Annons:
Etikettveggo-vegetariskt
Läst 2326 ggr
Pernilla
9/13/05, 11:25 PM

Parmesan + kantarell= sant

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Häftigt när smaker från olika länder bara slår sig ihop och bildar pakt för befrämjande av smaklökar.

Hade turen att få tag på ett halvt kilo fina kantareller på torget. Mummum. Fräste dessa, rensade och fina, i olivolja i en panna med en halv strimlad purjolök och lite hackad vitlök. Lite salt, svartpeppar. En klyfta citron pressades över, det tar fram sötman i purjon.

Serverades på nykokt pasta (fullkorn, i detta fall, vilket funkade jättebra) toppad med god parmesan. Härligt med den söt-salta parmesanen till svampen.

Annons:
Linda
9/14/05, 12:01 PM
#1

Mums låter gott faktist när man fått tillbaka smaklökarna, måste prova.

Ha det GOTT /Linda

Anne
9/14/05, 1:31 PM
#2

Mm, det är riktigt gott ihop. Jag kombinerar oftast i en kantarellrisotto, det har vi ätit många gånger redan i år.

johan
9/14/05, 2:17 PM
#3

Jag får för mig att det skulle bli gott med fläskfilé i en sådan pastarätt. Vad tror ni om det? Speciellt en sådan här höstruskig dag.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Pernilla
9/14/05, 2:41 PM
#4

Mums. Men då skulle jag välja ett annat vin till än det jag hade igår. Glad Och kanske även lite rosépeppar i grytan.

Staffan
9/14/05, 4:05 PM
#5

> Anne

Risotto kan vara så grymt gott - är det svårt att göra?

// Amatörkocken

Anne
9/15/05, 3:01 PM
#6

Nej, risotto är buslätt när man väl får in snitsen. Det tar runt 20 minuter plus förberedelser - och inga genvägar. Måsten i skafferiet är risottoris (Jag använder Risentas avorioris, ligger i hälsokosthyllan och är jättegott), olivolja OCH smör, buljong (höns funkar till det mesta, annars grönsaksbuljong) och parmesanost. Sen har jag nästan alltid lök och vitlök också. Smaksättare på slutet - honung, citron eller lite chili, allt efter humör.

Jag hinner inte översätta just nu (åker till Spanien om knappt ett dygn) men jag har en del goda risottos på min blogg. Här är en bunt länkar:

Risotto med broccoli och citron

Kantarellrisotto

Gorgonzolarisotto

Rödbetsrisotto

Skaldjursrisotto

Annons:
Staffan
9/15/05, 4:25 PM
#7

"När man väl får in snitsen". Glad
Mitt tålamod är tyvärr ganska kort så om jag inte lyckas på första försöket så är risken stor att rätten även framledes kommer avnjutas på stans restauranger. Testade Terrenos på Kungsholmen i somras och "ramlade i kärlek" direkt.

Tack för tipsen Anne, när jag har gjort ett försök så återkommer jag!

// Staffan

Anne
9/15/05, 4:36 PM
#8

Haha, ja, jo fast jag har aldrig misslyckats med en risotto, så SÅ svårt tror jag inte det är. Däremot vet jag att ibland servera risotto ute mer "flytande" än vad jag gör hemma - men vill man ha det så är det bara att tillsätta lite mer buljong än i mina recept.

birger
9/16/05, 2:00 AM
#9

Ditt recept låter utmärkt, men det är knappast en kombination av smaker från olika länder. Kantareller är vanligt i Italien, växer på lite högre höjd över havet och används en hel del i risotti eller med pasta. Dom har lite olika namn på olika ställen, tror dom heter cantarelli på "standarditalienska" men kan också heta finferli.

Apropå risotto: Lite mer än 20 minuter tar det väl. Det är enligt min mening mycket viktigt att steka löken (som i princip alltid är med) på låg värme för att göra den mjuk, men inte bränd, innan man tillsätter riset. Jag skulle säga att det tar 30-35 minuter under vilka man inte kan lämna spisen under någon längre tid.

Pernilla
9/16/05, 10:48 AM
#10

#9 Åjo, just dessa kantarellerna hade poppat upp ur den svenska myllan och pastan var tillverkad i Italien. Flört

rumpino
9/18/05, 7:27 PM
#11

Jag fuskar ofta när jag gör risotto, inte lika gott som riktig, men väldigt enkelt och godare/roligare än vanligt ris.

Fräser upp lök/vitlök och eventuellt en del av grönsakerna jag vill ha med, låter riset fräsa med ett kort tag. På med vatten/buljong/vin eller vad man har, låter koka klart. rör ned lite parmesan och övriga grönsaker.

Pernilla
9/18/05, 8:42 PM
#12

Anne, nu har jag testat din "Ruby Red Risotto". Herregud vilken matupplevelse. Och färgen sen! Jag tänkte att den skulle bli lite smygrosa sådär, men den blir ju precis så galet tomteröd som på dina bilder. Och smakar, mums, *rusar tillbaka till köket*

Upp till toppen
Annons: