Baka efter gamla recept?
Vågar någon baka sockerkaka, sockerkringlor eller danska socker-tebröd efter 125 år gamla recept?
Spännande! Konvertera måtten så lovar jag att provbaka :)
Gammeldags sockerkaka:
1 liter socker, ½ liter potatismjöl, ½ liter vetemjöl, 20 hela ägg vispas en timme….
Sockerkringlor:
Man tar 2 hela ägg, 2 hg socker, 50 g finhackad mandel varav 10 g bittermandel, 250 g vetemjöl men därav sparas lite som man kan knåda degen med. Finstött kanel, kardemumma och kryddnejlikor tas efter smak och till sist tas en tesked hjorthornssalt varefter degen får stå en halv timme.
Sedan rullas kringlorna i pärlsocker och gräddas i svag ugnsvärme.
Danska socker-tebröd:
12 äggvitor vispas till hårt skum. Sammanröres med 4 kg socker och 4 kg mjöl och några droppar citronolja. Allt detta arbetas till en tjock gröt som läggs i en sprits med stjärnmunstycke. Formas efter behag på smord plåt. Strö socker över. Gräddas i svag ugnsvärme. Lossas från plåten med tunn kniv.
--------------------------------------------------------------------------
Recepten är nedtecknade av min farfars moster när hon var 16 år. Det lär alltså vara hennes mors recept - min farfars mormor Johanna (bild bifogas).
Kringlorna låter ju rätt enkelt. Svag ugnsvärme - jag skulle nog testa typ 175. Och så fort jag är klar med flytten så ska jag testa - just nu är det kaaaaaos i mitt kök.
Räcker det verkligen med 20 ägg och en timme? Det låter lite lite… ;-)
Tom
På den tiden fanns det resurser…
jag skulle nog tänka mig att dela det receptet på 1/5 del .. ;D så kör man bara 5 min med elvispen ;P haha.. skoj recpet iallafall
60 minuter / 5 = 5 min----???
usch nej tiden e en standar för att visspa ägg o socker .. tänkte på recept delen av alla ingredisenser … typ 4 ägg, 2dl socker, 1dl potatismjöl & 1 dl vetemjöl .. hade jag då i tankarna .. ;P