De fyra årstiderna

Pålägg och röror

2010-03-24 19:39 #0 av: DesK

Hemgjorda röror passar till allt möjligt. Man kan ha dem till grillat, som pålägg, som fyllning i exempelvis smörgåstårta eller bakad potatis ellerpå kokta ägghalvor. Flera av rörorna passar också fint som dippsås. Fyll gärna på med dina favoriter!

skagenröra

 

Först ett recept på en basmajonnäs som har god hållbarhet i kylen

Hemgjord enkel majonnäs

1 ägg
1 tesked senap rågad
1-2 matskedar äppelcidervinäger
Salt
Peppar
2-3 deciliter neutral olja

Knäck ner ägget i matberedaren och tillsätt allt utom oljan. Sätt på locket och kör på högsta fart några sekunder så att allt blandas. Tillsätt därefter oljan, med maskinen på högsta fart, i en tunn stråle genom matarröret tills du har en tjock majonnäs. Hur mycket olja det går åt beror på äggets storlek.
Äppelcidervinäger ger en mild behaglig syra, naturligtvis kan du ta den vinäger du har hemma eller citron, men ta inte mer än max 1 matsked till att börja med, smaka av när majonnäsen är färdig och tillsätt först då mer om du tycker att det behövs. Vill du inte ha rå äggvita kan du naturligtvis ta 2-3 äggulor. Du kan också byta ut en del av den neutrala oljan till exempelvis fin kallpressad raps- eller olivolja.

Gubbröra en Svensk klassiker som passar fint på kavring eller knäckebröd
4 ägg, hårdkokta
½ burk ansjovisfilé, 60 gram
½ rödlök
½ deciliter gravlaxsås eller hovmästarsås
2 matskedar kaviar
2 deciliter gräddfil
2 matskedar hackad gräslök
Skala och hacka äggen grovt.
Finhacka ansjovisen.
Finhacka löken.
Blanda gravlaxsås och kaviar med gräddfilen.
Rör ner ägg, ansjovis och lök.
Strö över gräslök.

Skagenröra den kanske mest klassiska Svenska röran
100 gram skalade räkor
1 ½ deciliter majonnäs
75 gram löjrom (eller lika mycket röd caviar)
2 matskedar finhackad rödlök
3 matskedar finskuren dill
Hacka räkorna grovt.
Blanda samman allt.
Smaka av med citron, peppar och salt.

Gourmetröra
100 gram finskuren lufttorkad skinka
250 gram Kesella 10%
1 matsked fransk senap
½ deciliter finhackad rödlök
½ deciliter finskuren gräslok
salt, peppar
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Laxröra
100 gram rökt eller gravad lax
2 hårdkokta ägg
1 deciliter gravlaxsås eller hovmästarsås
4 matskedar finskuren purjolök
3-4 matskedar finskuren dill
Peppar och salt
Finhacka laxen och äggen.
Tillsätt övriga ingredienser.
Smaka av med salt och peppar.

Tonfiskröra
Tonfisk I olja
Majonnäs
Crème Fraîche
Kapris
Inlagd gurka finskuren
Rödlök finhackad
Tabasco
Salt
Låt tonfisken rinna av.
Blanda allt till en tjock röra och smaka av med Tabasco och salt.

Caesarröra
1 hårdkokt ägg
50 gram sardeller
1 tesked fransk ljus senap
½ deciliten riven parmesanost
250 gram Kesella 10%
Peppar
Finhacka sardellerna och ägget.
Blanda alltsammans.
Smaka av med peppar.

Pepparrotsröra
100 gram rökt kött eller rökt skinka
250 gram Kesella 10%
2 matskedar nyriven pepparrot
½ deciliter finskuren gräslök
Skär köttet smått.
Blanda samman alla ingredienser.
Smaka eventuellt av med lite salt och peppar.

Hummus
Kikärter på burk
Citronsaft
Olivolja
Tahini (sesampasta)
Vitlöksklyftor 2 pressade
Spiskummin
Örtsalt
Häll upp kikärerna I ett durkslag och skölj dem väl.
Häll över dem I matberedare med kniven monterad och kör till mos.
Tillsätt lite citronsaft och olivolja.
Krydda med vitlöken och kryddorna.
Tahini kan vara svårt att få tag på, om du inte hittar det går det också bra utan.
Det är också gott att ha i hackad persilja.

Fetaoströra
Fetaost
Gräddfil eller Crème Fraîche
Soltorkade tomater
Rödlök
Peppar och salt
Mosa fetaosten.
Skär de soltorkade tomaterna smått.
Finhacka rödlöken.
Blanda allt till lagom konsistens.
Smaka av med peppar och salt.
Man kan byta ut de soltorkade tomaterna mot hackade Kalamataoliver.

Ädeloströra
Kvibille Gräddädelost
Purjolök
Crème Fraîche
Peppar
Mosa ädelosten.
Finhacka purjolöken.
Blanda med Crème Fraîche.
Smaka av med peppar.

Avocadoröra
2 mogna avocado
1 vitlöksklyfta
250 gram Kesella 10%
Peppar och örtsalt
Mosa avokadon.
Pressa I vitlöksklyftan.
Blanda ner Kesellan.
Smaka av med peppar och örtsalt.

Några röror har inga mängder, det beror på att jag har tagit dem från mina anteckningar där inte alla har mängdangivelser. Så jag får göra dem och lägga till mängderna senare.
Vad har du för favoritröra?

Désirée

Anmäl
2010-03-24 20:22 #1 av: [Tassy]

Åh, precis vad jag behöver! Tack! Eftersom jag är allergisk måste jag göra mina röror själv för att till exempel använda äggfri majonäs. Super!


Anmäl
2010-03-24 21:07 #2 av: DesK

Tassy att denna artikel också kan vara till glädje för de som har allergier och dylikt är toppen! Har du möjligen något recept på hemmagjord majonnäs utan ägg?

Désirée

Anmäl
2010-03-24 21:19 #3 av: [Tassy]

Tyvärr har jag inget eget recept på äggfri majonäs. Det finns att köpa äggfri på ica maxi. Men jag har äggersättningspulver att prova med, det ska gå att använda till det mesta, men jag är lite osäker med just majonäsen. Isåfall byter man bara ut ägget mot "no egg" äggersättning. Står på paketet hur man ska göra.


Anmäl
2010-03-26 11:03 #4 av: DesK

Det finns nog äggfri majonnäs i de flesta större livsmedelsbutiker.

Tassy testa gärna att göra majonnäs med din äggersättning, det går ju att göra en liten sats. Berätta sedan hur det gick.

Désirée

Anmäl
2010-04-20 21:37 #5 av: DesK

Svenska Dagbladets sajt finns några bra recept på Pesto Glad

Désirée

Anmäl
2010-04-20 23:40 #6 av: Hera

Strimlad rostbiff blandat med remoulade är jättegott på utflyktsmackan.

Anmäl
2010-04-20 23:42 #7 av: DesK

Hera ja det är jättegott Tungan ute
Hur går det med dina studier? (okej helt OT men jag frågar här i alla fall)

Désirée

Anmäl
2010-04-20 23:58 #8 av: Hera

DesK; det går framåt Glad Bara 6 månader kvar nu.
Ska ut i storkökspraktik om några veckor. Ska bli kul Glad Har mycket praktik det sista halvåret. Hoppas man kommer till bra ställen så man verkligen lär sig något Glad

Tackar som frågar Glad

Anmäl
2010-04-21 00:38 #9 av: DesK

Då ska jag hålla tummarna för att du får bra och trevliga praktikplatser! Glad

Klart att vi vill veta hur det går för dig! Glad

Désirée

Anmäl
2010-04-23 15:42 #10 av: MaMaMade

Ingen direkt röra men...Zucchini-confit...*så* gott! På mackan, gärna på rökt skinka, som tillbehör till mat; kött, fisk, fågel, ja det är gott till allt! Min 5-åring *älskar* det! Glad

Anmäl
2010-04-23 19:43 #11 av: dolfen

Någon gång ska jag göra egen majonäs, så tack för receptet, DesK.

 

Innan jag såg hur de gjorde en (grund-)gubbröra i "Edward Bloms gästabud", visste jag inte vad det var.

Ägg, Gul lök, ansjovis, persilja och smör.

Stek löken i mycket smör.

Skär under tiden ner ägg, ansjovis och persilja.

Lägg ner det nedskurna i pannan med löken, då löken är färdig och värm upp det.

 

Anmäl
2010-07-08 23:39 #12 av: DesK

dolfen gubbröra är  jättegott! Tungan ute

I tråden Hemmagjord Tartex? inne på Vegan har TrevorS lagt in flera bra recept på vegetariska röror.

Désirée

Anmäl
2010-07-09 22:21 #13 av: dolfen

#12 Jo. Därför är jag rätt glad att jag såg det avsnittet.

 

(Har du gjort baniwi än?)

 

Anmäl
2010-07-10 00:34 #14 av: DesK

#13 Tyvärr inte eftersom vi håller på med ett ganska stort byggprojekt här. Så snart jag hinner ska jag göra en liten sats dolfens baniwi Glad

Désirée

Anmäl
2011-05-06 20:39 #15 av: dolfen

Bilden: En rörande röra som man t.ex kan röra ut i makaröni.

(Med egenodlad "gräslig" lök i.) Skrattande

 

Anmäl
2011-06-15 13:08 #16 av: DesK

Dolfen min yngsta dotter gjorde din Baniwi för ett tag sen och den gick åt som smör i solsken Tungan ute Snygg bild på din rörande röra Flört

Kesella, Crème Fraiche och gräddfill kan bytas ut mot någon av de goda tjocka yoghurtsorterna grekisk, turkisk eller rysk Glad Den ryska är min nya favorit Skrattande

Désirée

Anmäl
2011-06-15 15:57 #17 av: dolfen

Detta är första gången som jag har fått feedback från någon som gjort något som jag skrivit in här på Matlust.

(Jag kan inte komma på att någon tidigare har gjort det i alla fall.)

Att feedbacken dessutom var positiv gör inte saken sämre.

Tack! DesK

Glad

 

Anmäl
2011-10-16 19:47 #18 av: [Aquelegia]

Vilken underbar artikel! Detta kommer väl till användning på sambons födelsedag! Har länge funderat på vad jag skall bjuda på för smått att tugga på. Blir tunnbrödrullar med dylika röror och minibakpotatisar med skagenröra. Salladsblad med Lyxröra. Idéerna flödar plötsligtKyss

Anmäl
2011-10-16 19:56 #19 av: DesK

Åh vad roligt att du uppskattar artikeln! Skrattande

Désirée

Anmäl
2012-02-24 08:43 #20 av: DesK

Okej jag erkänner! När jag gör hummus så blötlägger och kkar jag kikärterna själv, jag köper alltså inte kikärter på burk Glad Aquelegia har startat en tråd om fyllningar i avocadohalvor här Glad

Désirée

Anmäl
2012-02-24 15:36 #21 av: [sakring]

Tassy du kan göra en sås istället som man brukar ha till lax. Gör precis som med majonäsen men låt bli att tillsätta ägg och dill mot slutet.

Anmäl
2012-02-24 15:59 #22 av: [Tassy]

Spännande!

Blev aldrig att jag provade med no-egg. Men såsen lät bra. Tack för tips! Glad


Anmäl
2012-03-05 12:03 #23 av: League

Bra artikel!! en del recept ska jag pröva :)

Egen mjukost är ju jättegott:

Jag tar fil/naturell yughurt (beror på om man gillar den syrliga smaken fil ger eller inte)

Ta kaffefilter (finare tyg fungerar ochså) och sätt i en burk, vik över en kant på filtret så det hänger över kanten runt om, o sätt gummiband/ knyt ett snöre runt så filtret hänger kvar en bit över botten på burken

häll i fil tills du fyllt filtret (2-3dl?)

lår stå i kylen över natten, så får du färskost.

Blanda med chili, rödlök, paprika... Möjligheterna sätts av din fantasi!

Anmäl
2012-05-06 09:18 #24 av: DesK

Jag gör färskost på mild naturell yoghurt och creme fraiche, det blir också jättegott Glad

Jalking har lagt in ett bra recept på Thaiziki Glad

Désirée

Anmäl
2012-05-09 12:49 #25 av: Lina R

Jag älskar Baba Ganoush!

Slå in en äggplanta i folie eller bakplåtspapper. Lägg i ugnen i ca 2-3 timmar på ca 100 grader. Den är klar när den är jättemjuk och skalet går att dra av. Mixa med vitlök, olivolja, salt, och tahini och pressad citron. Proportioner efter smak :-).

Anmäl
2012-05-09 13:06 #26 av: DesK

#25 Det låter supergott! Tungan ute Ska köpa aubergine nästa gång jag handlar.

Désirée

Anmäl
2012-05-10 13:12 #27 av: Anterrabae

åh, baba ganouch! det var länge sen! Måste jag göra ganska omgående. Jag har en aubergine i kylen Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-05-13 13:18 #28 av: DesK

Nu ligger det en aubergine i min ugn Glad

Désirée

Anmäl
2012-05-13 14:24 #29 av: [Tassy]

Vad är tahini? Vad äter man denna aubergineröra till? Jag är nyfiken! Glad


Anmäl
2012-05-13 15:42 #30 av: Lina R

Tahini är sesampasta :-)). Baba ganoush är gott till pitabröd och grillat.

Anmäl
2012-05-13 15:44 #31 av: [Tassy]

Tack! Ska testas. Glad


Anmäl
2013-01-16 13:42 #32 av: [Tassy]

Vad tipsar ni om att servera fetaoströran till?


Anmäl
2013-01-16 17:49 #33 av: DesK

#32 Här använder vi den på bröd, till sallader, till grillad eller stekt fisk och även till kött. Kort sagt till mycket! Tungan ute

Désirée

Anmäl
2013-01-16 17:52 #34 av: [Tassy]

Härligt Skrattande här ska provas!


Anmäl
2013-06-07 18:42 #35 av: [JeanetteK]


Här fanns det mycket gott!

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-06-08 17:30 #36 av: DesK

#35 Kul att  du också gillar den här artikeln Glad Recept på röror och dipp kan man aldrig få för många av, så om ni har några fler idéer skriv dem gärna här i tråden Glad

Désirée

Anmäl
2013-06-08 22:01 #37 av: Anterrabae

En av mina favoriter görs på lika delar keso och crème fraîche. Som sen blandas med en finhackad gul lök, pressad vitlök, salt, svartpeppar och olivolja (som krydda) samt pressad citron. Funkar till ALLT ;)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2016-05-25 07:21 #38 av: DesK

Om man tycker om selleri är det gott att strimla rotseller riktigt fint och blanda med två tredjedelar rysk yoghurt, en tredjedel hemgjord majonnäs, tillsätt grovhackade svarta oliver och krydda med extra citron, salt och peppar.

Désirée

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.