Annons:
Etiketterdesserterfruktgodis
Läst 2628 ggr
Pernilla
8/16/05, 11:09 PM

Favorit-äpple-recept

Har ni några favoriter bland äpplerecepten? Det finns ju så mycket man kan göra med de små rackarna, paj, mos, kräm, rulader…

//Pernilla

Älskade Äpple

Annons:
Niklas
8/16/05, 11:15 PM
#1

Äppelpaj är bland det bästa jag vet. Smulpaj, ströbrödspaj, alla sorter. Jag tycker bäst om sorter med lite socker i och inte så mycket smör eller margarin.

Vänliga hälsningar

Niklas


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Pernilla
8/16/05, 11:16 PM
#2

Lägger hit ett recept som jag verkligen gillar. Det är en Lantlig Äppelpaj skapad av Anna Bergenström - ni vet, hon med alla de gudomliga kokböckerna.

Pajbotten:
4 dl vetemjöl + 2 msk socker
150 g smör
4 msk iskallt vatten

Fyllning:
Ca 1 kg fina äpplen
1- 1 1/2 dl aprikosmarmelad
Knappt 1 tsk kanel
1 dl socker
2 msk smör

Börja med pajdegen. Häll de torra ingredienserna i en bunke och fördela smöret ovanpå. Hacka ihop degen med knivar eller använd en food processor. När degen blir smulig ska du tillsätta det kalla vattnet. Arbeta till degen blir smidig.

Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rundel, ca 40 cm i diameter. Vik den dubbel, lägg i plastfilm och låt stå svalt i en timme.

Kärna ur äpplena, skala dem eventuellt (ibland är det gott och vackert med röda skal!) och skär dem i tunna klyftor. Värm ugnen till 175 grader. Lägg ut degen i en stor rund pajform, degen ska hänga ut lite över kanterna. Fyll med äppelbitar, dofta över kanel och socker. Rör marmeladen smidig med några matskedar vatten och bred ut den över äppelskivorna. Lägg på små smörklickar. Vik upp degkanterna, så att de bildar en härlig "krage" runt hela pajen.

Grädda i 175 grader i 45-50 minuter. Täck eventuellt mot slutet. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Jag brukar minska rejält på sockermängden som ska pudras över fyllningen - det blir ganska sött av aprikosmarmeladen ändå. Marmeladen brukar jag dock inte snåla på, då den ger en fantastiskt fin smak åt äpplena, och gör fyllningen vackert glansig.

Upp till toppen
Annons: