Menyer, matsedlar & middagstips

Dagens middag 104

2016-12-25 21:34 #0 av: DesK

Dags för ny tråd! Glad Den förra finns här; http://matlust.ifokus.se/discussions/5809c9a8ce12c46ad8000eb8-dagens-middag-103?discussions-2

Désirée

Anmäl
2016-12-25 21:50 #1 av: DesK

Julaftonens middag blev, varmrökt lax, vegansk potatisgratäng, ugnsstekt blomkål och brysselkål, Jansons frestelse, sallad på grönkål, rödkål och apelsin, Alsacevin, ö och fin choklad till julklappsutdelningen. Julbord av bästa slag åt vi helgen den tredje advent, då med alla våra barn och barnbarnGladl

Désirée

Anmäl
2016-12-29 19:23 #2 av: TjockaBerta

Åter till vardagen. Idag åt vi torsk provencal med ris och mycket grönt. Som jag längtar efter sallad när julen varit. Stjärnor

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2017-01-01 18:15 #3 av: TjockaBerta

Ett riktigt gott slut på julskinkan. Stjärnor

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2017-01-01 22:49 #4 av: JazzBass

Lunch idag: Skinkfrestelse på rester av min rökta julskinka, och stekt "halvkallrökt" rostasbiff (se tråden om nyårsmeny). Lite mycket kött, men jag råkar ha lite väl stort lager av sånt för tillfället. Frun fick en motsvarande frestelse gjord på gårdagens halvkallrökta forell och en stekt bit av samma forell, men den hade för amper röksmak så den fick tyvärr åka i soporna.

Middag: Tortillas med lite traditionella och mindre traditionella fyllningar: guacamole, mild egen tomatig salsasås (jättegod), majs, paprikabitar, fint tärnad parmesan, stekt rökt julskinka med typiska texmexkryddor (märklig combo) alternativt stekt pulled pork-liknande produkt gjord på bl.a. bondbönor (lite som nyheten pulled havre men inte lika bra enligt mig), också kryddad på samma vis. God kvällsbit framför teven. Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2017-01-03 10:16 #5 av: JazzBass

Middag igår: Pennepasta med kyckling, grädde, parmesan och resterna av en gräddig röra på fänkål, grönkål och purjo, smaksatt med lite finosherry. Blev gott, men lite för kraftig i smaken. Sonen hällde i ett oövervakat ögonblick ut hela sitt glas med vattenblandad Oatly i sin portion innan han ens börjat äta, så han fick äta halvljummen pastasoppa istället. Men den gick faktiskt ner helt bra (utom kycklingen och grönkålen tyvärr)  och "buljongen" blev faktiskt riktigt god. Skrattar

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2017-01-04 19:32 #6 av: TjockaBerta

Idag blev det hemburgare. Min utan bröd. Stjärnor

>>>Malum domesticum<<<

2017-01-05 19:02 #7 av: TjockaBerta

Salisiccagryta med pastaStjärnor

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2017-01-05 20:35 #8 av: JazzBass

Blev en del rester ikväll: En tallrik misslyckad laxsoppa jag gjorde igår kväll, resten av tisdagens kycklingpasta (se #5), och några stekta knackkorvar (finska små korvar med skinn). Lite senare en supergod smoothie på avokado, banan, mango, lite färsk ingefära, en hel burk kokosmjölk, en skvätt oatly och lite lönnsirap. Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2017-01-13 19:38 #9 av: TjockaBerta

Helstekt fläskkarré med rostade rot- och grönsaker. Väldigt medelhavsinspirerat. GladStjärnorStjärnor

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2017-01-13 20:47 #10 av: DesK

TjockaBerta, vilka härliga och inspirerande middagar du visar oss Glad Blomma

Här i sjukstugan blev det svenskt fredagsmys de luxe, tacos Galen

Désirée

Anmäl
2017-01-13 21:30 #11 av: TjockaBerta

@10

Tacos är en svensk klassiker nu mera. 

Vår middag var så bekväm då jag kunde titta på tv medan den lagade sig i ugnen. Glad

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2017-01-13 23:27 #12 av: JazzBass

Här blev det en omelett med makrill i tomatsås, mjukfräst lök, vitlök, paprika, parmesan och auraost (=finsk blåmögelost som är så vanlig att det på snabbmatsmenyer brukar stå auraost och inte mögelost).

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2017-01-14 19:13 #13 av: TjockaBerta

I dag åt vi småländska isterband med skånsk potatis. Jättegott!Stjärnor

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2017-01-17 19:28 #14 av: TjockaBerta

Spagettigratäng 

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2017-01-18 10:17 #15 av: fridaas

Igår blev det stekt fläsk, potatis och löksås. Idag fläskpannkaka på resterna av fläsket

Anmäl
2017-01-19 19:53 #16 av: DesK

Stekt kycklingfilé, sås och ugnsrostade rotsaker

Désirée

Anmäl
2017-01-20 08:19 #17 av: JazzBass

Igår blev det frästa nudlar och broccolibuketter med bl.a. vitlök, sesamolja, fisksås och ljus soja, samt kalkonfärsbullar i en asiatisk salsasås med bl.a. tomatkross, paprika, selleri, lök, vitlök, ingefära, fisksås och teriyaki, som jag gjorde kvällen innan. En riktigt god måltid blev det. Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2017-01-21 10:24 #18 av: Soligajag1

Igår blev det Janssons frestelse , , kunde inte motstå att laga detta trots att man bara lagar den till Jul!! GladStjärnor

HH Glad 

Anmäl
2017-01-21 13:35 #19 av: DesK

#18 Man kan äta Jansons frestelse hela året Glad

Idag blir det den berömda rätten.....ingen aning Förlägen

Désirée

Anmäl
2017-01-21 18:23 #20 av: JazzBass

Här blev det grillad aubergine, grillad rostas, franskisar (french fries på finlandssvenska), gräddig trattkantarellsås och lite paprika (saknas på bilden). Gott! :-) Stjärnor

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2017-01-22 22:03 #21 av: OlgaMaria

Jag gjorde en torskgratäng som jag blev väldigt nöjd med, med créme fraiche, örter och västerbottenost mm.Stjärnor

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-01-23 10:29 #22 av: fridaas

I fredags blev det skink-, ost- och purjolökspaj
I lördags spaghetti och köttfärssås
Igår älgkalvsgryta och kokt potatis

Anmäl
2017-01-23 10:50 #23 av: JazzBass

Igår blev det en lasagne till lunch, gjord på en "köttfärssås" av ett slags veganskt köttsubstitut av bondbönor, och en ostsås med blåmögel- och emmentalerost. Den blev jättegod! "Köttfärssåsen" som jag använde gjorde jag i lördags. Den var inte så värst delikat som sådan på grund av köttsubstitutet som hade ganska torr och mjölig konsistens, men den passade ändå jättebra i lasagnen.

På kvällskvisten blev det en ugnsbakad rotsaksrösti/omelett, dubbelpanerad torskrygg och resten av svampsåsen från i lördags. Det blir också dagens lunch för mig. Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2017-01-23 18:30 #24 av: DesK

Stekt Oumph med sallad och pommes

Désirée

Anmäl
2017-01-23 20:27 #25 av: TjockaBerta

Familjen åt pannkakor och jag öppnade en burk soppa när jag kom hem från kursen jag går nu. 

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2017-01-25 18:53 #26 av: TjockaBerta

Kyckling i cider och grädde med kylskåpsrensning på grönsaker serverat med ris

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2017-01-27 08:47 #27 av: fridaas

Ceasarsallad med kyckling igår

Anmäl
2017-01-27 21:26 #28 av: TjockaBerta

Idag blev det Sibylla på väg till landet. Rätt intetsägande men vi blev mätta. (Jag var en och sjuttio Skämtar)

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2017-01-31 19:12 #29 av: TjockaBerta

Fiskgryta med en massa gott i. Torsk, lax, musslor, räkor mm. Serverad med vitt brytbröd och aioli med cayennepeppar. 

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2017-01-31 20:45 #30 av: JazzBass

Frun har lagat maten de senaste två dagarna. Igår blev det en fisk- och spenatgratäng och idag spaghetti och köttfärssås. Riktigt gott (även om hon knappast ens smakade på köttfärssåsen). Mycket enklare anrättningar än de jag brukar kocka, men jag kanske har en tendens att göra saker onödigt komplicerade. Enkelt är ofta godast. Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2017-01-31 20:59 #31 av: TjockaBerta

#30 jag tror på det du skrev för ett tag sedan. Laga mat med tre ingredienser ett tag för att tagga ner. 

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2017-01-31 21:24 #32 av: OlgaMaria

Apropå enkelt så har jag tänkt göra hamburgare imorgon. Gjorde det för ett tag sen och burgarna gjorde jag för första gången med bara köttfärs, salt och peppar. Blev ju så gott och barnen älskade dem (inte minst sonen som brukar dissa allt med köttfärs). Så det börjar bli återkommande på menyn här hemma.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-02-09 20:37 #33 av: DesK

Idag blev det en jättelik lunchbuffé med en god vän. Jag är fortfarande proppmätt Förlägen Mina pojkar fick käka rester här hemma Förlägen

Désirée

Anmäl
2017-02-11 17:08 #34 av: Martin

Resten av familjen är iväg och ork och inspiration tröt, så det blev Ugglarps cabanoss med vitlök- och ramslökssmak och lite coleslow.

Sköljes ner med dessert i form av vit ost med röd chilli och lite ölpinnar till fotbollen, djupt nersjunken i soffan här hemma. Ibland är det rätt skönt att inte ha ork :)

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-02-12 12:23 #35 av: OlgaMaria

Helstekt kyckling med ris äter vi till lunch idag.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-02-13 17:24 #36 av: Åsa S

Blir nått eget påhitt av det jag hittade på affären som var till halva priset pga kort datum. Kokt fullkornsris i en ugnsform + lite stekt lök, sedan falukorvsskivor ovanpå det + en förpackning Keldasoppa (tex-mex) och sedan ost på och in i ugnen.

Anmäl
2017-02-14 09:11 #37 av: fridaas

I fredags blev det tacos, lördags kasslergratäng, söndag spaghetti och köttfärssås, igår tacos igen och idag makaroner och köttfärs från igår.

Anmäl
2017-02-14 09:38 #38 av: JazzBass

I lördags blev det bl.a. en stroganoff/bologneseliknande kreation med strimlad rökt julskinka (fryste ner en del för att den inte skulle bli dålig), grillad strimlad secreto iberico från fredagen, tomatkross och nästan en hel rökt vitlök. Blev faktiskt riktigt god när den fått puttra ett par timmar.

I söndags blev det en asiatiskt kryddad pumpa- och batatsoppa. Rostade pumpa, batat och lök i ugn och under tiden kokade jag en buljong på vatten, galangal, ingefära, massor med vitlök, citrongräs, grönsaksbuljongpulver, gurkmeja och chili. Mixade ner de rostade rotsakerna och rörde ner en burk kokosmjölk. Smaksatte ytterligare med lite fisksås, ljus soja och lite limeskal och -juice. Blev riktigt gott. Glad 

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2017-02-14 16:45 #39 av: OlgaMaria

Lammstek och potatisklyftor får vi idag :)

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-02-16 07:00 #40 av: Soligajag1

Igår blev det denna goa Tacofläta ! Mums!! Åts med sallad till och ett glas Rött Glad Stjärnor

HH Glad 

Anmäl
2017-02-16 20:42 #41 av: DesK

Idag blev gubben och jag bjudna på hemlagade hamburgare Glad

Désirée

Anmäl
2017-02-27 08:19 #42 av: JazzBass

Lördag, lunch: Soppa på bl.a. kikärtor, tomat och rostad vitlök. Fick beröm av familjen. Förlägen

Lördag, middag: Samma sak för resten av familjen. De ville inte ha blåmusslorna som jag kokade i en buljong med bl.a. vitt vin och grädde. Lite i överkant med 1kg blåmusslor för en person, men jag fixade det. Gapskrattar Skalen väger ju en del och ca 1/6 fick jag slänga vid rensningen. Blev inte de bästa musslorna jag lagat, men helt okej.

Söndag, lunch: Fisksoppa på buljongen från musselkoket. Fick också klart godkänt.

Söndag, middag: Lasagne med en blåmögelostsås och en vegebolognese med pulled havre och röda linser. Blev helt ok. Smaken var bra, och man tänkte inte på att den var vege (dock inte vegansk) men hade lite för mycket bolognese totalt sett. Nånting gick också snett i bolognesekoket då jag körde den i tryckkokaren för att utveckla smakerna. Aldrig förr har jag lyckats bränna nåt i botten på tryckkokaren, men det hände nu i allra högsta grad. Fick skura den som en tok efter att ha haft den i blöt över natten. Kanske inte var en så god idé att koka tomatsås i den. Har aldrig gjort det förr. Men jag tror det var nåt annat som gick snett. Kanske var linserna som sjönk till bottnen och brände fast eller nåt. Måste testa på nytt nån gång. Bolognese får ju gärna koka ett par timmar normalt, så om det funkar att köra i tryckkokaren borde en halvtimme räcka. Nu körde jag den dock endast 20 minuter för att snabbare få lasagnen in i ugnen.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2017-03-05 20:46 #43 av: DesK

Igår firade vi min dotters 20-årsdag

Förrrätt

Désirée

Anmäl
2017-03-05 20:47 #44 av: DesK

Huvudrätt

Désirée

Anmäl
2017-03-05 20:48 #45 av: DesK

Dessert

Désirée

Anmäl
2017-03-20 10:13 #46 av: JazzBass

Länge sen senaste inlägget i den här tråden. 

Igår blev det en vegetarisk pasta med tomatsås med "prickiga bönor", alltså black-eyed peas. Blev riktigt god. Glad På kvällskvisten gjorde jag en oxkindsgryta som höll på att bli nåt av det äckligaste jag gjort på länge, men fick det hela uppstyrt till ätbart genom att sila bort buljongen och ersätta med en ny som innehöll bl.a. glöggkoncentrat. Att kombinera IPA och en sichuan-inspirerad kryddblandning (som inte heller blev så bra som jag hoppades) var verkligen ingen hit. Illamående

I lördags blev det bl.a.  en Ålandspannkaka med krusbärssylt och vispgrädde. Ålandspannkaka är fantastiskt gott och görs på bl.a. mannagrynsgröt (risgrynsgröt funkar också), och smaksätts med en rejäl mängd kardemumma. Glad 

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2017-03-23 18:55 #47 av: OlgaMaria

Gjorde kalops idag och det blev nog den godaste kalops jag någonsin gjort eller ätit, hehe. Idag fick jag verkligen till det 😄

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-03-23 19:00 #48 av: DesK

#47 Oj, vad roligt! Berätta gärna hur du gjorde! Glad

Här blir det fiskgryta om en liten stund.

Désirée

Anmäl
2017-03-23 19:18 #49 av: OlgaMaria

#48 Ok 😊 Brynte lök och vitlök snabbt i rikligt med smör och rapsolja. Fortsatte bryna grytbitarna. Hade i lite tomatpuré, sen vatten så köttet täcktes, köttbuljong, kryddpeppar och lite soja. Efter halva koktiden hällde jag i några dl grädde. Ingen komplicerad kalops men SÅ god blev den. Behövdes inget extra salt men det får man ju smaka av på slutet.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-04-16 20:21 #50 av: 500

Fisktacos, det blev gott och vi känner oss väldigt nöjda över hur bra det gick

Anmäl
2017-04-17 21:27 #51 av: JazzBass

Blev tryckbräserade kycklingben med jasminris idag. Blev väldigt gott! Rökte kycklingbenen på gasgrillen en stund med en bit äppelträ till sist också för lite grillsmak, innan de åkte tillbaks ner i grytan igen.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2017-04-18 18:13 #52 av: JazzBass

Idag blev det soppa på sparris, broccolini och emmentalerost, med bacon och lite av de nämnda grönsakerna som garnering. Gott. Glad Stjärnor

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.