Julskinka - vilken rekommenderar ni?
Ja, det är ju snart jul har jag hört och julskinka måste man ju då ha
Antingen köper man en färdig och bara griljerar den, enkelt och lätt.
Eller så gör man den helt från scratch, tar några timmar. Men inte så svårt.
Hur gör ni er skinka, och vilken skinka tycker ni är godast?
Själv har jag inte bestämt mig, men det lutar nog åt att jag gör den själv.
mvh Martin
Jag har i år griljerat en färdig kokt skinka. Vet dock inte vilket märke det var.
Jag brukar alltid köpa Scans Piggham, en ganska liten. Har provat att både koka den och göra den i ugn och inget dera har blivit lika bra som mammas. Sen brukar vi köpa en till skinka efter jul när det ofta är extrapris, och frysa in.
I år ska vi testa färdigkokt skinka, den ska tydligen vara väldigt bra.
Jag köper alltid den dyraste skinkan som finns, i år var det Burträskskinkan av grisar från Burträsk. Julskinkan är ändå billig. Jag tror den billigaste på Coop kostade 29 kronor kilot och den dyraste 69k kronor kilot, sen fanns det en skinksort för varje tiokrona. Vid 49 slutade det vara inpumpat vatten och en massa smakförstärkare i skinkan. En skinka per år, då köper i alla fall jag gjärna nåt som är bra.
//H
Läste i något test att Willys egna var bäst, enligt det testet men den är inte griljerad än men vi har pratat om att göra sockergriljering med ingefära bland annat, det ska bli spännande.
MVH Isnornin
Vi har köpt Scans och Willys färdigkokta båda
MVH Isnornin
Alltid Piggham. Glada grisar vill man ha på jul. Och har hittills alltid kokat själv - det är ju himla lätt förutom att det tar tid. I år är det dock osäkert om jag vågar satsa på långkok så eventuellt blir det en färdigkokt.
Har beställt skinka i Saluhallen i Göteborg från en mindre gård.
Jag gör på gammalt vis, kokar den. Det tycker jag är godast. Vill gärna att skinkan ska vara åt det torrare hållet. Spadet är underbart att ha i grönkålssoppa.
Därefter griljerar jag den som vanligt. Brukar pynta med lite nedstuckna hela nejlikor.
/Maria
Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.
Oftast Scans, Piggham, den råa såklart. Bakar dem i ugnen väl inlindade i folie så att de kokar i sitt eget spad. I år blev det dock Hugossons.
Vanlig griljering: ägg, senap, socker och ströbröd.
I år har vi även köpt en lättrökt variant, vet inte vilket märke men det var på Konsum. Den ska vi ta i mellandagarna med något gott till. Syrran och "Småflickorna" (16 o 19 år!) kommer på juldagen eller annandagen så det kanske blir lättrökt skinka med Nigellas bryssekål och kastanjeblandning + kycklingaladåb med lökconfit + någon ny sillinläggning.
jag har saltat skinkan själv och ska givetvis koka och griljera själv med
Piggham brukar det bli här också. Men här ugnsbakas den på julafton. Skinkdoft är lika med julafton för mig. Och eftersom den ätes varm direkt ur ugnen, med brunkål så blir det ingen griljering.
Vi köper Piggham. Brukar ugnsbaka den dan innan jul, inlindad i folie. Sen ska den grilljeras.
#9 Vad fantastiskt coolt. Nästa år ska jag göra det också. Gjorde för många år sedan en egen skinka från egen gris, men den lämnade vi in för sprutsaltning på affären. Hur gör du?
//H
Tycker att det är svårt att salta skinkan själv. Jag vill ha den salt igenom o inte bara på ytan. Vi brukar åka till rökeriet och få den saltad.
Någon fler som tycker att grisarna har blivit konstiga i kroppen på sista tiden? De är liksom avlånga och man får inte lika fina tjocka skinkor från dem numer, fettet är hårt och inte gott att äta, om de ens har någon fetrand på sig.
Jag gör också min helt själv från början, rimmar och allt.
Har legat i saltlag i snart två veckor nu (5 liter vatten, 1 kilo grovt salt, koka upp vattnet för att lösa saltet och låt det svalna innan skinkan läggs i. Eventuellt 1 deciliter socker och lite salpeter i också, om man vill att skinkan ska vara rosa som dom köpta är, ska nog ta fram den ikväll och låta den skölja ut över natten, så tillagar jag den imorgon. Den ena då, det blev så mycket skinka att jag delade den i två delar, den andra får ligga i saltlag en vecka till.
Tackar alla för tipsen, det lutar åt ugnsbakad. Återkommer med resultat
mvh Martin
Har köpt Scans Gourmetskinka färdigkokt.
Blev en 3 kilos Piggham rimmad, skall bakas i ugnen imorgon. Jag känner redan skinkdoften!
mvh Martin
Nu sprids den underbara doften i huset, 48 grader står termometern på. Nu börjar julkänslan infinna sig!
mvh Martin
Jag brukar köpa Pigghams rimmade skinka som jag ugnsbakar i folie. Sen griljerar jag den. I år griljerade jag med honung och det blev jättegott.
Jag håller med #13 om att grisarna är konstiga i kroppen. Fettet är inte som det brukar, utan är hårt och segt. Undrar vad det beror på!
kan rapportera att mitt exemplar av Scan Piggham färdigkokt var suveränt god! Lagom salt, lagom saftig, lagom allt. Lunch idag blev risgrynsgröt med skinkmacka!
#19 Köpte skinka av samma märke och sort, och är mycket nöjd - inte bara med den utan även med resultatet.
Lagom torr och saftig (tog ut den på 73 grader).
mvh Martin
Våran slaktare heter von Lidl.
Kanon skinka till ett bra pris.
Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek
Skinkan blev jättegod! Scan´s Piggham, lagom salt, lagomt saftig. Kunde ha varit lite fetare kant på bara, men det är rackarn´s svårt att hitta nuförtiden!
Vi fick också en sådan där perfekt skinka i år. På vår var där faktiskt en ganska tjock fet kant - vilket kanske var det som gjorde skinkan så saftig. Trots det så var där nästan inget fett i skyn. Brukar få ösa bort mängder med fett från skyn, men i år blev det inte ens ett skyddande lager. Blev dock mycket sky vilket är mums. Skall räcka till några middagar med potatislåda, brunkål, skinka och sky.