Det ska väl främst tidigare värdar och medisar ta åt sig äran för.

Hum nu gav du mig idéer till en ny artikel, tackar tackar! Skrattande

Désirée

Anmäl
2010-03-28 23:16 #6 av: [Tassy]

Trocomares örtsalt i ur och skur! Herbamares går absolut inte hem dock Obestämd


Anmäl
2010-03-30 22:57 #7 av: Tarja

Vitlök, curry, kryddpaprika, grillkrydda, salt & chilipeppar använder jag mest.

Anmäl
2010-03-30 23:17 #8 av: Maria

Favoritkryddor är väldigt svårt att svara på då det varierar med maträtternaFlört

Salt ingår i all min mat, någon form av peppar och ganska ofta honung.

Resten beror som sagt på.

/Maria

 

Anmäl
2010-03-31 11:51 #9 av: Hustigern

Salt, vit- och svartpeppar, paprika, timjan och oregano!

Anmäl
2010-03-31 17:06 #10 av: Hera
  • Habanero Tabasco
  • Färsk vitlök
  • Färsk basilika
  • Vitpeppar
  • Aromat (vet att det innehåller en massa dåligt)
  • Buljong
  • Cayennepeppar
  • Färsk chilipeppar/habanero
Anmäl
2010-03-31 22:01 #11 av: SannaLainen

Nummer ett är Cayenne peppar !Tungan ute

Anmäl
2010-03-31 22:08 #12 av: Tarja

#11 Juste, Cayennepeppar använder jag med! Cool

Anmäl
2010-03-31 22:59 #13 av: Katarina2

Färsk basilika, skulle inte klara 1 vecka utan  Glad

Anmäl
2010-04-02 11:18 #14 av: storost

Hos oss är det

svartpeppar, vanligt salt och kryddsalt, paprika (stark eller söt) och masala.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-04-03 23:48 #15 av: Strumpa

Salt, svartpeppar, vitlök, olika fonder, cayennepeppar och sambal oelek.

/Sanna

medarbetare på Nattsudd och TV

Anmäl
2016-01-08 12:40 #16 av: Blanksteg

Garam masala är min favorit! :) Och örtsalt.

Anmäl
2016-01-08 21:58 #17 av: tlover

Färsk vitlök, timjan, basilika, vitpeppar, min egengjorda curryblandning och sambal oelek tror jag hamnar högst.

Örtsalt har jag inte, jag brukar däremot blanda örter och salt ibland Glad

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2016-01-09 00:58 #18 av: cookies1994

Cayennepeppar chill vitpeppar salt örtsalt peppar curry paprika m.m 

Anmäl
2016-01-09 23:52 #19 av: [WickedAlly]

Curry, kryddpeppar, svartpeppar och vitpeppar är nog de som används mest. 

Anmäl
2016-01-11 10:13 #20 av: fridaas

Örtsalt, pepparmix (svart- och vitpeppar) som vi maler själva, dragon, timjan, paprika, vitlök och bruschettakrydda från oil&vinäger är nog det som används mest

Anmäl
2016-01-12 16:07 #21 av: Scorpio97

Vitlök (främst färsk), chili och peppar av olika slag är nog det jag använder mest. På sommaren blir det även mycket örtkryddor som gräslök, persilja och citronmeliss.
När jag var liten hade jag örtsalt på exakt allting (var inte så matglad, så det var enda sättet att få mig att äta), så det blev lite för mycket, haha. Så det använder jag i princip aldrig numera. 

//Jessie

Anmäl
2016-01-12 22:35 #22 av: [Túrwen]

Örtsalt, cayennepeppar, habanero och kanel. 

Anmäl
2016-01-12 22:44 #23 av: Anterrabae

Örtsalt, peppar, vitlök...

Sen även lagerblad, oregano, paprika kanel och kardemumma som används ofta.

Salvia och rosmarin är favoriter, men inte till allt.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2016-01-13 16:52 #24 av: Devya

Vitlök 
Rosépeppar
Olika örtkryddor
Rosmarin
Basilika (färsk)
Persilja (färsk)
Kanel

Anmäl
2016-01-13 21:31 #25 av: amandajklath

Svartpeppar, salt och färsk vitlök :)

Anmäl
2016-01-13 22:08 #26 av: Snovit79

Det jag får fylla på mest är vitpeppar och muskot. Chili, cayenne, paprikakrydda och vitlökspulver för/åt sonen. 

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2016-01-13 22:19 #27 av: Annielle

Vitlökspulver, svartpeppar, havssalt, färsk persilja och grönsaksbuljongtärningar av märket Gustav Bong.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-01-15 22:13 #28 av: GotTreats?

Grillkrydda, vitlök, citronpeppar, svart & vitpeppar, salt och oregano är måsten här hemma Skrattar

Anmäl
2016-01-18 02:56 #29 av: Solanum

Kryddpeppar ger en mustig touch. 

Anmäl
2016-01-24 16:51 #30 av: Ria74

Vitpeppar, kryddpeppar, lökpulver, oregano, paprikapulver och örtsalt är mina favoriter :)

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2016-01-24 17:26 #31 av: [Sabina]

Vitlök, lök, svartpeppar, paprikapulver, örtkrydda och salt är det jag använder mest. Mina grundkryddor, helt enkelt

Anmäl
2016-01-28 06:57 #32 av: Sisselie

Gurkmeja, koriander och svartpeppar, men även spiskummin och ingefära.

Anmäl
2016-02-04 00:23 #33 av: Temmy

Salt, vitpeppar, svartpeppar, curry, och grillkrydda använder jag ofta.

Anmäl
2016-02-04 00:52 #34 av: Achatina

Äter rätt mkt (spis)kummin, ibland fänkålsfrön... För det är gasreducerande och äter rätt mycket kål.

Anmäl
2016-02-15 18:39 #35 av: skruttelutt

Svartpeppar, salt och vitlök går åt mest här.

Anmäl
2016-02-16 14:40 #36 av: Halvdansken

Salt
Svartpeppar
Piri-piri
Vitlök
Timjan
Rosmarin
Gurkmeja
Senap (inkl frö och pulver)
Paprika

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2016-02-16 22:16 #37 av: [TanatosNyx]

salt, svartpeppar, timjan, vitlök

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2016-02-16 22:37 #38 av: [WickedAlly]

Har en ny favorit, urtekrams Söt paprika. Ljuvlig :)

Anmäl
2016-02-16 23:44 #39 av: JazzBass

Svårt, men: Cayennepeppar, spiskummin, ingefära, timjan (helst färsk), salvia (färsk), rosmarin, libbsticka, rökt paprikapulver, vitlök (om det nu klassas som en krydda), chipotletabasco, kanel, adjika (intressant georgisk kryddblandning), vanilj (för efterrätter)...

Salt räknar jag inte som krydda utan som en mycket viktig basingrediens. Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-02-17 09:14 #40 av: Halvdansken

Hur använder man Libbsticka? Det har jag aldrig provat.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2016-02-17 10:24 #41 av: Anterrabae

#40 som buljong. Den har massor med umamismak, och kan ersätta buljong om man tex är glutamatkänslig.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2016-02-17 11:25 #42 av: JazzBass

#40 - Smaken och doften påminner rätt mycket om selleri, och så länge man inte överdoserar så bidrar den med mycket umami-smak. Den är lite svåranvänd i det avseendet, och sambon gillar inte om det råkar slinka i för mycket. Men i somras kokade jag lammlägg men en rejält stor knippe färsk libbsticka med utmärkt resultat. Sellerismaken verkar minska ju längre man kokar, och istället får man en bättre och kraftigare grundsmak i buljongen.

Libbsticka är för övrigt en av huvudingredienserna i Herbamare örtsalt.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-02-17 17:11 #43 av: Halvdansken

#41 o #42. Tack för svar!
Då jag avskyr umami och speciellt selleri så ska jag hålla mig borta från det. Klarar inte ens av parmaskinka. Göörk. Luktar o smakar våt hund.

Buljong gör jag själv på märgben och vad som nu finns hemma. Märgben finns alltid hemma. Glad

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2016-02-17 23:19 #44 av: JazzBass

#43 - Jag avskydde också selleri väldigt länge, men jag har på sistone märkt vilka underverk denna växt kan få till stånd i maträtter under lite längre tillagningstider, samtidigt som den skarpa sellerismaken försvinner långt bort i bakgrunden. Samma sak med libbsticka. Jag kan inte påstå att jag är överförtjust i den råa smaken, tvärtom, men jag är överförtjust i hur den livar upp maten och får den att smaka mer. Det verkar lite som att du missuppfattat vad umami är. Tycker du t.ex. att aromat eller parmesanost smakar illa? Eller tomat? När du kokar buljong på märgben så odlar du också i praktiken umami i maten. Umami är det som ger maten fyllig och god smak. Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-02-18 09:29 #45 av: Halvdansken

Parmesan har jag stora problem med, men inte tomat (äta är ok, gillar inte lukten). Aromat vet jag inte hur det luktar eller smakar. Har jag aldrig använt.
Ruccola kan jag heller inte äta.

Nån beskrev umami just som "torkad italiensk skinka", så jag utgick från att det var så. Svårt att beskriva smaker.

Edit.
Nu blev jag nyfiken och var tvungen att googla. Hittade det här
"Men umami finns traditionellt även i västerländsk mat. Här är umami vanligast i tomater, men även lagrad ost och vissa lagrade köttprodukter, exempelvis parmaskinka, innehåller mycket umami, mer ju mer lagrad produkten är. "
Så helt fel har jag inte.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2016-02-18 09:33 #46 av: Maria

Jag minns att jag för många år sedan (nästan 30) köpte glutamat i någon "asienbutik" Det såg ut som flingsalt ungefär och jag hade det när jag gjorde typiska asiatiska rätter.

/Maria

 

Anmäl
2016-02-18 11:31 #47 av: JazzBass

#45 - Du har nog delvis rätt, men jag tror inte det är unkenheten direkt som är umami utan snarare nånting som uppstår samtidigt av andra orsaker. Tomater smakar ju inte unket. Så det är nog snarare fråga om nånting mer subtilt, som ökar fylligheten i maten. Unkenheten råkar bara uppstå samtidigt, tror jag, som en följd av lagringen.

Aromat är för övrigt en produkt jag undviker på grund av att det innehåller så mycket konstgjort natriumglutamat, mer känt som smakförstärkare E621 eller MSG, som har varit väldigt omdebatterat. Det höjer nog smaken på maten, men jag vill få bra smak på mer naturlig väg istället. 

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-02-22 12:20 #48 av: Jalking

Beror lite på vad jag gör, men mest använt hos mig är färsk chili (thai eller Hot Lemon), svartpeppar, sechuanpeppar och Maggisås.

Anmäl
2016-02-23 23:09 #49 av: Em_

VITLÖK! Har det i i princip allt som inte är sött, haha

Anmäl
2016-04-05 09:19 #50 av: Silent_Hill

Paprika
Chili
Vitlök
Curry
Vitpeppar
Rosmarin
Citronpeppar

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.