Kött, fågel & fisk

Boef bourguignon - Burgundisk köttgryta

2010-09-19 23:37 #0 av: [Tassy]

Nu börjar höstlöven så sakta att falla, svampen plockas och det går mot kallare tider. Vad passar väl då inte bättre än en rejäl köttgryta? Varsågod, här kommer mitt egna recept.

Du behöver följande:

1 kilo grytbitar

5 deciliter svamp (kantareller och champinjoner)

8 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

2 paket bacon

1/4 rotselleri

1,5 matsked tomatpuré

2 lagerblad

timjan

1 tesked socker

3 matskedar vetemjöl

11 deciliter kalvbuljong (alternativt 5 deciliter vatten + 6 deciliter rödvin för finsmakaren)

2 matskedar soya

persilja

gräslök

 

Gör så här:

Klipp upp baconet och förbered ingredienserna (skala löken och så vidare..)

P1010409.JPG

 

Stek sedan upp baconet och tillsätt lök, svamp, rotselleri, tomatpuré, timjan och lagerblad. Låt fräsa ihop några minuter. Tillsätt sedan mjölet och rör ihop.

 

P1010417.JPG

 

Under tiden som det steks ihop så blandar du till buljongen och tillsätter soyan i en rejäl gryta. Stek sedan upp köttet och tillsätt i grytan och låt koka länge och väl. Tillsätt även bacon/lökröran i grytan. (Vill du ha riktigt mört kött så börja med att steka och koka köttet först i minst en timme.)

 

P1010418.JPG

 

Smaka sedan av grytan med socker och salt. Garnera med persilja och gräslök.

 


Anmäl
2010-09-20 00:58 #1 av: storost

Mnammmmm.... det ser gott ut. Du kan gärna skicka en del till mig.Flört

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-09-20 01:19 #2 av: [Tassy]

Den är lätt att göra enligt LCHF också Skrattande man skulle kanske kunna kasta bort mjölet, göra egen tomatpuré för att skippa eventuellt socker där, skippa sockret och använda en rejäl klick fet matyoghurt?

Jag är inte bra på LCHF, men jag spånar lite iallafall Glad


Anmäl
2010-09-20 09:34 #3 av: MaMaMade

Samt ta bort soyan o rotsellerin, blir inte riktigt samma gryta då men det beror väl på hur strikt man är. Flört

Boef Bourguignonen är god i alla fall! Glad

Anmäl
2010-09-20 13:39 #4 av: Hera

Mm ska testas!

Anmäl
2010-09-20 13:51 #5 av: Bergspuman

Men så bra! Jag råkar ha ett paket grytbitar hemma som jag inte visste vad jag skulle göra med, annat att de måste tillagas idag!

Har nästan alla ingredienser också, utom bacon, som jag tror jag skippar.

Jag är en recept-omstuvare, ändrar glatt när det är något jag inte har hemma eller inte vill ha med Glad

Persiljan måste dock med.

 

Anmäl
2010-09-20 18:11 #6 av: storost

#2 Det är så lite kolhydrater med tomatpuré att det inte behövs ta bort eller byta mot hemma gjord.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-09-20 18:20 #7 av: [Tassy]

#3 Ah, nästan rätt Tungan ute

#6 Okej, då vet jag det också Glad


Anmäl
2010-09-20 18:32 #8 av: Hera

Måste bara fråga, 11 deciliter kalvfond? Det låter väldans mycket?

Du menar inte buljong? Där e ju inte ens 3 deciliter i en flaska fond.

Anmäl
2010-09-20 21:46 #9 av: [Tassy]

#8 jo hoppsan! Givetvis Glad


Anmäl
2010-09-20 21:50 #10 av: DesK

#8 och #9 Jag har ändrat det uppe i receptet Glad

Désirée

Anmäl
2010-09-20 22:05 #11 av: Hera

Glad

Anmäl
2010-09-20 22:07 #12 av: DesK

Hera tack att du var vaken där Glad Min hjärna sov tydligen när jag läste receptet Obestämd

Désirée

Anmäl
2010-09-20 22:08 #13 av: Hera

Kan ju erkänna att jag läste receptet ett par gånger innan jag såg det sjläv hehe

Anmäl
2010-09-20 22:11 #14 av: Bergspuman

Jag ska göra det där receptet ikväll! Fast jag har gul lök istället för charlottenlök, och jag skippar champinjonerna. Och jag skippar baconet. Och hittade inga lagerblad. Och tar morötter i. Men det blir nog gott ändå! Återkommer med rapport! Glad

Anmäl
2010-09-20 22:11 #15 av: DesK

Puh då behöver varken Tassy eller jag skämmas Glad

Désirée

Anmäl
2010-09-22 17:53 #16 av: Bergspuman

Rapport: Det blev MYCKET gott!

Den där fonden gjorde susen.

Jag använde flytande margarin, gul lök, skippade baconet, tog morötter jämte selleri, använde bara kantareller istället för champinjoner. Lagerblad hittade jag, men det var slut på timjan så jag tog rosmarin istället.

JÄTTEGOTT!

Tack Tassy! Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.