Köksutrustning

Rengöra gjutjärnsgrytor?

2016-02-25 23:22 #0 av: Orda

Är det någon som kan förklara hur man rengör gjutjärnsgrytor? Eftersom det sägs att man inte får använda diskmedel är jag något förvirrad.

Anmäl
2016-02-25 23:27 #1 av: _Fisken

Häll i vatten o koka på spisen utan diskmedel...brukar funka bra.

Anmäl
2016-02-25 23:30 #2 av: Sindri

Man använder hett vatten. Har något fastnat går det bra att skrapa med scotch brite eller en sån där metalltrassel. Dock inte Svinto för de innehåller numer tvål.

Är det riktigt hårt fastbränt kan du använda spisskrapa eller en stekspade att skrapa bort det värsta. Du kan också hälla vatten i gryta och sjuda en stund, då brukar det lossna.

För att en gjutjärnsgryta eller panna skall funka skall de vara väl infettade. Verkar det som om din gryta är torr, så smörj in den med kokosfett eller neutral matolja (inte oliv). Sen kan den stå på svag värme tills den absorberat fettet.

När grytan/pannan är väl instekt så fastnar inte så mycket. Använd smör eller kokosfett när du steker i den.

Anmäl
2016-02-25 23:37 #3 av: Orda

Tack för snabba svar

 Intressant: "Verkar det som om din gryta är torr, så smörj in den med kokosfett eller neutral matolja (inte oliv). Sen kan den stå på svag värme tills den absorberat fettet."

Anmäl
2016-02-26 11:32 #4 av: Maria

Jag brukar inte diska mina grytor eller stekpannor förrän de har kallnat. Då tar jag bara varmt vatten och diskborste.

Smörjer dem med rapsolja ibland.

/Maria

 

Anmäl
2016-02-26 11:57 #5 av: Sindri

4 av: Maria
Ja, det var ett viktigt tillägg. Om man låter pannan/grytan kallan så suger den åt sig fett.

Anmäl
2016-02-26 12:24 #6 av: Anterrabae

Och skulle grytan vid enstaka tillfälle bli riktigt äcklig av en eller annan anledning. Eller att man tex får en begagnad som nästan ser "sönderstekt" ut, så kan man steka ur den med salt. Salt och medeltemp på spisen så drar den ur allt ur pannan. Men då måste man vara jättenoga med återfettning. För efter det är pannan torr. Då steker man in olja på låg värme som beskrevs ovan. Samt att man måste smörja den efter användning närmaste tiden efter.

Samma gäller om man valt att diska järnpannan med diskmedel, eller tagit bort rost med tex svinto. Då är återfettnkngen jätteviktig och det tar några användningar innan den är instekr igen.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2016-03-10 11:38 #7 av: PuffBuck

Tycker att det mesta skrivits med, men jag vill flika in att det är väldigt bra att låta den stå om den redan finns fett i. Ex. om man stekt fläsk i, så sparar man fettet i ett tag. Så gjorde gammelfarfar, har pappa sagt :)

Demonfox dude on the prowl! (^•v•^)/)

MÅR DU FÖRJÄVLIGT? SKRIV TILL MIG! DET FÅR HANDLA OM VAD SOM HELST OCH DET STANNAR MELLAN OSS.

Anmäl
2016-03-10 11:42 #8 av: Sindri

Ja, som #4 skrev

Anmäl
2016-03-10 12:14 #9 av: PuffBuck

Nej, för det var inte en så liten stund jag menade. Jag menade snarare en dag eller två.

Demonfox dude on the prowl! (^•v•^)/)

MÅR DU FÖRJÄVLIGT? SKRIV TILL MIG! DET FÅR HANDLA OM VAD SOM HELST OCH DET STANNAR MELLAN OSS.

Anmäl
2016-03-10 12:16 #10 av: Maria

#9 Vad får dig att tro att jag menade en liten stund? Det viktigaste är att pannan kallnat och lagar jag mat på kvällen får den stå över natten.

/Maria

 

Anmäl
2016-03-10 12:21 #11 av: PuffBuck

#10 Eftersom du skrev "förrän de har kallnat" trodde jag att du menade att du väntade på att den skulle kallna och att du sedan tog den direkt. Av min erfarenhet tar det inte så långt tid om grytan står tom, så därför trodde jag att du inte menade någon längre tid. Så jag missförstod helt enkelt och tackar för ditt förtydligandeGlad

Demonfox dude on the prowl! (^•v•^)/)

MÅR DU FÖRJÄVLIGT? SKRIV TILL MIG! DET FÅR HANDLA OM VAD SOM HELST OCH DET STANNAR MELLAN OSS.

Anmäl
2016-03-10 12:22 #12 av: Maria

AhaSkrattar

/Maria

 

Anmäl
2016-03-15 19:14 #13 av: Hera

Jag diskar med varmt vatten och smörjer med rapsolja efter varje disk. Och den är så fin så :)

Anmäl
2016-03-19 14:33 #14 av: fridelfina

Vår blir rostfärgad inuti, verkar inte räcka med insmörjning. Kan det vara dålig kvalité? Eller har ni några andra supertips?

   
Anmäl
2016-03-19 15:36 #15 av: Sindri

Har du låtit den stå med vatten in? Eller mat en längre tid?
Ta en sån där skrubbsvamp (inte Svinto de innehåller tvål numera) och skrubba bort rosten ordentligt. Sen får du liksom börja om från början med instekning.

Anmäl
2016-03-20 07:53 #16 av: fridelfina

Kommer ärligt inte ihåg då det var så länge sedan. Men ska testa med skrubbsvamp

   
Anmäl
2016-03-20 10:32 #17 av: Anterrabae

När jag har fått rost, så har jag tagit svinto/tvålull.. Tycker rosten lossnar lättare då. Och sen som sagt börjat om med instekning och smörjning.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.