Mexikansk mat
Mexikansk matlagning är en blandning av den centralamerikanska, spanska och arabiska matkulturen.
Man använder sig mycket av frukter och kryddor som avokado, chayote (päronformad pumpa eller squash), chilipeppar, koriander, oregano, svartpeppar, plantanos (liknande banan) och tomatillas (en typ av gröna tomater med brunt hölje).
Matvanorna kommer från forntida Spanien och man äter traditionellt fyra mål om dagen. Att äta är ett tillfälle att umgås och träffa sina nära och kära, därför äter man gärna länge och mycket. Sedan tar många en tupplur efter maten, för att låta kroppen smälta ner maten ordentligt.
Ordlista
Tortilla: tunt bröd av majs- och vetemjöl
Burritos: fyllda tortillas
Arroz: ris
Frijoles: bönor
Salsa: sås
Empanadas: söt eller saftig pirog
Almuerzo: frukost, äts vanligen tidigt av lite bastantare slag klockan 7.00-8.00 eller en lättare något senare klockan 9.00-9.30. Morgonpigga brukar äta en taco eller enchilada medan sjusovare intar något bakverk. På morgonkvisten är det vanligt att man dricker kaffe eller choklad och apelsinjuice.
Merienda: Andra frukost äter man några timmar senare 10.30-11.00, ofta en omelett, huevos rancheros, eller biffstek.
La comida: Huvudmål, äts runt klockan 14.00 på dagen och då är det inte ovanligt att man stoppar i sig ett halvt dussin rätter. Man äter i ett par timmar och tar gärna en tupplur efteråt.
Cena: Kvällsvard äter man efter klockan 21.00, det är en lätt version av la comida och kan pågå till efter midnatt.
// Ulrika
Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!
Jättebra och informativ artikel Kramis
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Lägger in lite länkar för inspiration att laga mat från det mexikanska köket. Fyll även gärna på med era egna favoritrecept.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång