Annons:
Etiketterförrättersmårättertillbehör
Läst 7089 ggr
Honestyisdead
2007-02-01 14:58

Favoritmarinader?

Jag skulle gärna få lite tips på goda marinader, till kött, fisk och fågel. Glad

Annons:
CBA
2007-02-01 15:40
#1

Den här tråden hänger jag med på vill också veta. Skrattande

Det är vad vi tror att vi redan vet som hindrar oss från att lära oss nytt.

Honestyisdead
2007-02-01 17:37
#2

Okey, då börjar jag med min favorit:

  • Matolja
  • Soja
  • Honung
  • Chilisås
  • Hackad vitlök
  • Svartpeppar
  • Sesamolja

Jättegott till kycklingspett eller -filéer i bitar Glad

pjuck
2007-02-02 13:31
#3

nästa:

  • matolja
  • soja
  • grillkrydda (ordentligt)
  • hot chilisås
  • citron
  • halverade vitlöksklyftor "efter behag"
  • och honung

Låt dra länge, gärna över natt. Mums finns inget bättre när man ska grilla.

Maggis
2007-02-02 13:47
#4

lite ingefära i marinaden sätter fin smak

Honestyisdead
2007-02-02 13:56
#5

Jag skrev fel på min, det ska vara sesamolja istället för sesamfrön Glad

Maggis: Jag tänkte prova med lite ingefära nästa gång Glad

Honestyisdead
2008-04-14 19:51
#6

Puttar upp nu för grilltider Glad.

Annons:
[Asta]
2008-04-16 16:31
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
chinerunner
2008-04-17 01:22
#11

Sharwoods currypulver

Blandat med yoghurt.

Dela en kyckling i två halvor, skär även på andra sidan ryggbenet så det inte följer med någon av halvorna. Dra av skinnet och släng det och ryggbenet i soporna. Skär några djupa snitt i köttet och kleta in kycklinghalvorna med blandningen. Marinera tills den gula färgen når benet. Minst över natten i kylen i en skål med plastfolie över.

Grilla i ugnen eller på utegrillen.

AndreasS
2008-04-18 19:14
#12

Mina favoritmarinader innehåller antingen öl eller balsamvinäger, olivolja, soja, vitlök, salt och peppar. Funkar ihop med kött och fågel.


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

Martin
2008-06-23 20:38
#13

Visst måste väl fler kunna bidra med goda marinader? Har varit mycket till kyckling, men tips på bra marinader till nöt- eller fläskkött? Grillning på torsdag och jag har lite idétorka. Obestämd

mvh Martin

Annons:
fridaas
2008-06-23 22:02
#14

När jag grillar kött, oftast fläskfilé eller kotletter blandar jag:

soja
honung
salt och peppar
vitlök
cayennepeppar
lite rapsolja
lite vitvinsvinäger
citronsaft

Bara blanda ihop det och lägga i köttet några timmar innan man ska grilla. Har tyvärr inga speciella mått utan går mest på känsla.

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

Martin
2008-06-23 22:10
#15

Tackar, får smaka av helt enkelt Skrattande

mvh Martin

mjioo
2008-06-24 01:42
#16

Hum när jag åt kött som inte var kyckling eller fisk så älskade jag när revben blev kokta i hickory först och sen lades i marinad som innehöll honung och sen lades på grillen.

Har ingen aning om hur man gör nu men det finns en flaska som det står liquid smoke på tror jag som innehåller hickory som man kan koka i, står hur man gör tror jag.

Det blir mört och får en fin rökig smak och sen honungen som är söt passar utmärkt till svårt att förklara och komma ihåg när det var så´länge sen jag åt det men hickory och honung i alla fall!

tezzie
2008-06-24 20:37
#17

På mitt jobb är alla galna i coca cola-marinerat kött. Inte min största favorit, men det funkar Glad

Marinad:

  • 33 centiliter coca cola (orginalet)
  • 1 tesked rosmarin
  • ½ tesked ingefära
  • 1 tesked krossad svartpeppar
  • ½ deciliter rödvinsvinäger
  • saft och skal från 1 apelsin
  • 2 grovhackade vitlöksklyftor
  • lite salt

Blanda samman allt och låt köttet dra i marinaden minst tre timmar.

*** Kärleken övervinner allt ***

AndreasS
2008-06-25 23:51
#18

#17 Coca Cola marinerat kött har man gjort ett antal gånger i yrkeslivet och under utbildningstiden. Funkar kalas till fläskkött.


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

Maja
2008-06-27 01:53
#19

#17 - Kan man inte ha light?

tezzie
2008-06-27 02:01
#20

Ingen aning faktiskt. Men det kan man säkert Glad

Kanske AndreasS kan svara på det?

*** Kärleken övervinner allt ***

Annons:
Honestyisdead
2008-06-27 09:28
#21

Vi coca cola marinerade oxfile en gång. Minns inte riktigt vad som mer var i marinaden med tror det var kanel och något mer. Det blev riktigt mört. Men lite för sött för min smak.

rakuLotta
2008-06-30 09:34
#22

I går hade vi kalas för min son  och då blev det kycklingfile spett och pastasallad med pesto och sweetchili sås. Testade din marinad Hera, och den blev ju supergod. Vad mycket sesamoljan gjorde! Helt klart ny favorit. Svärmor skrev av receptet och alla tyckte det var kanongott!! Tack för tipset!Glad Lotta

Honestyisdead
2008-06-30 13:55
#23

#22 vad kul Glad

ErikJohan
2009-03-07 00:43
#24

Många trevliga marinader här. Hittade en hemsida med just marinader som fokus, inte mycket där ännu, men kanske framöver.

johan86an
2009-03-08 10:24
#25

Den finns säkert redan med här men jag skulle helt klart köra med glace Glad och inte köpt utan hemgjord:

Chilisås

vatten

lite sambal olek

salt och peppar

lagerblad sen låter du den stå och dra då får den jättefin smakFlört Och denna är utmärkt till nästan allt du kör på grillen Skrattande

DesK
2010-08-24 18:58
#26

Här finns det många bra förslag till marinader Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Vosjes
2011-03-31 20:16
#27

Fyll på tråden! Helst med recept utan vitlök som passar kyckling! Skrattande

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

Annons:
[YlvaP]
2011-03-31 20:52
#28

Vi har visserligen en köpt marinad men jag tror man kan göra en sån själv om man är händig i köket. Rödvinsmarinad. Mannen och jag älskar den till oxfilén vi brukar grilla här hemma.

Honestyisdead
2012-05-09 10:49
#29

Puttar upp igen till grilltiderna som ju är här Glad

dolfen
2012-06-24 19:48
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#30

Jag har en sådan här Marinator. Den är lika oanvänd som min juicer (saftcentrifug), men tanken är ju "god".

Man fyller sprutan med en marinad, sticker ner i köttet.
Samtidigt som man drar ut nålen ur köttet, trycker man ut marinaden.

[Aquelegia]
2012-06-24 20:02
#31

#30 EN SÅDAN står högst upp på min önskelista, vill äppelcidermarinera fläskött i stil med picnincbog eller skinkstek med svål. Så svårt att få en hel köttbit att bli mör och smakrik ända in annars!
Fanns på teknikmagasinet vet jag så får allt se till att gå dit snart!

En marinad som blev otroligt lyckad till kalkon var:

Chiliflakes
Rödvinsvinäger
Salt
Sumak
och svartpeppar finmalen

Annars är jag tokig i en pepparmix som innehåller selleri med mera. Passar utmärkt till nötkött.

Annars är ju ÖL toppen till fläsk.
Marinera i mörk öl med soya och lite senap, någon nypa socker om man vill få fylligare smak.

Någon som har bra tips på marinad/kryddning till lax? EJ citronpeppar tackFlört

Skall leta reda på några rubs som vart finfina att ge bort som present till grillälskande bror. Blandade ihop till bland annat revben!

dolfen
2012-06-24 20:21
#32

Min citronpeppar är godare än köpe! (Fakta!) Cool

Anterrabae
2012-06-24 22:35
#33

Jag satt just och tänkte på att fiskmarinad saknas.

Jag marinerar laxen med

  • Olivolja

  • Pressad juice och cezt av lime

  • vitlök

  • mynta

  • riven ingefära

  • Sen salt och nykvarnad peppar innan grillningen.

Man kan byta myntan mot dill och skippa ingefäran. Det blir också gott.

makrill brukar jag låta goa ihop sig med citron både cezt och saft och dill. Salt och peppar innan grillnignen och servera med pepparrot, antingen i smält smör eller direkt på fisken.

Har man kött som är hårt eller segt så kan man lägga i kiwi eller ananas i marinaden (färsk) så mörar enzymerna köttet. Men pass på, det går fort. Inte längre en 15-20 minuter för då faller köttet sönder. (på detta sätt går det utmärkt att grilla tex högrev eller fransyska)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

dolfen
2012-06-24 22:54
#34

Länkar till tråden Moqueca.
Allra enklast är enbart salt. (Se sista fiskreceptet.)

Själv gillar jag enkelt, men kan ibland inte låta bli att krångla till det. Cool

Kan man använda rabarberblad till att omsluta fisk, och kanske köra i ugn? (Jag slänger ju mina rabarberblad.)

Annons:
[Aquelegia]
2012-06-24 23:07
#35

#32 Har eget recept på citronpeppar men den används inte så flitigt just för jag inte är så förtjust i peppar/citronsmaken Tungan ute Den mixen funkar inte för mina smaklökar.

#33 Då har jag äntligen hittad mer användning för min enorma myntaodling!

[Aquelegia]
2012-06-24 23:09
#36

Hittade kryddblandningarna dock vet jag ej vart jag hittade dom. Får återkomma med det senare! Favoriten är BBQ Rubben.

Citronpeppar
1 dl vitpeppar
1 dl grovt svartpeppar
4 msk vitlökspulver
4 msk salt
rivet skal av 4 citroner
Gör så här:
Tvätta citronerna och riv skalet fint. Mixa skalet tillsammans med salt och hälften av svartpepparn i en mixer tills det blandar sig väl. Tillsätt resten av ingredienserna och pulsera med mixern. Sprid ut på en plåt och torka under natten eller tills det blir riktigt torrt, förvaras på burk med lock.
Jag har gjort liknande korvar med mixad tofu, glutenmjöl, lite senap, lite tomatpuré, lite soja och vitlök, tror det var allt.

texas style ribs rup:

5    msk    paprikapulver      
3    msk    brun farin strö      
2½    msk    salt      
2½    msk    vitlökspulver      
2½    msk    lökpulver      
1    msk    svartpeppar, finmalen      
1    msk    persilja, torkad      
2    tsk    cayenne      
2    tsk    spiskummin, malen      
1    tsk    koriander, malen      
1    tsk    oregano, torkad      
1    tsk    chili, malen     
Blanda ihop samtliga kryddor, det blir ca 2½ dl. Räkna med att det går åt ca 1 dl rub/spareribs.

Barbecue rub
Du kan använda den på revbenspjäll, picknickbogar, kyckling.
Ingredienser

½    dl    brunt socker      
½    dl    paprikapulver      
3    msk    svartpeppar, finmalen      
3    msk    salt, fling      
1    msk    röksalt      
2    tsk    vitlökspulver      
2    tsk    lökpulver      
2    tsk    sellerifrön      
1    tsk    cayenne, malen      
1    tsk    vitpeppar, finmalen     

Gör så här
Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål, och du använder brunt socker som är med klumpar (t.ex. muscovado) använd då lättast fingrarna för att finfördela den och röra ihop.
Saknar du röksalt så kan du använda vanligt salt istället, eller gör ditt eget röksalt.
Förvara rubbingen i lufttät burk och håll den borta från värme och ljus, så håller den sig minst 6 månader.
Tips
Räkna med att använda 1-2 matskedar av kryddblandningen per kilo kött.

Recept på Cajun Blackened Fish Rub
Detta är den traditonella kryddblandningen som används för Cajun Blackened Fish.

Totalt tid: ca 5 minuter
Ingredienser
5 tsk paprikapulver
1 tsk oregano, torkad
1 tsk timjan, torkad
1 tsk cayenne, malen
½ tsk svartpeppar, finmalen
½ tsk vitpeppar, finmalen
½ tsk vitlökspulver
Gör så här
Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.

Förvara kryddblandningen i en lufttät burk och håll den borta från värme och ljus, så håller den sig minst 6 månader.

Tips
Innan du grillar fisken skall du pensla den med olja och därefter rikligt strö över kryddblandningen, massera försiktigt in kryddorna så de inte lossnar på en gång.

[yodhe]
2012-07-02 13:17
#37

Man kan marinera kyckling och fisk i mjölk eller fil också..blir väldigt mört…

valfria kryddor..men dragon är väldigt gott till fisk..eller krossa rosépepparkorn..mums..

Honestyisdead
2012-07-02 13:28
#38

Har ändrat lite i min marinad

  • Matolja
  • Soja
  • Honung
  • Chilisås
  • Hackad vitlök (massor av det)
  • Svartpeppar
  • Sesamolja
  • Rödvin
  • Röd chili
[Thiah]
2012-07-04 21:35
#39

Jag marinerar oftast efter humör och på fri hand. Men det ska vara baserat på en god och bra olja samt gärna ha en del färska örter i sig.

Upp till toppen
Annons: