Konserverat, inlagt, sylt & marmelad

Fermentering

2015-05-26 10:55 #0 av: parsley

Jag har hittat ett intressant, amerikanskt recept på fermenterad jordgubbs- och rabarberdricka.  I originalreceptet sker fermenteringen eller jäsningen i en damejeanne och någon sådan har inte jag. Däremot har jag en glasburk med patentlock som jag borde kunna använda. Nu är frågan ska jag fermentera med locket stängt eller öppet? Om jag fermenterar med stängt lock så antar jag att får öppna och lufta någon gång per dag.

Anmäl
2015-05-26 10:56 #1 av: parsley

Det här receptet har jag utgått från  http://www.instructables.com/id/Honey-Strawberry-Rhubarb-Fermented-Soda/

Anmäl
2015-05-26 10:58 #2 av: Gronstedt

Om du inte har en damejeanne är det bättre att använda en flaska med en bomullstuss i halsen än en burk med patentlock. Det kan jäsa som katten och spränga burken om du har otur och inte luftar tillräckligt ofta. Jag använder ofta 1,5 eller 2 liters PET att jäsa i, med bomullstuss eller bara med hatten något löst påskruvad.

Dela gärna med dig av receptet!

Anmäl
2015-05-26 11:01 #3 av: parsley

Tidningen Land har också lagt ut ett par recept.  http://tidningenland.se/supernyttigt-och-bra-for-hela-kroppen-3-ovantade-ravaror-som-du-kan-mjolksyra-2/  Inte heller där står det något om burklock.

# 2 Bomullstuss i petflaska låter perfekt.  Tusen tack. iFokus kan man lita på.

Anmäl
2015-05-26 22:33 #4 av: Sindri

Om man inte just måste jäsa i en flaska så kanske det kan funka som man gör med surkål? En burk med en vattenfylld plastpåse som lock så det kan pysa ut vid sidan av.

Anmäl
2015-05-27 07:46 #5 av: parsley

Påsen lär ju sjunka om man lägger den på vätska. :)

Jag har den i en petflaska för närvarande och knappt en dygn gammal doftar den ljuvligt. Tänk jordgubbar och rabarber. Spännande det här.

Anmäl
2015-05-27 08:26 #6 av: Gronstedt

TS, hur tolkade du "2 Tbs liquid from a yogurt container"? Bara 2 msk yoghurt?

Anmäl
2015-05-27 09:08 #7 av: parsley

Jag tolkade det som vassle, dvs låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter så det blir 2 msk vassle. Tog filmjölk till min, eftersom det fanns hemma. Hoppas det inte är allt för stor skillnad på bakteriekulturerna.

Anmäl
2015-05-27 11:21 #8 av: Sindri

Åh, Generadtrodde du skulle börja med att fermentera bären....

Anmäl
2015-05-27 11:24 #9 av: parsley

Bärfermentering ska jag testa lite längre fram i sommar. Tror jag kommer utgå från tidningen Lands recept i # #.  Det känns som ett begripligt recept. 

Anmäl
2015-05-28 20:02 #10 av: [Sabina]

Detta verkade väldigt intressant.
Parsley, berätta  gärna hur resultatet blev. 

Tack för inspiration Glad

Anmäl
2015-05-30 12:24 #11 av: parsley

Fermenterad jordgubbs- och rabarberdricka

  • 250 g jordgubbar, frysta går bra, om man inte har tillgång till färska
  • 500 g rabarber
  • 1 liter vatten
  • 1 dl honung
  • 1,5 msk vassle från avrunnen filmjölk eller yoghurt

Gör så här

  1. Skiva rabarbern och lägg jordgubbar och rabarber i en kastrull eller gryta med tättslutande lock. 
  2. Koka upp vattnet i en annan kastrull och låt det koka utan lock ett par minuter för att få bort eventuell klorering ur vattnet. 
  3. Häll vattnet över jordgubbarna och rabarberna och låt det koka upp under lock. Låt det koka på svag värme ca 30 minuter. 
  4. Låt saft och fruktkött rinna av i en sil eller ett durkslag över en bunke och låt det svalna till rumstemperatur.
  5. Gör vasslen under tiden. Låt ca 1,5 dl fil eller yoghurt rinna av i ett kaffefilter över en tillbringare el dyl.  Den tunna vasslen hamnar i tillbringaren. Om man vill kan man göra en liten färskost av ostmassan som finns i kaffefiltret.
  6. Blanda saften i bunken med 1 dl honung och 1,5 msk vassle.
  7. Häll över i ett fermenteringskärl. En petflaska duger om man inte har något annat. Se inlägg #2
  8. Låt stå i rumstemperatur tills det bildas små bubblor på ytan. 2,5-3 dagar enligt det amerikanska originalreceptet i inlägg #1.  Min fick stå fyra dagar.
  9. Smaka av.  Späd den ev med vatten innan servering. Den smakar ljuvligt av jordgubbar och rabarber.
  10. Färdig dricka förvaras i kylen. En petflaska kan vara att föredra, ifall den skulle jäsa.  
Anmäl
2015-05-30 16:10 #12 av: [Sabina]

#11 Tack snälla parsely, för receptet.
Så fint att du tyckte den så bra.
Jag blev så inspirerad att jag tänkte sätt igång denna dricka imorgon, ska bli jättespännande. Glad

Anmäl
2015-06-05 20:43 #13 av: Em_

Påverkar fermenteringen smaken något?

Anmäl
2015-06-06 06:47 #14 av: parsley

# 13 Jag tror inte det påverkar speciellt mycket. Det blir en ganska fyllig och lite syrlig smak, som möjligen kan sägas vara vuxen. Sockervana barn kanske inte gillar den. Fermenteringen ger mjölksyrebakterier, som påstås vara nyttiga, så förutom att det är gott, så är det nyttigt också och perfekt om man av en eller annan anledning vill minska på sockret.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.