Tapenade - recept
Tapenade är en smakstark röra som passar till exempelvis pasta, bruschetta och som dipp.
3 deciliter urkärnade svarta oliver
2-3 vitlöksklyftor
6-8 raka sardellfiléer i olja
2 matskedar kapris
50 gram färsk persilja
timjan helst färsk
1/2 deciliter olivolja
(1/2 matsked konjak)
Finfördela allt utom olivolja och konjak i matberedare eller mixer.
Tillsätt olivoljan i en tunn stråle.
Smaka av med peppar och tillsätt eventuellt konjak.
Jag tar helst Kalamataoliver, men det är inte orginal, det är dock viktigt att oliverna har hög kvalitet. Man kan också göra denna röra med gröna urkärnade oliver. Konjaken kan man hoppa över, men den ger lite extra piff.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Pesto är en annan god röra. Recept på pesto hittar du också här
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Smask, detta måste jag testa (fast utan kapris )
He he jag kan berätta att jag lyckats lura i en inbiten kapris- och sardellhatare denna röra
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
ojoj, ska man våga prova original alltså
Det låter jättegott, älskar verkligen denna typ av röror!
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Jag såg i någon bok, för ett tag sedan, ett recept på något som jag tror hette oliv-tapenade. Receptet var från cirka 200 år f.kr.
(Jag får plocka fram den där boken ikväll, tror jag.)
#2 - Ingen kapris för mig heller.
Fast, det funkar ju att gömma spiskummin i curry, så varför skulle man inte kunna gömma kapris i tapenade!?
I boken "Den klassiska kokboken" kan man läsa att Cato hade varit soldat och politiker, och skrev en handbok i lantbruksskötsel cirka
200 år f.kr.
_"Hur man gör grön, svart eller blandad olivtapenade. Ta bort kärnorna
ur gröna, svarta eller blandade oliver och gör så här: hacka dem och
tillsätt olja, vinäger, koriander, kummin, fänkål, vinruta, mynta.
Lägg dem i en kruka; oljan bör täcka dem. Färdiga att äta.
_CATO, De Agricultura 119"
(Undra om 119 är sidan i denna gamla bok där detta recept står?)
Tapenade är så gott! Tack för receptet!
Tapenade (inte tapénade, uttalas tappenadd!) är verkligen ruskigt gott. Lite tapenade, gott bröd och olivolja är jättelyxigt att bjuda på innan pastamiddgen. Jag tar gärna i en extra tesked kapris, men så älskar jag kapris också
Medarbetare på Häxor.
En neuroatypisk blogg
#9 Helt korekt som du säger att det ska vara Tapenade och inte Tapénade, jag gjorde ett knasigt skrivfel när jag lade in receptet. Varmt välkommen in till Språk för den här typen av diskussion!
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.