Bakat,desserter & konserverat

Baka dina egna bagels!

2006-02-01 07:31 #0 av: Anne

Att baka bagels är busenkelt - här får du två recept!

Att baka bagels är buslätt. Bagels är ett väldigt populärt bröd i USA, som egentligen härstammar från östeuropa. Legenden säger att ursprunget var en bagare i Wien, som ville hylla den polska kungen Jan Sobieski som hade räddat Österrike från att bli invaderat av turkar. Kung Jan var en rackare på hästryggen, och därför bestämde sig bagaren för att göra ett bröd i form av en stigbygel - och på den vägen är det. USA har en stor judisk befolkning, och de har förstås tagit brödet med sig, så att säga. Däremot ser vi det inte så ofta i Sverige - det finns ibland fryst, och ibland på några kaffeställen. Tur att det är så enkelt att göra själv!

Här är två recept - ett basrecept, och ett för bagels smaksatta med banan, pecannötter och kanel. Det underlättar att ha en degassistent. Bagelns seghet och täthet kommer sig dels av glutenutvecklingen, och dels genom att man sjuder brödet innan man gräddar det. Glutenutveckling får man genom att.. knåda, just det. Så knåda på! Själv använder jag min Kitchen-Aid.

Bagels

2 tsk torrjäst (ca 1/2 paket)
1 msk socker
3 dl ljummet vatten
500 g mjöl (+ ev extra)
stor nypa salt

Blanda jästen med socker och 1 dl av det ljumna vattnet i en stor skål. Låt det stå i fem minuter. Blanda mjölet med saltet, och blanda ner i jästblandningen tillsammans med de återstående 2 dl ljummet vatten.

Knåda ihop till en slät deg. Den ska vara hård - du kan behöva mer mjöl - men inte torr utan smidig och elastisk. Knåda i minst tio minuter för hand - använder du maskin räcker det med 5-6.

Forma degen till en boll, och lägg i en lätt oljad bunke. Täck med en handduk och låt jäsa i ca en timme. Tryck sen till degen så att luften går ur, och låt degen vila i tio minuter.

Dela degen i åtta lika stora delar, och forma varje del till en boll. Ta varje boll och gör ett litet hål i mitten - dra sedan ut hålet försiktigt för att forma bageln. (Jag använder pekfingrarna - stick in båda, dra isär lite lätt, och snurra bageln runt fingrarna.) Lägg på en plåt, täck med en handduk och låt dem vila i tio minuter.

Koka upp en stor gryta vatten med en nypa socker i. Sänk värmen tills det sjuder, och sjud bröden ca 1 minut på var sida. Du kan ha i 2-3 samtidigt. Lyft upp och lägg tillbaka på plåten, och grädda slutligen i 14-16 minuter på 225°C.

Foto: Anne Skoogh, Anne's Food

Banan-pecan bagels med kanel

2 1/2 tsk torrjäst
1 msk sugar
3 dl ljummet vatten
700 g mjöl
stor nypa salt
2 mogna bananer, mosade
1 näve pecannötter, grovhackade
1 msk kanel

Blanda jästen med socker och 1 dl av det ljumna vattnet i en stor skål. Låt det stå i fem minuter. Blanda ner banan och kanel. Blanda mjölet med saltet, och blanda ner i jästblandningen tillsammans med de återstående 2 dl ljummet vatten.

Knåda ihop till en slät deg. Den ska vara hård - du kan behöva mer mjöl - men inte torr utan smidig och elastisk. Tillsätt nötterna efter ungefär halva tiden. Knåda i minst tio minuter för hand - använder du maskin räcker det med 5-6.

Forma degen till en boll, och lägg i en lätt oljad bunke. Täck med en handduk och låt jäsa i ca en timme. Tryck sen till degen så att luften går ur, och låt degen vila i tio minuter.

Dela degen i tio lika stora delar, och forma varje del till en boll. Ta varje boll och gör ett litet hål i mitten - dra sedan ut hålet försiktigt för att forma bageln. (Jag använder pekfingrarna - stick in båda, dra isär lite lätt, och snurra bageln runt fingrarna.) Lägg på en plåt, täck med en handduk och låt dem vila i tio minuter.

Koka upp en stor gryta vatten med en nypa socker i. Sänk värmen tills det sjuder, och sjud bröden ca 1 minut på var sida. Du kan ha i 2-3 samtidigt. Lyft upp och lägg tillbaka på plåten, och grädda slutligen i 14-16 minuter på 225°C.

 

Av: Anne

Datum för publicering

  • 2006-02-01
Anmäl
2006-02-01 13:46 #1 av: Pelle

Anne, härligt recept! Jag är ingen stor "bakare" men detta måste testas. Kan man t ex öka fiberinnehållet genom att byta ut delar av mjölet mot fullkorn, eller blir det helt fel? Tänker glutenutvecklingen som du pratar om.

Undrar dessutom hur man sjuder bröden på varje sida? Lägger man dem i sjudande vatten och ser till att vända på dem efter halva tiden, eller är jag helt ute och cyklar?

Anmäl
2006-02-01 16:53 #2 av: Anne

Pelle, jag har inte testat att byta ut mot fullkorn - jag skulle nog experimentera med varsamhet just pga glutenutvecklingen som är helt central. Men en del går säkert att byta ut. Testa och rappotera - men du kan behöva mer jäst också.  

Precis, man lägger i degcirklarna, och så vänder man dem försiktigt efter ca en minut. Man får INTE koka för länge - då dödar man jäsningen och får alldeles platta små bröd. (Jag har aldrig misslyckats, men en kompis har..)

 

Anmäl
2006-02-01 17:25 #3 av: Pia

Bagel är jättemums, men det har aldrig blivit av att baka själv... Nu är det hög tid m a o. Låter väldigt smaskigt med kanel och pecannötter....:)

Anmäl
2006-04-15 03:57 #4 av: QazzaQY2K

tjena alla .. det handlar bara om gluten aka att det blir långa fina trådar .. oftast så gör mer protein i mjölet kortare gluten trådar, sedan e det oxå hur bra väll du knådar degen .. .. iof själva vatten kokningen drar ut ännu mer gluten ur degen.. men att dra ut din deg.. o titta på trådarna som bildas .. i teorin skulle man kunna dränka en färdig deg .. i rinnande kallt vatten, så blir det massor med gluten i den.. sen så gör man av den en ny deg som har nästan dubbelt så mycket gluten än en vanlig deg.. har ej testat men det skulle va som att tvätta en bra deg o sen ta den o göra en ny.. annars så funkar det nog ganska så bra med fullkorn oxå .. bara lite extra olja så funkar det fint .. ;D

Anmäl
2007-01-13 10:44 #5 av: Pia

Nu har jag premiärbakat och blev supernöjd!:)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.