Rakfisk
Min dotter har varit i Norge och hon köpte Rakfisk till mig. Det är Norges eleganta motsvarighet till surströmming. Den görs genom att man saltar fin öring och lägger i en lufttät burk som ställs längst in i kyskåpet, där den får mogna i 4 månader. Man äter den med kokt potatis, hackad rödlök, rømme eller gräddfil och tunnbröd. Det ska bli intressant att testa denna 😊
Någon som har ätit rakfisk?
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
- Redigerat 2024-01-11 13:18 av DesK
Vad spännande. Du måste berätta hur det smakar.
Min son har ätit rakfisk med en kompis som tonåring i Norge. Han åt upp maten men det var väl ingen höjdare😉
/Maria
Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.
Nä, men det skulle jag vilja prova! Men jag har ätit glashaj på Island.
Har fått veta att man ska ha inlagda rödbetor till också och att det är flatbröd som gäller 😊
Det är ju fermenterad fisk och i Britt Sandquist-Bolins bok Den nya fisken står det så här:
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
- Redigerat 2024-01-03 10:12 av DesK
I fredags blev det äntligen av att äta rakfisken 😊 Det var så gott och inte alls likt surströmming. Mild fin, lätt salt smak med en ton av fermenterat, mycket gott 😋 Det orange vinet från Georgien passade finfint till 😊 Fisken hade dock gott kunnat ligga någon månad till, den var rätt svår att få av från benen. Detta får jag komma ihåg till nästa gång. Nu ligger resten i frysen, så det blir några festmåltider till 😊
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Så spännande. Vad kul att det var så gott.
Ja, det var riktigt roligt och mycket gott. För säkerhets skull öppnade jag paketet på altanen, men det hade jag inte behövt göra.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.