Kött, fågel & fisk Läst 9929 ggr

  Olästa | Bevaka | Bokmärk

Röka i klotgrill

Att röka i klotgrill är enkelt och blir riktigt bra. Den norske kocken Andreas Viestad visade i ett program hur man röker i klotgrill. Nu har vi provat och det blir gott.

En skinkstek eller kalkonbröstfilé
Salt
Chipotlechili
Ett syrligt äpple
Katrinplommon
Lök
Rökspån

Skär upp steken, men se till att den sitter ihop i ena långsidan.
Strimla katrinplommonen, skär äpplet i småbitar och hacka löken.
Klappa in kryddorna och lägg på frukten och löken.
Rulla ihop steken och bind om den med bindgarn.
Krydda även utsidan av steken.
Till skinksteken tog jag lök och äpple och till kalkonen tog jag katrinplommon och äpple men ingen lök.
Se till att få en fin glödbädd i klotgrillen.
Bryn steken runt om och lägg den sedan så långt från glödbädden det går. Se bild nedan.
Kasta på rökspån på glöden och sätt på locket, med ventilen lite öppen, annars dör glöden ut. Nu kommer det ryka rätt rejält, men det är som det ska. Vänd steken då och då tills den har mörk fin färg runt om. Båda mina stekar tog cirka en timme vardera att röka och de fick en mild fin röksmak. Det går säkert bra att göra så här med lamm- eller nötkött också.

Kalkonen är lätt brynt och flyttad så långt det går från glödbädden

 

Rökutveckling

 

Snart färdig skinkstek

Skinkstek med tomatsallad

Kalkonfilé med ugnsstekta grönsaker och gräddsås

 

 

Mums.

Glad

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus.
Medarbetare på Astronomi, Existens, Filosofi och Finland iFokus.

Ge mig snabelat NU!

Å, smarrigt! Tack! Skrattande

//Ida

Sajtvärd för Kost Och Synskadade

#2 Har du förslag på några vegetariska saker man skulle kunna prova att göra så här med?

Désirée

 

Marinerad, fast tofu måste vara toppen. Grönsaker likaså, särskillt typ aubergine, zucchini och andra pumpor.

Kanske till och med skulle kunna vara ett sätt att krydda upp ost, typ halloumi.

För dem som äter skaldjur är ju det ett givet alternativ, fisk likaså.

Annars är det ju kul att röka salt, för att få den där rökta smaken på mat som är svårare att lägga på grillen.

//Ida

Sajtvärd för Kost Och Synskadade

Ja Anterrabae hann för mig. Tänkte precis skriva tofu, grönsaker som aubergine, zuccini, pumpa och oliknande. Men något som blir riktigt gott är om man kokar seitan i en halvtimme sedan låta ligga i kylen under natten och röka dagen efter då blir den riktigt god! Skrattande

Sparris och aubergine är perfekt istället för fisk, bara att skala med potatiskalare och skiva, dock bör man pensla på en blandning av salt, vatten och lite citronsyra för att den inte ska bli totalt mörk, man kan även blöta den och doppa i lite mjöl, alternativ majsmjöl eller rismjöl innan.

Min blogg Veganrecept & Galna Upptåg.

Ååååhh va sugen jag blev på det nu Oskyldig Måste testas Tungan ute

Av säkerhets skäl är alla mina växter jordade ;P

Tack för bra tips på grönsaker båda två och Halloumi har jag hemma så det kan jag testa snart Glad

Désirée

 

Halloumi är gott.

Glad

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus.
Medarbetare på Astronomi, Existens, Filosofi och Finland iFokus.

Ge mig snabelat NU!

Jag gillar verkligen när maten smakar lite mer rökigt och bbq så jag tackar för den fint illustrerade tråden som får tandvattnet att safta sig Tungan ute

Vänliga hälsningar Mitralis

Mitralis vad roligt att du också gillar denna tråd Glad

Jag kan berätta att det rökta smakade mycket bra kallt med bara sallad till också Tungan ute

Désirée

 

Skulle vilja ha en klotgrill nu så man kan grilla och röka maten. Skäms

Min blogg Veganrecept & Galna Upptåg.

Testa en laxfilé...själv använder jag mest enris som jag fuktar innan jag lägger det på kolen.

Vi har nu hunnit göra dels en pestofylld lammstek och en laxsida, båda blev mycket bra Skrattande

Désirée

 

Vilken fantastisk idé slipper man ha en extra rökugnSkrattande I år blir det till att sno svärföräldrarnas lilla klotgrill så skall det rökas på, är ju så gottCool

Laxfilé eller annan fisk blir smaskens, vi har köpt sånt där rutnät i teflon att ha under fisk och småsaker på grillen Glad

Désirée

 

Här om året fick vi en nonstick"panna" till grillen för just grönsaker och fisk och sånt som lätt faller isär. Den används mycket vill jag lova. Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost Och Synskadade

 

Tänker att svamp borde funka bra att röka också, till veggisarna..Glad

 

#17 Ja det går utmärkt, vi har gjort det flera gånger som tillbehör Glad

Igår rökte vi en hel kyckling, den blev mycket god och inte alls torr, vilket ju kan hända när man grillar den på vanligt vis.

Désirée

 

Så praktiskt att använda grillen så. Då slipper man skaffa röklåda - om man nu inte har något så användbart innan. Bra information, som följs upp med många Bra inlägg.

Medarbetare på Pärlpyssel och Pyssel.
Mina figurer finns här: http://parlkonst.se/
Emo
, ägare till Emos Shop sen 1973

Emo det ger en mild och trevlig röksmak, värt att prova för alla som har en klotgrill! Glad

Bra inlägg är vi nog många som vill önskar oss! Flört

Désirée

 

Vi har röklåda. Vi hade båt i Råå när vi bodde i Bårslöv, men det är en bra idé. Det blev mycker rökt makrill och även mycket annat, men det jag saknar mest är den rökta makrillen.

Medarbetare på Pärlpyssel och Pyssel.
Mina figurer finns här: http://parlkonst.se/
Emo
, ägare till Emos Shop sen 1973

Makrill är gott.

Glad

 

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus.
Medarbetare på Astronomi, Existens, Filosofi och Finland iFokus.

Ge mig snabelat NU!

Tänkte ge mig på här i slutet av nästa vecka att röka i klotgrillen men vilket träslag ger godast röksmak tycker ni? Lutar åt att blir kyckling som faller offer eller en skinkstek. Lurar på äppelspån men vet inte ifall alspån ger mera smak kanske?

Med vänliga hälsningar
Chess

Tror att alspån ger mer smak, men varför inte testa en blandning, ifall du har tillgång till både ock. Glad

Désirée

 

#24 Har tillgång till alla möjliga träslag som går att hitta i en normal västgöteskog + äpple och ros (som tydligen ska funka också). Glad Gör spånen själv.

Med vänliga hälsningar
Chess

Man kan använda lite en också. Vissa gillar enrisrökta matvaror. Ta lagom.Glad

Medarbetare på Pärlpyssel och Pyssel.
Mina figurer finns här: http://parlkonst.se/
Emo
, ägare till Emos Shop sen 1973

Idag ska det rökas i grilltunnan! Blir en fläskytterfilé som offras idag Glad och kör med färska äppelspån, blev så bra förra året så gör om det.

Med vänliga hälsningar
Chess

... men den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus. Det är gratis och tar bara en minut. Klicka här för att skapa ett iFokus-konto!

Mer på iFokus