Matkultur & traditioner

Härliga helgfrukostar

2005-09-16 09:56 #0 av: Pernilla

Äntligen fredag! Kanske kommer du att ta dig lite extra tid att laga en god frukost på lördag eller söndag morgon. Du kan lätt sno ihop en lite lyxigare helgfrukost. Matlust tipsar om amerikanska pancakes, äggröra och en buslätt fruktsallad.

 

Att vakna en lördag- eller söndagmorgon, känna sig utsövd och veta att man har en ledig dag framför sig - finns det något bättre? Ännu härligare blir det om man tar sig några minuter extra för att fixa en riktigt god frukost. Det finns många sätt att skapa helg-stämningen vid frukostbordet. För den mindre matlagningsroade kan man ta genvägen över bake-off- bröd, som blir färdiggräddat på tio minuter, och välja färdig färskpressad jos på tetra istället för att själv skala och klämma saften ur citrusfrukterna (något som ibland kan vara svårt så här års).

Fluffig frukost.

Fluffig frukost.

Men du behöver inte lägga många minuter på matlagning för att skapa frukostmat som skulle fungera på utmärkt på en amerikansk brunchmeny med självaktning. Prova gärna lättlagade och fluffiga amerikanska pancakes, äggröra eller världens lättaste fruktsallad.

Amerikanska pancakes
Gyllene fluff att längta efter
(Ca 6 st)

2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk socker
1 ägg
2,5 dl mjölk
Någon matsked smält smör eller matolja

Blanda först samman de torra ingredienserna. Blanda ner fett, ägg och mjölk. Rör om så att det blandas ordentligt. Det ska bli en smet som är betydligt tjockare i konsistensen än våra svenska pannkakor.

Stek 10 cm breda rundlar i en medelvarm stekpanna. Pannkakorna ska resa sig lite och bli fluffiga och gyllene.

Servera med bacon och lönnsirap eller med färska bär. (Jag tar helst bärvarianten men ringlar ändå över lite lönnsirap, för den frisksöta smakens skull.)


Äggröra
Den lättaste brunchrätten som finns! Därtill smaskens frukost efter en hård utekväll...

Beräkna två ägg per person. Vispa samman med lite mjölk (ungefär en halv dl till fyra ägg). Litet salt och kanske vitpeppar i smeten.

Smält en anings smör i en kastrull. Vispa i smeten. Tillaga på ganska svag värme underomrörning. Äggen ska stagnera och bli härligt grynigt kläggiga utan att brännas eller kännas "stekta".

När du ändå står där vid spisen och rör, kan du passa på att steka lite bacon eller, om du vill köra en lite mer hälsosam variant, bräcka lite skinka i en stekpanna. Stekta små runda körsbärstomater brukar också vara gott till.

Lättaste fruktsalladen
Så lätt att det knappast kan räknas som matlagning. Men smakerna och färgerna gör att anrättningen känns väldigt fräsch.

En färsk ananas
En blodgrapefrukt

Skär ananasen i  tunna ringar, skär bort skalen (och akta dig för de små hårda "fläckar" som ibland kan sitta en bit in i ananasen, skär bort dem med). Spara ananasblasten. Skala grapefrukten så att du får bort allt det vita beska som sitter innanför skalet och "filéa" frukten, det vill säga skär loss de fina rödrosa klyftorna ur sitt vita hölje.

Varva de rosa grapefruktklyftorna med de gula anansskivorna. Dekorera med ananasblasten.

 

Länkar:

Smaskiga smoothies

Bakdags

20 tallrikar yoghurt

Av: Pernilla

Datum för publicering

  • 2005-09-16

 

 

 

 

 

 

 

 

Anmäl
2009-08-18 23:08 #1 av: Kramis65

Pannkakes ska jag prova har fått smaka men inte gjort själv. Engelsmännen då som käkar bacon pären och vitabönor stekt ägg till frukost. Och söndagsfrukost på sjön var ju oxå som engelsk men utan viatbönor

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Anmäl
2009-08-19 19:37 #2 av: Loucar

Panncakes ska jag oxå testa.

Bagels med nåt gott pålägg och färskpressad juice är ju inte heller helt fel. Vi har väl aldrig köpt så mkt frukt sedan vi skaffade en juicecentrifug tror jag de heter iaf.

Min favorit där är en halv galiamelon, 2 dl färska hallon och en halv liten citron.

Våfflor med lite lyxigare pålägg kan ju oxå vara gott

  • rökt lax, pepparotskräm o bladspenat
  • smetana, finhackad rödlök o löjrom
  • gräddfil, räkor, citron, dill o svart kaviar

 

Anmäl
2009-08-20 14:21 #3 av: [Spanaren]

Kul, har länge tänkt testa på Amerikanska panncakes ... så nu kommer jag inte undan Skrattande /kram Spanaren

Anmäl
2009-08-20 15:51 #4 av: [Spanaren]

Nu har jag gjort plättar till i kväll och även tjuvsmakat ... gott säger jag bara Skrattande /kram Spanaren

Anmäl
2009-08-20 20:03 #5 av: [Norum]

Vad är det för skillnad på lönnsirap och vanlig sirap?

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-22 01:12 #6 av: Loucar

Vanlig sirap är en socker-bageriprodukt. 100% lönnsirap är en naturlig produkt som kommer från saven på lönnträdet. Den innehåller inte bara tomma kalorier utan även en del mineraler. Mer naturlig kort och gott.

Källa Nlife.se

Anmäl
2009-08-22 11:14 #7 av: [Norum]

Ok, då vet jag. Ska se om jag hittar det i butiken, skulle vara kul att testa.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-22 11:17 #8 av: Loucar

Skruttis man kan göra den själv finns flera sidor på nätet som beskriver hur....

Anmäl
2009-08-22 15:34 #9 av: [Norum]

Nja, det är jag nog för lat för.. haha Använder inte så mycket så jag misstänker att en flaska räcker i ett år eller två..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-22 15:38 #10 av: Loucar

Jo sirap är väl inget man ska äta jättemkt av när man är diabetikerFlört

Anmäl
2009-08-22 17:09 #11 av: [Norum]

Äter nog bara sirap när jag gör kålpudding, droppar i lite på kålen.. så jag kanske får i mig en msk om året eller nåt.. Hiskeliga mängder! haha

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.