Annons:
Etiketterförrättersmårättertillbehör
Läst 6388 ggr
Honestyisdead
11/16/09, 8:17 PM

Såser

Jag älskar sås. Det är det bästa med hela måltiden, nästan. Förutsatt att den som gjort såsen vet vad den gör Glad

Många av mina bekanta köper pulversåser, och visst, det gör jag också ibland. Men godaste såsen får man ju om man gör den av sky från kött tycker jag. Och det ska vara vispgrädde.

Vad för sås äter ni? Gör ni själv? Eller blir det mest pulver? Berätta Glad

Annons:
Sagakeramik
11/17/09, 12:02 AM
#1

Jag brukar mest köra pulver, inte så kul kanske men, men.

Jag brukar däremot göra egen currysås såhär:

Koka upp en buljongtärning i vatten.

Gör såsbas på några matskedar smör, steker bra curry i det, häller på mjöl så att det blir en "deg" och spär sedan med buljongen. Blir gott Glad

Loucar
11/17/09, 11:36 AM
#2

Vi gör antingen egen sås med redning eller så blir det creme fraiche/youghurtbaserade kalla såser. Pulver var väldigt länge sedan, däremot kan det ibland slinka ner en burk färdig bearnaisesås men det är inte ofta.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

SaraC
11/17/09, 12:44 PM
#3

Samma som #2 Glad 

Undviker för mycket vanlig grädde, eftersom jag är känslig för det.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Sehvrin
11/18/09, 12:00 AM
#4

Jag brukar göra egen sås med två undantag: Bearnaisesås och grönpepparsås då använder jag knorrs pulversåser, helt enkelt för att jag tycker de är goda.

När jag gör egen sås brukar jag vanligtvis använda grädde och vanligaste såsen är brunsås. Fast jag brukar inte göra "ren" sås så ofta, utan gör mest grytor och sånt.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

vinteralvan
11/18/09, 11:35 AM
#5

Jag gör alla såser själv utom bearnaisesås, den köper jag färdig i burk.

Eine
11/18/09, 12:00 PM
#6

Gör alla själv,även bearnaisen. Min favorit är en sås till fisk. Görs på bland annat spadet från fisken och vitt vin, mums.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Annons:
Maria
11/18/09, 1:41 PM
#7

Jag gör alla såser själv. Kokar ibland fond på kött eller fisk som jag spar i frysen.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Loucar
11/18/09, 1:44 PM
#8

Ett annat bra tips är att frysa in överblivet vin i tärningspåsar, jag gör även så med fonderna jag kokar. Bara att ta fram så mycket man behöver vid behov.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Maria
11/18/09, 1:48 PM
#9

#8 Haha, här blir det aldrig något vin överSkrattande

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Loucar
11/18/09, 1:51 PM
#10

#9 Här händer det att det blir en och annan slatt över alla viner man provar är ju inte goda och då åker de ner i en gryta eller sås. Glad

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Honestyisdead
11/18/09, 5:30 PM
#11

här blir inget vin över heller ;)

Loucar
11/30/09, 8:07 PM
#12

Nån som har ett bra tips på vitvinsås till fisk och rödvinsås till kött behöver lite inspiration på den fronten känner jag.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Bergspuman
11/30/09, 9:00 PM
#13

Jag har sås-komplex tyvärr Rynkar på näsan

Kanske för att mitt första sås-försök blev totalt misslyckat. Skulle göra en currysås, men den blev så stel att jag kunde vända kastrullen upp och ner och det rann inte ett jota. (jag var 18,5 år).

Sedan har jag lärt mig konsten men är fortfarande livrädd när jag ska göra sås. Jag kan reda av med grädde och äggula trots att det är svårt. Men jag tror fortfarande att jag inte kan.

Gör ändå alla såser själv! Har börjat med Maizena redning, den är det svårt att misslyckas med.

Sist hittade jag på en jättegod gräddstuvning av färska trattkantareller. 15% matlagningsgrädde, när svampen fräst i några matskedar smör samt på med cirka 3 matskedar mjöl. Kryddade med salt, vitpeppar, rosmarin och kantarellfond. Lade stuvningen i färdiggräddade pannkakor, rullade ihop, gratinerade i ugn med riven stark ost - voilá, trattkantarellcrepes! Min särbo var eld och lågor, det var hans nya favoriträtt, sa han. *L*

Annons:
Maria
11/30/09, 9:04 PM
#14

#13 Det lät jättegott…

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Tom-B
11/30/09, 9:16 PM
#15

#6, 8 och 12.

Vitvinssås till fisken skall inte göras på tidigare slattar, såvida det inte är samma vin som du avser dricka till den aktuella middagen.

För det är så det ska va! Samma vin i såsen som till måltiden!

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Loucar
11/30/09, 10:06 PM
#16

Visst är det godast när man gör som du beskriver Tom men ibland blir det slattar och även de duger utmärkt till sås. Flört

Jag var lite ute efter nya recept på såna såser, man kan ju aldrig få för mycket inspiration.Glad

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Loucar
11/30/09, 11:26 PM
#17

Bergpuman dina trattkantarellcrepes låter jättegoda ska jag prova nån dag framöver.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Anterrabae
3/24/12, 7:36 PM
#18

Vilken mysig gammal tråd! Jag satt just och funderade på godaste såserna..

Jag gör alla såser själv, utan undnantag. De smakar helt enkelt bäst! Och favoriten både till kött och till grillade grönsaksrätter och liknande, till allt man kan ha potatis till typ är Djävulssås.

Till fisk och skaldjur är det vitvinssås med grönsaksfond.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

fridaas
3/24/12, 7:47 PM
#19

Här hemma gör vi oftast all sås ifrån grunden, senast idag blev det hemmagjord bea-sås. Någon gång i mellanåt när vi är lata blir det pulversås som vi kryddar upp själva, då jag inte tycker att pulversås smakar speciellt mkt

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

[Aquelegia]
3/24/12, 8:21 PM
#20

Vi gör alltid såser själva från grunden (med viss hjälp av färdig fond).

När jag och sambon flyttade ihop för några år sedan köpte jag pulversåser för honom att laga de dagar vi jobbar om varann. Men inte ens öppna förpackningarna gjorde han, till min förvåning visade det sig att han inte gillade pulversåser för han tyckte hemmagjorda var mycket godare och däför inte såg någon mening med att äta annatTungan ute

Numera kan han själv laga dom vanligaste såserna vi äter så pulversåserna åkte i soporna ^^

Annons:
storost
3/24/12, 9:21 PM
#21

Jag gör alla såser från grunden inkl buljong. Smakar mycket bättre och man kan lätt variera såsen.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Sophey
3/26/12, 8:04 AM
#22

Jag alskar saser men tyvarr ar jag inte speciellt bra pa att gora den sjalv, darfor blir det nog oftast pulvermixer for min del

Medarbetare på matlust

[Tassy]
3/26/12, 12:14 PM
#23

jag fuskar nog mestadels med béarnaisesåsen, annars försöker jag göra själv.

DesK
3/26/12, 1:41 PM
#24

Jag gör alla såser från grunden, men om jag inte har nån hemkokad buljong syndar jag med tärning Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Maria
3/26/12, 2:11 PM
#25

Vår fiskhandlare har börjat sälja fiskfond han kokat själv och det är bra att ta till iblandFlört

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

CorneliaAndersson
4/7/12, 3:11 AM
#26

Jag gillar pulver-bearnaise (stavning)

Men min pappa gör gudomligt goda egna såser.. Han blandar ihop olika saker. t.ex. tomat och sånt.. Jättegott  att ha på pastan och falukorven

/ Cornelia Andersson,
Innehavare av Borgargatans Kaninuppfödning
Medarbetare på Hermelinkanin.ifokus och Diabetes.ifokus

Tom-B
4/7/12, 8:41 AM
#27

Trevligt att den här tråden blir aktuell igen. Men till min besvikelse är det inte mycket recept och tillvägagånssätt. Det skulle verkligen jag behöva. Det är mest om att man gör såsen själv. Nästan inget recept. Kom igen! Skriv ner era recept så även jag , dundernovisen vid spisen, vågar försöka. Jag kan ju inte ens vanlig brunsås. Knappt!

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Annons:
[Tassy]
4/7/12, 1:29 PM
#28

Jag gör dom flesta såser med bottenredning, det vill säga en skvätt mjöl som nedröres i smält smör. Sedan brukar jag slå på antingen mjölk eller vatten beroende på sås, och så smaksätta.

Sen kan man blanda en rejäl skvätt grädde och mjöl och reda med i stället, ger lite finare sås. Bra att ha om man t.ex. har mycket sky över, till exempel när man gör porterstek.

Min brunsås gör jag såhär:

Smält en klick smör, vispa ner mjöl så att det blir ordentlig fast konsistens.

Slå i mjölk, och en köttbuljongtärning. Låt koka i 3 minuter. Om det behövs, ha i mer mjölk. Smaka av med svampsoja (den vanligaste sojan).

Man kan ju skvätta i lite grädde och kryddor också om man vill, timjan passar utmärkt till exempel. Fast då blir det inte brunsås längre. Flört

fridaas
4/7/12, 1:43 PM
#29

När jag gör sås till kött här hemma, steker jag först köttet med kryddor, när det är färdigt tar jag ur det ur pannan, häller i mjölk eller grädde, bland både och låter det koka upp, smakar av och tillsätter soja och ev kryddor, oftast samma kryddor som jag haft på köttet. Sen blandar jag ut vetemjöl med mjölk och blandar ner till lagom tjock sås, låter det sjuda 5 minuter för att få bort mjölsmaken.

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

Tom-B
4/7/12, 4:36 PM
#30

Härligt, och tack för dom recepten.

Mera sånt! Och variationer.

När har man i vin i såsen?

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

DesK
4/7/12, 4:39 PM
#31

Rödvin bör man ha i tidigt i såsen, annars ger det ibland ful färg. Vitt vin kan man ha i några minuter före servering.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Tom-B
4/7/12, 10:42 PM
#32

Men har du vinet i bara bruna grundsåsen?

Eller har du något annat som grund?

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Anterrabae
4/7/12, 11:32 PM
#33

En av mina absoluta favoriter är djävulssås. Det är en rödvinssås som passar till det mesta i köttväg men även till grillade/stekta grönsaker och veg-biffar.

Om man äter till kött. Stek köttet, ta upp ur pannan och vispa ur den med ca 1,5 dl rödvin och lika mycket vatten. Annars blandar man vin, vatten och grönsaksbuljong på en gång. Tillsätt en hackad schalottenlök (det blir gott med vanlig gul också) i tsk timjan, ett par lagerblad och cayennepeppar efter smak och tycke. Om det behövs, så kan en halv köttbuljongtärning vara på sin plats. Låt såsen sjuda i 5-10 minuter, under lock (annars ångar mycket av den bort. Sila och smaka av. Tillsätt mer vatten om det behövs.

Blanda 1 msk smör med ett par tsk vetemjöl till en deg-/smörk,  Lägg ner den i såsen för att blanka och reda den. Vispa, så den tjocknar. Sjud den så mjölsmak försvinner och den får bra koncistens.

Njut Flört

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

MonisN
4/8/12, 9:11 AM
#34

Min favoritsås är nog rödvinssås. Jag gör den så här:

3 charlottenlökar eller en liten gul lök

1 stor vitlöksklyfta

1 liten morot

4 deciliter rött vin

3-4 deciliter vatten

1½ mörk oxbuljongtärning

1 stort lagerblad eller 2 små

1 stor matsked tomatpuré

cayennepeppar, svartpeppar, torkad timjan, torkad rosmarin och salt.

När såsen är reducerad:

1 matsked majzena utrört i lite vatten

1 stor klick smör

Hacka lök och morot fint och fräs i en kastrull utan att det får färg. Slå på vatten och vin och alla kryddor. Koka så såsen reduceras till hälften, det tar ca 30 minuter. Sila den och red eventuellt av med 1 matsked majzena. Koka cirka 3-5 minuter. Tag av den från spisen och vispa i en stor klick smör.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Annons:
dolfen
4/18/12, 5:13 PM
#35

Jag bläddrade i boken "Annas örtagård" och snubblade över ett recept på den brittiska myntasåsen. Den verkar vara lätt att göra.

(För 5-6 personer). Bara blanda ihop blad från 5-6 grönmynta(Mentha spicata)-kvistar, 2 matskedar farinsocker (eller vanligt) och cirka 2 matskedar vinäger. På detta hälles 1.5 deciliter kokhett vatten. Rör om. Låt stå ett par timmar. (Man kan använda andra myntor.)

På tal om myntor. Nu ska jag ta sticklingar från min pepparmynta (Mentha piperita). Glad

MonisN
4/18/12, 6:23 PM
#36

#35 Myntasås har jag aldrig gjort, men det här receptet verkar ju enkelt!

Jag ser att jag glömde skriva att det ska vara lite socker i rödvinssåsen i #34. Man kan börja med 1 tesked och sen smaka sig fram.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Catta-
4/18/12, 7:53 PM
#37

Brukar nästan alltid göra egen sås :) pulversås är inte lika gott

"Lycka och jubel att äga en pudel!"

dolfen
4/19/12, 6:05 PM
#38

Funderar på om man kanske skulle sila bort myntabladen från den där myntasåsen (#35) före servering. Obestämd Tror nästan att jag skulle ha gjort det!

Upp till toppen
Annons: