Fågel

Buljongkok i Wonderbag

2016-06-14 06:52 #0 av: DesK

En hel kyckling, en liten rimmad fläsklägg, två märgben, en rejäl bit rotselleri, några morötter, det gröna från en purjolök, en gul lök, 6-10 vitlöksklyftor,  3-5 dl vitt torrt vin, vatten, peppar och Herbes de Provence. Inget salt, eftersom fläskläggen är salt.

Lägg ned allt, utom lök och kryddor,  i en gryta, gärna en av gjutjärn, koka upp och skumma ordentligt. Tillsätt kryddorna och koka 20-30 minuter på spisen. Lägg ett karottunderlägg i Wonderbagen, ställ på grytan, lägg över en handduk, på med det lilla locket, snöra igen bagen ordentligt. Låt stå i 6-8 timmar. Nu är kycklingen färdig, ta upp den, bena ur den och lägg tillbaka benen i grytan, koka upp och låt det bli riktigt varmt, ställ tillbaka grytan i bagen, låt stå 6-8 timmar. Ta upp fläskläggen, bena ur den och lägg tillbaka benen i grytan, häll i lite mer vin (eller annan syra) Låt allt bli riktigt varmt på spisen, ställ tillbaka grytan i bagen, snöra ihop den och låt stå i 8-10 timmar.  Sila buljongen och lägg i nya fräscha grönsaker, lite kyckling- och fläskläggskött, smaka av med kryddor och njut. Buljongen kan naturligtvis också drickas ur stor mugg.

Désirée

Anmäl
2016-06-14 14:17 #1 av: JazzBass

Låter gott! Blir ganska många liter buljong på den satsen visst? Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-06-14 18:16 #2 av: DesK

Det blir några liter, som jag kokar ihop rätt mycket och sedan fryser i istärningslåda.  Suveränt att använda i såser mm stället för buljongtärningar Glad

Désirée

Anmäl
2016-06-17 16:25 #3 av: DesK

Senast blev det två liter kraftig buljong.

Désirée

Anmäl
2016-06-18 03:09 #4 av: Sabinan

Härligt med egenkokt buljong, finns inte mycket som slår det Glad
Jag kokade köttbuljong för några veckor sedan, det är fint att kunna piffa upp det mesta i köttväg med det, eller använda till såsgrund

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Anmäl
2016-06-22 20:56 #5 av: DesK

#4 Ja visst är det! Glad 

Nästa projekt, för min del, blir att kombinera tryckkokare med Wonderbagen. Då tänker jag koka benbuljong färdig i tryckkokaren och sedan koka kött på spisen i den buljongen och till sist låta den bli färdig i Wonderbagen.

Désirée

Anmäl
2016-06-23 01:35 #6 av: Sabinan

#5 Det låter som om det kommer bli väldigt gott och smakrikt Glad

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Anmäl