De fyra årstiderna

Kokbok: Adventures of An Italian Food Lover

2007-08-19 00:31 #0 av: Anne

Gillar du Italien? Italiensk mat? Ja, då är det här boken för dig!

Titel: Adventures of an Italian Food Lover

Författare: Faith Heller Willinger

Faith Heller Willinger är en matskribent, som ägnat uppåt trettio år med att resa runt i Italien och leta efter den godaste maten. I den här boken delar hon med sig av sina tips - dels om restauranger och affärer, och dels recept. Boken är uppdelad på norra och södra Italien och på varje sida skriver hon om de vänner hon träffat, och de recept hon har lärt sig av dem. (Den har också mer traditionell kapitelindelning - antipasto, first course, second course, dessert och mellanmål.)

 Det är verkligen en härlig bok - den är varm och rolig, med en känsla av glädje och vänskap, och recepten - åh, recepten. Allt låter helt underbart, och jag vet inte vad jag ska laga först. Gammaldags löksoppa? Tegelstensgrillad kyckling? Linssoppa? Päronkaka med grappasås?

Det som verkligen skiljer ut den här boken från många andra italienska kokböcker är att här är det verkligen någons favoritrecept - inte bara en samling "typiska" recept. Här finns ingen risotto milanese, ingen osso bucco, ingen vitello tonnato. Inget som "måste" vara med - bara det som Faith tycker SKA vara med.

Det är inga bilder i boken, vilket är det enda jag saknar. Istället har Faiths syster gjort vackra akvarellteckningar, i hela boken, och det är förstås fint det med. Men som sagt, det är alltid roligt med bilder på maten, och det skulle gjort boken ännu lite bättre för mig.

Recepten är tydligt skrivna och lättfattliga. Vissa ingredienser är svåra att hitta i Sverige (som t.ex. Italienskt tipo 00 mjöl) men det mesta är vanliga saker som inte är problematiska att få tag på. Måtten är amerikanska - pounds för viktmått, cups för annat, men jag som är van att läsa recept på engelska störs inte nämnvärt av det.

För alla som gillar Italien och italiensk mat, eller som har tänkt resa dit och vill ha tips på vart de ska äta - ja, då är den här boken verkligen ett måste. Jag rekommender den varmt.

Relaterade länkar

Av: Anne

 

 

 

 

 

 

 

Datum för publicering

  • 2007-08-18
Anmäl
2007-08-19 01:06 #1 av: eventkocken

Hej Anne...den här kokboken måste jag lägga händerna på eftersom italiensk mat är den stora favoriten mycket pga deras fantastiska syn på vad bra ingredienser är...

Italienskt tipo 00 mjöl hittar du bla hos www.matric.se De säljer mest till företag, men också till privatpersoner. Var kund där när jag basade i köket på Riva i Linköping och de har fantastiskt bra produkter. Finns i Täby så jag antar att du kan göra ett studiebesök.

Hmmm...nu när jag testade länken funkade den inte. Testa med att maila dem info@matric.se eller ring dem på 08-756 38 21. De kanske har slagit igen portarna? Har en pizzeria längre bort på gatan som säljer delikatesser som helt klart misstänkt kommer från Matric eftersom man känner igen mycket av det som de har på hyllorna...får gå dit och kolla om det hänt något. De kanske bara har en ny webadress...återkommer om detta =)

Anmäl
2007-08-19 01:08 #2 av: Anne

Ahh.. nice. Jättebra tips. Jag har mailat Cajsa Warg och frågat också, de brukar kunna ta hem udda prylar. Tycker du förresten - lätt OT kanske - att tipo 00 är värt besväret? Det rekommenderas ju väldigt ofta till pasta, men det verkar kunna ersättas med amerikanskt "extra soft" mjöl som används till kakbak - så frågan är om tipo 00 blir bra i kakor? Humm... :)

Anmäl
2007-08-19 01:33 #3 av: [Asta]

Det låter som en trevlig bok. Håller dock med om att bilder är till stor nytta. De har en stor del i att få en att bli riktigt sugen på något.

När det gäller amerikanska/engelska mått brukar jag använda mig av Recepthjälpen. Där skriver du in det mått du vill ha omvandlat och så fixar den fram det svenska måttet. Väldans bra tycker jag.

Anmäl
2007-08-19 02:25 #4 av: Anne

Asta - det är ett jättebra tips. Google är rätt bra också - man skriver bara typ "2 pounds in grams" och så får man fram rätt mått.

Själv använder jag amerikanska måttsatser när jag bakar på amerikanska. Smidigt att ha en uppsättning! Värre med viktmått, fast det brukar jag "höfta" i huvudet.

Anmäl
2007-08-19 03:12 #5 av: eventkocken

Tipo 00 används också med fördel till pizzadegar. Det ger den karaktäristiska "segheten" i degen och en krispig yta...precis som en italiensk pizza ska vara. Den har fin-fina elastiska egenskaper som inte finns i andra mjölsorter. Såg en dokumentär om pizza på tv. Det var riktigt intressant. De tar det där med ingredienser på högsta allvar. Tipo 00 mjöl, de speciella tomaterna, mozzarellan, råvarorna...allt är väldigt noga utvalt och förädlat. Mjölet testas tom i lab med lufttest för att se att degen håller måttet, de blåser upp en stor deg-ballong och kollar på så sätt att mjölet pallar trycket! =)

Anmäl
2007-08-19 11:04 #6 av: Anne

Spännande. Jag har mailat matric :) Men däremot hajar jag inte helt.. jag trodde att glutenutvecklingen i alla fall delvis berodde av proteinhalten, och att mjöl som Manitoba Cream och vetemjöl special innehöll MER protein, och betraktades som "hårda". Det blir ju kanon glutenutveckling när man bakar med i synnerhet manitoba cream, och väldigt elastiskt. Tipo 00 borde ju vara precis tvärtom, eftersom det är mjukt? Fast nä? Jag har också sett det rekommenderas för pizza, Nigella och Jamie verkar använda det i stort sett uteslutande, så jag gissar på att det är ganska tillgängligt i England.

Anmäl
2007-11-17 12:22 #7 av: bubbelbubbel

på vilket språk är boken ?

Anmäl
2007-11-17 18:46 #8 av: Anne

Den är på engelska.

Anmäl
2007-11-17 23:31 #9 av: bubbelbubbel

ook :D

Anmäl
2007-11-19 17:08 #10 av: bubbelbubbel

jag funderar på att köpa denna till min pappas sambo.
sen min kusin tog sitt pick och pack och flyttade ner familjen till toscana så har ju italien präglat våra liv lite extra, så pass att pappas sambo tog en italienska kurs ! :D

så frågan är ju till dom som ev. kikat i denna bok, är den en bra julklapp ? blir det mycket mer krångel eftersom den är på engelska ?

Anmäl
2007-11-19 17:43 #11 av: Anne

Tja, jag tycker inte att den är ett dugg krånglig, men om man inte gillar att läsa på engelska så.. är det förstås värre. :) Strålande present till den som är intresserad av Italien och italiensk mat - och som tänker resa dit. Helt klart.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.