Mat & dryck

Medeltida efterrätter och godsaker

2009-05-01 20:33 #0 av: AnneN

Vill du bjuda dina nära och kära på något gott från medeltiden? Då har du kommit rätt! Denna artikel är fullspäckad med recept på efterrätter och godsaker från medeltiden.

Frukt - eller bärkompott

Frukt - eller bärkompotten var under medeltiden en vanlig efterrätt både i staden och på landet. Det som utgör stommen är säsongens frukter eller bär t.ex., äpplen, plommon, päron, krusbär, rabarber, och så v.idare

Ingredienser:
1 liter färsk frukt eller bär
Vatten
Honung
Vetemjöl
(Mjölk)

Gör så här:

  1. Rensa bären eller skala och dela frukten.
  2. Lägg bären eller frukten i en gryta och fyll upp med vatten så att det täcker bären/frukten och koka tills bären/frukten blivit mjuka.
  3. Söta med honung efter eget behag.
  4. Avred lätt med lite vetemjöl utrört i vatten.
  5. Koka upp och servera sedan kompotten varm eller kall, eventuellt tillsammans med mjölk.

Kanderade äpplen

Ingredienser:
Äpplen

Till kanderingen:
3 deciliter socker
1 ¼ deciliter vatten
¼ tesked ättikssprit
½ matsked glykos (finns på apoteket)
Klubbpinnar

Gör så här:

  1. Tvätta och torka av äpplena ordentligt.
  2. Stick en klubbpinne i varje äpple.
  3. Blanda socker, vatten, ättikssprit och glykos i en kastrull och koka sakta under omrörning.
  4. Testa då och då med att hälla en droppe i kallt vatten, när droppen stelnar och blir så hård att den kan brytas så är det dags att kandera äpplena.
  5. Doppa ett äpple i taget och var noga med att kandera runt om.
  6. Häng upp äpplena eller lägg dem på ett insmort smörpapper tills kanderingen stelnat.

Candyappels.jpg

Kanderade blommor

Satsen räcker till att täcka blomblad från 2 blommor.

Ingredienser:
1 tesked gummi arabicum
2 teskedar rosenvatten
Hushållsfärg
Blomblad, felfria och fräscha (t.ex. violer, krasse, små tagetes, rosor och ringblommor)
225 gram strösocker

Gör så här:

  1. Lös upp gummi arabicum i rosenvatten.
  2. Häll upp lite av lösningen på ett tefat och tillsätt ett par droppar hushållsfärg.
  3. Använd en mjuk målar- eller makeup-pensel och täck 3-4 blomblad i taget med gummilösningen.
  4. Doppa blombladen i sockret, sikta sedan lite mer socker över bladen.
  5. Lägg de kanderade blombladen på galler och låt stå på en varm plats tills de blivit torra och spröda. Vänd dem då och då så att de torkar jämnt.
  6. Förvara de kanderade blommorna i lufttät förpackning på silkespapper, pappersservetter eller hushållspapper.

Nöt- och honungskaka

12 bitar

Ingredienser:
1 ½ deciliter (100 gram) hasselnötter
50 gram torkade äpplen
1 ½ deciliter honung
4 ägg

Lingon- och honungskräm:
2 deciliter vispgrädde
1 deciliter honung
2-3 deciliter lingon

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Finhacka hasselnötter och äpplen.

3. Blanda nötter, äppelbitar och honung i en bunke och vispa ner äggen.

4. Bred ut smeten i en ugnssäker form.

5. Grädda i 15 minuter.

Gör krämen under tiden kakan svalnar.

6. Blanda grädde och honung i en kastrull.

7. Låt sjuda under uppvispning tills den tjocknar.

8. Rör ner lingonen och låt svalna.

9. Ringla krämen över kakan och servera med vispgrädde.

Brödpudding med körsbär

Cirka 10 portioner

Ingredienser:
2 burkar sura körsbär (ej tårtgarnering)
2 koppar brödsmulor från vitt lantbröd
? kopp socker
¼ kopp honung
½ kopp vin
¼ kopp körsbärsjuice
1 matsked smör

Gör så här:

  1. Purea körsbären och blanda i alla ingredienser utom smöret.
  2. Koka på medelvärme i cirka 5 minuter eller tills det blir tjockt. Rör om hela tiden.
  3. Blanda i smöret medan det kokar.
  4. Häll upp i en skål och låt det kallna.

Serveras med grädde och lite malen kanel på toppen.

Bär, honung och hasselnötsfras

6 portioner

Ingredienser:
1 kilo blandade färska bär (hallon, loganbär, smultron, vinbär, eller annat du kan få tag på)
Honung efter egen smak
75 gram rostade hasselnötter
75 gram grahamsmjöl eller ströbröd av grahamsbröd

Gör så här:

  1. Lägg bären i en kastrull med 2 centimeter vatten i botten.
  2. Koka cirka 10-15 minuter eller tills bären är mjuka utan att vara helt mosiga.
  3. Söta med honung.
  4. Häll av överflödig saft och servera den till fraset.
  5. Hacka hasselnötterna tills de är finfördelade som ströbrödet.
  6. Blanda de hackade nötterna med ströbrödet.
  7. Lägg bären i en ugnsfast form och täck dem med nöt- och ströbrödsblandningen.
  8. Grädda i 175° cirka 20-30 minuter eller tills översidan är brun och lite knaprig.

Serveras med grädde eller yoghurt och det värmda spadet.

Chardewarden

Detta är inte bara en godsak utan även ett bra sätt att konservera hård frukt. Det är föregångaren till nutidens marmelad.

Ingredienser:
1 kilo hård frukt (äpplen, päron, vildäpplen osv.)
3 deciliter sött vin
2 matskedar honung
Mald kanel och ingefära

Gör så här:

  1. Koka frukten med skal, hel (i halvor om den är stor) tillsammans med vin och honung, tills de är helt söndermosade.
  2. Passera massan så att alla bitar, skal, kärnor, mm skiljs bort.
  3. Lägg tillbaka den passerade massan i kastrullen.
  4. Om frukten är extra syrlig kan du smaksätta med lite mera honung.
  5. Fortsätt koka mycket (!) sakta och rör då och då tills blandningen är nästan fast.
  6. Låt kallna en aning.
  7. Rulla massan till bollar.

Charoset

1-2 portioner

Ingredienser:
1 medelstort äpple
1 medelstort päron
30 gram hackade valnötter
30 gram hackade mandlar
60 gram russin
Cirka 30-60 gram vinäger
2 teskedar brunt socker
Kanel

Gör så här:

  1. Kärna och hacka frukten i små bitar.
  2. Blanda och hacka alla ingredienser utom kanel (det ska vara grovhackat, ej puré).
  3. Serveras med kanel.

Dadel och ingefärskonfekt

Cirka 3-6 portioner

Ingredienser:
100 gram färska dadlar (urkärnade, skalade och hackade)
1 ½ deciliter sött vitt vin
75 gram grovhackad syltad ingefära
1 matsked honung
1 tesked mald kanel
50 gram färskt ströbröd

Gör så här:

  1. Låt dadlarna småkoka tillsammans med vinet i 5 minuter.
  2. Tillsätt ingefära, honung och kanel och låt det koka tills honungen smälter och blandar sig med de övriga ingredienserna.
  3. Gör puré av blandningen.
  4. Tillsätt ströbröd och blanda allt väl.
  5. Häll blandningen i en liten kruka och servera den med små skedar eller rulla den till små kladdiga konfektbitar.

Fläderbärsgröt

4 portioner

Ingredienser:
4-6 äpplen
1 liter osötad flädersaft
300-400 gram honung
75 gram hackade hasselnötter
4 deciliter havregryn

Gör så här:

  1. Skala, kärna och klyfta äpplena.
  2. Värm sakta upp honung och saft under omrörning.
  3. Lägg i äppelklyftorna och koka sönder dem på svag värme.
  4. Tillsätt havregrynen och koka på svag värme under omrörning tills gröten blir smidig.
  5. Servera överströdd med hackade hasselnötter.

Fruktgodis

Ingredienser:
Äpplen i bitar
Torkade fläder och brudbrödblommor
Lite honung
Vatten

Gör så här:

  1. Blanda frukt och blommor med honung och mycket lite vatten.
  2. Koka på svag värme under omrörning.
  3. Låt smeten svalna lite.
  4. Platta ut smeten till små kakor.
  5. Torka kakorna på stenar eller näverflak nära elden.
  6. Vänd kakorna några gånger.
  7. När kakorna är torra tas de undan från värmen och förvaras luftigt.

Hednaärtor

Ingredienser:
4 koppar (cirka 5 deciliter) välmalda mandlar
1 ? koppar (1 ½ deciliter) honung
3 matskedar mald kanel
¾ matsked mald muskotnöt
½ matsked mald ingefära

Gör så här:

  1. Mandlarna ska vara malda till en oljig pasta (som jordnötssmör).
  2. Blanda mandlar, honung och kryddor över ett vattenbad.
  3. Blanda över svag värme i 10 minuter.
  4. Avlägsna blandningen från värmen och låt svalna tills det blir hanterbart.
  5. Rulla små ärtor av smeten.

Honungsäpplen med nötter, russin och hallonmos

6 portioner

Ingredienser:
4 äpplen
3 deciliter hasselnötter
1 ½ deciliter russin
1 ½ d.eciliterl flytande eller smält honung
6 matskedar smör
1 ½ liter hallon
6 matskedar socker

Gör så här:

  1. Rosta hasselnötterna i ugn cirka 7 minuter, 200°.
  2. Gnugga av skalet och grovhacka.
  3. Skala, halvera och kärna ur äpplena.
  4. Lägg äppelbitarna i en smörad form.
  5. Strö på russinen, nötterna och häll över honungen.
  6. Klicka på lite smör.
  7. Grädda i ugnen 5-20 minuter, 175°.
  8. När det är klart ska äpplena vara mjuka.
  9. Mosa hallonen med sockret och servera till äpplena.

Kakbröd

Ingredienser:
Honung
Kornmjöl
Lite nyponmjöl
En klick smör

Gör så här:

  1. Värm honungen så den blir flytande.
  2. Rör ner mjölen och smöret.
  3. Forma små tunna kakor.
  4. Grädda kakorna på heta stenar nära en eld (eller i stekpanna).
  5. Vänd kakorna så de gräddas på båda sidorna.

Kryddig kaka med honung

1 kaka

Ingredienser:
2 deciliter honung
1 deciliter farinsocker
3 ägg
2 teskedar mald kanel
1 ½ tesked mald kardemumma
Rivet skal av ½-1 citron
1 deciliter gräddfil
2 teskedar bakpulver
4 deciliter stenmalet vetemjöl

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Rör ihop honung och farinsocker.
  3. Vispa ner äggen, ett i taget.
  4. Blanda kryddor, citronskal och gräddfil och rör ner det i smeten.
  5. Blanda bakpulver och vetemjöl, vänd ner det i smeten.
  6. Häll smeten i en smord och bröad form.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timma.
  8. Stjälp upp kakan och låt den kallna under bakduk.

Krämpaj

12 portioner

Ingredienser:
Pulvriserad saffran
2 matskedar vatten
Pajdeg till 12 portioner
12 äggulor
7 deciliter vispgrädde
2 ½ deciliter mjölk
130 gram strösocker
½ tesked salt
Vanilj efter smak (kan uteslutas)
Torkade ärtor eller bönor

Gör så här:

  1. Blöt saffran i vattnet tills det blir guldgult.
  2. Använd pajdegen till att göra en 5 centimeter djup och 20 centimeter bred (i diameter) paj. Använd en pajform med löstagbar botten.
  3. Baka pajskalet fyllt med torkade bönor eller ärtor i ugn, 200° cirka 15-20 minuter.
  4. Ta bort bönfyllningen och sätt tillbaka pajen i 160° cirka 6-8 minuter eller tills den är uttorkad och fast.
  5. Vispa äggulorna lätt i en skål.
  6. Vispa ner grädde, mjölk, socker, saffransvatten och salt i äggulorna.
  7. Häll krämen i pajskalet.
  8. Grädda i ugn på 160° i cirka 45 minuter eller tills den just stelnar i mitten. Gräddas långt ner i ugnen.
  9. Serveras varm.

Likörparfait

2 portioner

Ingredienser:
1 ägg
2 äggulor
½ ddeciliter socker
4 deciliter grädde
10 centiliter likör (typ kakao)

Gör så här:

  1. Rör ihop ett helt ägg och 2 gulor.
  2. Häll i kastrull på något varm platta.
  3. Tillsätt socker och vispa tills det smälter.
  4. Vispa grädden hårt och rör ner när det svalnat.
  5. Tillsätt likören.
  6. Frys blandningen.

Lozenges

6 portioner
Originalreceptet är att det ska vara fyllda pastejer som ska sjudas i buljong men även smördegsversionen är okej ur historiskt perspektiv.

Ingredienser:
225 gram färdig smördeg
225 gram keso
25 gram syltad ingefära eller russin
15 gram rostade, hackade pinjenötter
Socker
Pressad citron

Gör så här:

  1. Kavla ut degen mycket tunt och skär den i små rektanglar - cirka 15x8 centimeter - bör ge minst 24 stycken.
  2. Lägg dem på en plåt och grädda i ugn på 200° i cirka 10 minuter eller tills de är frasiga och bruna.
  3. Flytta dem till galler och låt dem kallna.
  4. Blanda under tiden keso med ingefära eller russin, pinjenötter, socker och citron efter smak.
  5. Låt blandningen vila.
  6. Servera dem två och två med ostmassan mellan.

Makshufa

6-7 portioner, 40-45 kakor

Ingredienser:
¾ kopp socker
¾ kopp sesamolja (olja av sesamfrön)
1 kopp (eller mer) finmalen mandel
10 trådar saffran
½ kopp honung
3 matskedar rosenvatten

Gör så här:

  1. Mal mandeln noggrant.
  2. Tillsätt sockret och mal sedan försiktigt tills det blir en blandning (originalet använder blocksocker, därav malningen).
  3. Häll i saffran och rosenvatten och blanda tills det blir en jämn blandning.
  4. Värm oljan till cirka 175° på medelvärme.
  5. Häll i honungen och koka på låg temperatur. Ett skum kommer att flyta upp till ytan.
  6. Häll i socker och mandelblandningen. Nu kan det koka över så var försiktig och använd en stor kastrull, var hela tiden beredd att ta av den från värmen om det skulle behövas.
  7. Fortsätt att koka på medel till hög temperatur. När blandningen har en temperatur på cirka 110° blir den jämn.
  8. Efter cirka 10 minuters tillagning (efter att sockerblandningen tillsattes) uppnår blandningen 130°. Om du avslutar kokningen nu kommer din Makshufa att bli ljus i färgen och tuggbar. Ytterligare cirka 6 minuter höjer temperaturen till 145°, då blir Makshufan mörkare, knaprigare och får en karamellartad smak.
  9. Avlägsna från plattan och klicka upp smeten på ett smörat smörpapper till många små kakor.
  10. Kyl ned och förvaras kylt eller fruset för att förhindra att kakorna klibbar ihop.

Mandeltårta med syltade päron

5-6 portioner

quinces.jpgInkokta päron
Ingredienser:

5-6 päron
1 liter vatten
4-5 deciliter socker
4 nejlikor
1 decimeter hel ingefära

Gör så här:

  1. Skala päronen.
  2. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda i ca 1 timme.

Kaka
Ingredienser:

4 deciliter vetemjöl
100 gram smör
2 äggulor
½ deciliter socker
1 deciliter vatten

Fyllning:
200 gram finmald mandel
100 gram smör
6 äggulor
2 deciliter socker
4 matskedar vispgrädde

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till kakan till en slät pajdeg.
  2. Kavla degen och lägg i en smord form med avtagbar botten.
  3. Rör smöret fluffigt.
  4. Vispa äggulor och socker.
  5. Blanda mandel, smör, äggblandning, socker och grädde till en massa.
  6. Häll massan i pajskalet.
  7. Grädda i ugn på 175° i 40 minuter.
  8. Servera pajen tillsammans med de inkokta päronen.

Marsipan

Ingredienser:
½ kilo skalade mandlar
½ kilo florsocker
Vätska (rosenvatten, apelsinblommevatten eller apelsinjuice).

Gör så här:

  1. Mal mandlarna till ett fint pulver.
  2. Tillsätt små mängder vätska för att förhindra att mandelmjölet blir "oljigt", dock inte så mycket att mandelmjölet blir "lerigt".
  3. Knåda samman socker och mandelmjöl i en stor skål. Justera mängden socker och mandelmjöl efter behov. En allt för klibbig massa kan bero på för mycket vätska, om det inte är för mycket vätska beror det på för mycket socker.
  4. Forma marsipanen som du vill ha den, vill du ha den i olika färger som kan du blanda i lite hushållsfärg.

paskprodukter.jpg

Morots och kornpudding

6 portioner

Ingredienser:
100 gram krossat korngryn
50 gram skrapade, grovhackade morötter
1 matsked honung
225 gram skalade, tärnade äpplen
4 ½ deciliter vatten
2 kvistar hackad färsk mynta eller 1 tesked torkad
2 stora ägg (om möjligt ankägg)
4-6 matskedar värmd rödvinbärsgelé
1 ½ deciliter vispgrädde eller yoghurt

Gör så här:

  1. Lägg korngrynen, morötter, honung och äpplen i en kastrull tillsammans med vattnet.
  2. Låt det koka upp och småkoka utan lock i 20-30 minuter eller tills korngrynen har absorberat största delen av vattnet och är mjuka men inte mosiga.
  3. Kör blandningen i en mixer (eller mortel) tillsammans med myntan.
  4. Vispa ihop äggen och blanda ner dem i smeten.
  5. Smöra en ugnsfast form som är så stor att blandningen når irkca 2 centimeter under kanten av formen.
  6. Häll ned blandningen, täck formen med smörpapper och knyt med ett snöre ihop formen.
  7. Koka formen i vattenbad, som går upp till formens kant, i 45-50 minuter.
  8. Puddingen ska höja sig och vara fast om man petar på den.
  9. Stjälp upp puddingen på ett varmt uppläggningsfat och servera den direkt med den värmda gelén och grädde eller yoghurt.

Rosenkonfekt (mjölkkuber)

40 kuber

Ingredienser:
3 gelatinblad (kan bytas ut mot agar-agar)
3 deciliter gammaldags mjölk
1 deciliter strösocker
1 matsked rosenvatten

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
  2. Koka upp mjölk och socker och låt sjuda i 5 minuter under omrörning.
  3. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem och rosenvattnet i mjölkblandningen.
  4. Skölj en form (cirka 12x15 centimeter) med kallt vatten och häll i blandningen.
  5. Ställ i kylen cirka 2 timmar för att stelna.
  6. Skär i kuber och servera.

Rosig mandelkräm

6 portioner

Ingredienser:
6 deciliter mjölk
50 gram mald mandel
50 gram rismjöl
½ tesked mald kanel
1 tesked mald ingefära
350 gram bär (t.ex. hallon, björnbär, röda och svarta vinbär)
75 gram socker
1-2 matsked vinäger
Kanderade blomblad

Gör så här:

  1. Häll mjölken i en kastrull tillsammans med mandeln.
  2. Koka upp och låt det sedan småkoka i 3 minuter.
  3. Blanda under tiden kryddorna med rismjölet i en kastrull.
  4. Tillsätt den varma mandelmjölken lite i taget.
  5. Låt det koka tills blandningen tjocknar lite.
  6. Tillsätt bär och socker.
  7. Låt allt koka försiktigt (!) på svag värme tills sockret smält och bären blandats väl. De bör inte koka ihop fullständigt, men vara lite mosade.
  8. Tillsätt vinäger efter smak (den ökar smaken på frukten).
  9. Ös upp krämen i glasskålar och låt dem stå i kylskåp några timmar, men serveras rumstempererade.
  10. Garnera glasen med något bär eller kanderade violer eller rosenblad.

Småkakor

Cirka 60 kakor

Ingredienser:
250 gram smör (mjukrört)
2 deciliter brunt socker
1 vispat ägg
2 ½ deciliter vetemjöl
¾ tesked krossad kardemumma
½ tesked rivet citronskal
1 ½ deciliter hackad eller malen mandel
2 ½ deciliter russin eller vinbär

Gör så här:

  1. Rör ihop socker och smör.
  2. Tillsätt ägg och blanda väl.
  3. Rör samman alla övriga ingredienser.
  4. Blanda ihop allt till en deg.
  5. Låt degen vila minst 1 timma.
  6. Baka ut och grädda i ugn, 200° i cirka 10 minuter.

Småländsk ostkaka

Cirka 2-3 portioner

Ingredienser:
5 deciliter mjölk (helst råmjölk)
1 deciliter vetemjöl
1 matsked ostlöpe
5 deciliter grädde
1 deciliter socker
3 ägg
50 gram skållad, hackad mandel
3-4 rivna bittermandlar

Gör så här:

  1. Rör ut mjölet med lite av mjölken.
  2. Värm resten av mjölken till 35°.
  3. Tillsätt mjölredningen och ostlöpen, rör om väl och låt stå tills det ystar sig - cirka ½ timme.
  4. Finfördela ostmassan och låt den sedan stå och vassla sig i ytterligare en ½ timme.
  5. Häll sedan massan i en silduk och låt rinna av.
  6. Vispa ihop ägg, grädde och socker.
  7. Tillsätt sötmandel, bittermandel och sist ostmassan.
  8. Häll smeten i en välsmord form och grädda i 175° tills den fått fin färg och stelnat.
  9. Serveras ljummen med jordgubbsylt och grädde.

1030177256.jpg

Sockergryn

1 portion

Ingredienser:
2 matskedar socker
1 matskedar vatten
Smakrika frön (koriander, anis, fänkålsfrön, kummin)

Gör så här:

  1. Smält sockret i vattnet, håll det så pass varmt att det är flytande utan att karamelliseras.
  2. Doppa varje enskilt frö i sockret, ta upp det med pincett och låt torka ordentligt.
  3. Upprepa proceduren om och om igen tills du får ett tjockt lager runt hela fröet.

Sockerpasta

Detta är en söt pasta som färgades med olika råvaror och användes ungefär som marsipandekoration. Den kan användas överallt på efterrättsbordet för att göra det vackrare och intressantare.

Ingredienser:
1 tesked citronsaft
2 teskedar (eller mer) rosenvatten
½ vispad äggvita
1 tesked gummidragant
Cirka 3-4 koppar pudersocker

Gör så här:

  1. Blötlägg gummidraganten i rosenvatten tills den mjuknar.
  2. Blanda sedan med citronsaft och äggvitan.
  3. Häll försiktigt i pudersockret bit för bit, blanda väl under tiden. Om det blir för stelt och det är mycket socker kvar kan du blanda i den andra halvan av äggvitan.
  4. Knåda degen på en sockerpudrad skiva tills den är smidig och sträckbar.
  5. Använd sedan pastan till att skapa vad du vill (blommor, tallrikar, koppar, ormar, sniglar, knivar, handskar, jordgubbar, vaxljus, mm). Den kan användas ungefär som vanlig modellera.
  6. Limma den med vispad äggvita.
  7. Förvara oanvänd pasta lufttätt.

lilja.jpg

Äppel- och mandeltårta

4-5 portioner

Ingredienser:
4 deciliter vetemjöl
5 ägg
2 matskedar vatten
50 gram smör
3-4 matskedar ströbröd
5 äpplen
2 teskedar ingefära
2 teskedar kanel
250 gam sötmandel
125 gram socker
2 matskedar pressad citron

Gör så här:

  1. Blanda mjöl, 2 av äggen, vatten och nästan allt smör till en deg.
  2. Kavla ut degen och klä en låg, smord bakform.
  3. Bryn ströbrödet i lite smör och täck degbotten med det.
  4. Skala och skär äpplena i skivor.
  5. Lägg ut äpplena tätt över hela botten.
  6. Strö över ingefära och kanel.
  7. Hacka mandel och rör samman med 3 ägg, sockret och citronsaften till en jämn smet.
  8. Bred smeten över äpplena.
  9. Grädda i ugnen cirka 45 minuter i 175°.
  10. Servera med vispgrädde.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-05-01 20:45 #1 av: [Norum]

Jösses! Vart har du hittat allt detta?? Ska prova flera av dessa recept, det kan du vara säker på. :-)  Blir ju hur sugen som helst.. Ostkakan ska jag absolut ge mig på.. :-)

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-05-01 20:50 #2 av: AnneN

#1 ja du det var en bra fråga, jag har haft dem liggandes i datorn i flera år, har ingen aning om vart jag fått dem från. Kan eventuellt vara nån bekant som pysslar med lajv

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-05-02 12:56 #3 av: Theon

Jag ska också testa några av dessa :)

Anmäl
2009-05-02 16:14 #4 av: Sehvrin

Intressant! Man skulle kanske prova nån av dem nån gång när andan faller på =)

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2009-05-02 17:33 #5 av: [Norum]

Jag blev sugen på en del av recepten.. Skulle vara kul att veta hur en vanlig middag såg ut på den tiden. Både festmat och vanlig "bondmat".

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-05-02 17:35 #6 av: AnneN

#5 Sådana artiklar kommer jag nog att fixa så småning om, så har du bara lite tålamod så kommer även middagsrecept Flört

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-05-02 17:36 #7 av: [Norum]

*6 Du är för go du... Glad *samlar tålamod på hög*

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-04 23:09 #8 av: Alexej

I Tyskland äter man mycket "Kärleksäpple". Samma recept som dina under "Kanderade äpplen" men man häller i röd livsmedelfärg i kanderingen. Gott och söt...

Bild: Chefkoch.de

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-07-06 20:27 #9 av: [Norum]

Kärleksäpple.. vad fint det lät! :-)

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2011-03-23 11:57 #10 av: DesK

Oj oj oj här finns det många godsaker! Glad Vilken jättetrevlig artikel, tack AnneN Glad

Désirée

Anmäl
2011-03-23 13:27 #11 av: AnneN

#10 Tack Glad Om du gör någon av dem kan du väl ta kort och visa?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.