Kött, fågel & fisk

Mat och bak i lergryta

2011-02-17 15:08 #0 av: DesK

Att laga mat och baka i lergryta är både bekvämt och enkelt, eftersom maten sköter sig själv i ugnen. Tack vare att maten lagas i ett tätt kärl får den extra bra smak, ofta behövs det inte så mycket kryddor utan råvarornas egen smak utvecklas fint. Mat tillagad i lera har mångtusenåriga traditioner. Om du ännu inte provat att laga mat i lergryta har du mycket att glädjas åt! Du som har en lergryta undangömd i skåpen, ta fram den och använd den. Du kommer inte bli besviken.

Köttgryta i lergryta på väg in i ugnen

Lergrytor finns i många storlekar och utföranden, en del är glaserade invändigt andra inte. Tänker du köpa en ny lergryta rekommenderar jag att du köper en 3-liters gryta, eftersom det går bra att laga både större och mindre satser i den.
Viktigt att tänka på är hur man sköter om sin lergryta. Första gången den ska användas ska den ligga i blöt över natten minst 10 timmar, placera den i exempelvis en hink med vatten.  Därefter räcker det att vid varje användningstillfälle blötlägga grytan i minst 20 minuter. Tänk på att aldrig diska lergrytan med diskmedel, eftersom den lätt tar smak så riskerar du att maten smakar diskmedel då, använd bara varmt vatten. Ställ grytan luftigt och låt den torka några timmar innan du ställer in den i skåpet.Grytan skall alltid ställas in i kall ugn.
Det går bra att använda samma lergryta till kött, fågel och bakning, men om du vill laga fisk och efterrätter måste du skaffa dig separata grytor till det. Då maten lagas i eget spad behöver inget extra fett tillsättas, det enda undantaget är när du bakar bröd, då ska du först olja eller smöra grytan. Du kan därmed göra maten så mager eller fet som du själv vill ha den. Jag brukar kalla matlagning i lergryta för latmansmatlagning eftersom den inte kräver någon passning i ugnen. Om du vill ha fin stekyta på exempelvis en kyckling så får du ta av locket de sista 15 minuterna. Just med hel kyckling brukar jag lägga några potatisar, lök och andra rotsaker i botten av grytan. Då hamnar kycklingen helt ovanför vätskenivån och blir fin runt om. En skvätt vin tillsatt cirka 30 minuter innan maten är färdig förhöjer smaken, men tänk på att aldrig tillsätta iskall vätska i en het lergryta utan värm i sådana fall vätskan lite. Om du vill göra sås när du steker helt kött i grytan, tar du upp den färdiga steken och vispar ur grytan med lite kokande vatten. Häll sedan över vattnet i en kastrull och gör såsen på spisen. Unna dig själv att vara lite lat – Laga mer mat i lergyta!

Här är några receptförlag, fyll gärna på i tråden under med dina favoritrecept i lergryta.

Köttgryta – enkelt grundrecept

1 kilo nötytterlår
2-4 gula lökar
4-5 morötter
2 paprikor av valfri färg
2-3 vitlöksklyftor
Salt
Svartpeppar
Chef de Provencekrydda eller annan örtkryddblandning

Ställ lergrytan i blöt
Skär köttet i lagom grytbitar.
Skär lök, morötter och paprika i ganska stora bitar.
Lägg allt i lergrytan och krydda.
Sätt på locket och ställ in grytan i den kalla ugnen.
Sätt värmen på 225 grader och låt stå i 2 timmar

Stek


1 ½ kilo innanlår eller rostbiff av nöt eller älg
2-3 vitlöksklyftor
Svartpeppar
Salt
Valfri örtkryddsblandning

Ställ lergrytan i blöt.
Gnid in köttet med krossad vitlök och kryddorna.
Lägg ned köttet i grytan.
Sätt på locket.
Ställ in grytan i den kalla ugnen.
Sätt ugen på 225 grader och låt grytan stå i 2 ½ timme om du vill ha steken genomstekt.

Lammstek


1 ½ kilo lammstek
3-4 vitlöksklyftor
Rosmarin helst färsk
Svartpeppar
Salt

Ställ lergrytan i blöt.
Späcka steken med strimlor av vitlök.
Hacka rosmarinen och gnid in steken med den, peppar och salt.
Ställ in grytan i den kalla ugnen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt grytan stå i 1 ½ timme, eventuellt lite längre.

Kotlettrad eller fläskkarré

1 ½ kilo hel kotlettrad eller fläskkarré
1 påse blandad torkad frukt
1-2 gula lökar
Cayennepeppar
Ingefära
Salt

Ställ lergrytan i blöt.
Gnid in köttet med kryddorna.
Skär löken i rätt stora bitar.
Blanda lök och torkad frukt i botten av grytan.
Lägg köttet ovanpå.
Häll på cirka ½ – 1 deciliter vatten.
Lägg på locket.
Ställ in grytan i den kalla ugnen.
Sätt ugnen på 200 grader och låt grytan stå i cirka 2 timmar.

Paté eller köttfärslimpa

500 gram nöt- eller viltfärs
500 gram fläskfärs gärna fet
400 gram kycklinglever
200 gram färska champinjoner eller annan svamp
4 deciliter vispgrädde
1 ägg
1-2 gula lökar
2-4 vitlöksklyftor
Valfri örtkrydda
Salt
Svartpeppar
15-20 gröna oliver med pimiento

Blötlägg lergrytan.
Skär kycklinglevern i bitar men inte för små.
Skala och hacka löken.
Stek kycklinglevern och löken i lite smör i en stekpanna en liten stund.
Blanda färsen med ägg, grädde och kryddor. Stek gärna ett litet smakprov för att kolla kryddningen. Krydda mer om det behövs.
Lägg färsen i lergrytan och stick ned svambitar och oliver. Släta till ytan på färsen.
Sätt på locket och ställ grytan i den kalla ugnen.
Sätt värmen på 200 grader och låt stå cirka i 2 timmar.
Låt patén kallna i grytan.
Köttfärslimpa görs på samma sätt men utan kycklinglever, istället kan du lägga på baconskivor och så äter du den varm.

Hel kyckling


1 kyckling
6-8 potatisar
1-2 gula lökar
Någon god grillkrydda
Salt
Svartpeppar

Ställ lergrytan i blöt.
Skala lök och potatis och lägg dem i botten av grytan.
Lägg kycklingen upp och ned ovanpå och krydda den väl, vänd på kycklingen krydda, sätt på locket.
Ställ in grytan i den kalla ugnen.
Sätt värmen på 225 grader och låt stå cirka 1 ½ timme. Om du vill ha krispigt skinn ta av locket och låt den stå cirka 15 minuter till i ugnen.

Blandad grösakssoppa

400 gram finstrimlad surkål
2-3 skivade potatisar
2-3 skivade morötter
150 gram skivad kålrot
2 gula lökar
2 röda paprikor
1 burk hela eller krossade tomater
1 ½ liter buljong
Paprikapulver starkt eller chilipulver
Valfri örtkryddsblandning

Ställ grytan i blöt.
Lägg ned alla grönsaker i grytan.
Häll på varm men inte het buljong.
Ställ in grytan i den kalla ugnen.
Sätt värmen på 200 grader och låt stå cirka 1 timme.

Surdegslimpa

1-2 deciliter uppfriskad surdeg
7 deciliter kallt vatten
12,5 gram jäst (ett fjärdedels paket)
1 matsked honung
1 matsked salt
2 matskedar kummin
300 gram rågmjöl
800 – 900 gram vetemjöl
Ställ grytan i vatten.
Blanda vattnet med surdegen, jästen, honungen, saltet och stött kummin.
Tillsätt rågmjölet och sedan så mycket vetemjöl att du får en hanterlig deg. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa 1 timme under bakduk.
Pensla lergrytan med olja.
Forma en limpa av degen och lägg den i lergrytan.
Ställ lergrytan i diskhon med vatten runt om och täck med plastfolie.
Låt jäsa 1 timme.
Ta bort plasten och sätt på locket på grytan.
Ställ den i kall ugn och grädda i 200 grader i cirka 2 timmar.

För fler recept på bröd i lergryta se Matbröd

Désirée

Anmäl
2011-02-17 16:16 #1 av: Vosjes

Superintressant verkligen! Jag har faktiskt aldrig tänkt på att man kan laga mat i lergryta!

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

Anmäl
2011-02-17 18:54 #2 av: [YlvaP]

Åh nu blev jag sugen på att köpa en lergryta.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2011-02-17 20:45 #3 av: MaMaMade

Lergryta är suveränt, måste ordna plats för min i ett lägre skåp. Man glömmer lätt bort den när den står strax under taket. Skäms

Anmäl
2011-02-18 21:48 #4 av: giffan

har ett jättebra bröd i lergryta, något av det godaste man kan få faktiskt!

 

3 deciliter vetemjöl

3deciliter grahams mjöl

1 tesked birkarbonat

½ tesked bakpulver

1-2 matskedar sirap (max 2 blir för sött annars)

3-5 deciliter filmjölk

1 nypa salt

smörj lergrytan med lite smör ställ in i kall ugn 150' cirka 50-60 minuter

Så supergod! och enkel.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2011-02-18 23:07 #5 av: Musiken

Längtar till den dagen jag flyttar, då ska jag köpa mig en gryta i inflyttningspresent!

Anmäl
2011-02-18 23:11 #6 av: Vosjes

Ringde upp mor och frågade om hon hade en lergryta liggandes någonstans men fick svaret nej jag kastade den för ett tag sedan

Vilken otur jag har Rynkar på näsan

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

Anmäl
2011-02-19 09:26 #7 av: giffan

Kolla på tradera eller på myrornas - där kan man hitta fina grytor.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2011-02-19 11:30 #8 av: DesK

#4 Vill du lägga in det receptet i tråden Bak och mat i lergryta inne på Matbröd också? Det ser ut att vara ett jättebra och lite mer snabbakat recept Glad och sånna recept är jag inte så bra på Skäms

Lergrytor som till och med kan vara helt oanvända säljs då och då i diverse andrahandsbutiker för en billig peng Glad

Désirée

Anmäl
2011-03-09 13:36 #9 av: [ngupa]

måste helt klart "putsa av" min lergryta ser jag . TACK!

Anmäl
2012-11-24 11:25 #10 av: Praefatio

Lergrytan är en av de köksattiraljer som vi här hemma verkligen saknar. Vi pratar ofta om att köpa en, men sedan glöms det bort när pengarna kommer.

Jag visste inte att man kunde baka i lergrytan! Visst borde det innebära att man kan göra det över öppen eld också? Då blir ju själva grytan en ugn tänker jag.

Anmäl
2012-11-24 11:47 #11 av: DesK

Över öppen eld kan du inte använda en sån här lergryta, den spricker då. Jag råkade ofrivilligt testa detta en gång på en gasspis Skäms

Désirée

Anmäl
2012-11-24 22:21 #12 av: Praefatio

#11 Haha, ojdå! Jag har en rejäl järngryta också. Blir sugen på att prova.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.