Sallader

Ert bästa pizzasalladsrecept

2019-09-05 08:32 #0 av: Tant Grön

Finns det någon som har ett recept på en pizzasallad som inte smakar vinäger? En del pizzerior har så god sallad, men i alla recept jag provat skall det vara mycket vinäger och så smakar det för mycket av den.

Anmäl
2019-09-05 14:28 #1 av: Soligajag1

Hejsan Tant Grön  ! Glad 

Förstår precis vad  du menar .  Jag brukar gå på en Restaurang här i stan , den pizzasalladen gillar jag verkligen .  Men gör en egen hemma såklart .  Vitkål som jag strimlar tunt med maskin, paprika i små bitar . sen olja och vitvinsvinäger , salt och grov svartpeppar .  Alla kryddor samt vinäger och olja har jag efter smak. Absolut  inte FÖR mycket vinäger .  Även inte för mycket olja så det blir vattnigt .   Lite citronsaft är gott oxå tycker jag , men det är en smaksak. 

Prova dig fram .  Sen ska ju pizzasalladen ligga och dra sig nån timme i kylen , innan du äter den! Lycka till! Glad

Kollade på Mitt Kök , verkar ett bra recept , men jag skulle inte rekommendera att värma olja , vinäger .  Mysko?? 

https://mittkok.expressen.se/recept/pizzasallad-basta-receptet/

HH Glad 

Anmäl
2019-09-05 19:57 #2 av: Tant Grön

#1 Har försökt att prova mig fram men får inte till det. Tror jag gjort något liknande som det i länken. Om man tar oliv eller rapsolja, så smakar det av den, något inte pizzeriasalladen gör. Dom måste ha en annan neutral olja. Sen om jag tar 1,5 - 2 msk vinäger så blir det inte alls gott, tycker jag. Vet inte om det finns någon godare mildare vinäger? Tycker att hur pyttelite jag än tar så blir det för starkt. Har provat att ta bara citron istället för vinäger, men det blir inte heller bra.

Anmäl
2019-09-05 20:13 #3 av: Soligajag1

#2  Då är nog inte pizzasallad nåt för dig, för såklart smakar det lite vinäger om pizzasallader . Ha i hackad paprika i , ta 2 st , en röd och en gul , paprika är en söt grönsak ,  hittar du spetspaprika ,  ta en halv sådan med.  I dom restauranger jag har jobbat på beställer dom rapsolja i 10 L- dunkar .  så vad jag vet har dom ingen speciell olja . 

Smaka dig fram , man ha lite lite socker i pizza sallad med . 

HH Glad 

Anmäl
2019-09-05 22:23 #4 av: Tant Grön

#3 Men jag älskar pizzasallad från pizzerian. Man måste ju kunna göra likadan hemma. Lite socker får jag prova

Anmäl
2019-09-05 22:33 #5 av: vendelay

När jag har jobbat på restaurang har vi haft i sjuuuuka mängder socker i pizzasalladen. Kunderna älskar det Skrattar

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2019-09-05 22:39 #6 av: Tant Grön

#5 Har du ett recept? Glad

Anmäl
2019-09-05 22:50 #7 av: vendelay

#6 Tyvärr, det var många år sedan. Körde med ögonmått dessutom. Men hade i vitkål, ättika (tror jag?), rapsolja eller annan neutral olja, salt och massa socker. Ibland även morot eller paprika eller annan färgglad grönsak!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2019-09-06 10:55 #9 av: DesK

Precis som Vendelay säger så har de oftast ättika och en hel del socker i vitkålssalladen. Alltså inte vinäger och de har alltid en neutral olja.

Anmäl
2019-09-06 11:12 #10 av: Soligajag1

#9 Usch så äckligt !!
Tur vi alla har olika smak , jag har aldrig haft ättika i pizza sallad !

HH Glad 

Anmäl
2019-09-06 11:36 #11 av: oh-la

Jag har testat så många olika varianter och jag tycker inte m smaken av vinäger i salladen, precis som du. Tycker det smakar så långt ifrån den pizzasallad man får på pizzeriorna.
Den bästa jag har gjort innehåller ättika och socker. Jag brukar smaka mig fram men utgår från nedan recept jag fick av en kollega.

Ett halvt vitkålshuvud, tunt strimlat
En vitlöksklyfta
3/4 dl olja
1 dl matättika
1 tsk salt
2 tsk socker
1 tsk dijonsenap
1-2 tsk oregano torkad

Lägg strimlad vitkål i vattenbad med kallt vatten.
Blanda alla övriga ingredienser samt pressa vitlöksklyftan i en kastrull och låt koka ihop några minuter. Häll hastigt av vitkålen och blanda med dressingen. låt stå i kylen minst 2-3 h. Rör om då och då.

Jag kör inte exakt det här receptet, utan experimenterar lite utifrån detta, men jag tycker nog detta är det bästa jag testat. Vad jag vet är det ättika och väldigt sällan vinäger i pizzeriornas sallader.

Anmäl
2019-09-06 17:56 #12 av: Demeter
  • Rödkål
  • Vitkål
  • Honung.
  • Citron.
  • VITvinäger.


Med vänliga kramar Sofie. 

Medarbetare på Akvariefisk. Välkommen in! Hjärta

Anmäl
2019-09-06 23:59 #13 av: vendelay

#9 Ja, jag tyckte att det lät konstigt med vinäger! Jag bildgooglade till och med ättika innan, för jag blev så osäker på om det verkligen var ättika vi hade haft i när de andra i tråden skrev vinäger hehe. 

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2019-09-07 00:10 #14 av: DesK

Admin påminner nu om att ord som äckligt inte är okej på sajten. Vi har alla olika smsk och det måste vi respektera 

Anmäl
2019-09-07 03:26 #15 av: Soligajag1

#14  Okej , jag ber om ursäkt . GladFel ordval. 

HH Glad 

Anmäl
2019-09-07 20:57 #16 av: Tant Grön

Tack för alla tips. Får köpa hem vitkål och prova igen. Glad

Anmäl
2019-09-14 12:30 #17 av: Kimda

#11 Menar du 0.75 dl olja eller 3-4 dl olja?
Jag brukar själv ha proportionerna 3-4 delar olja och en del vinäger, när jag gör diverse dressingar. Jag tänkte köra med ditt recept i tankarna idag.

Anmäl
2019-09-14 12:35 #18 av: oh-la

#17, tre fjärdedels dl olja. Tre till fyra skrivs ut som du skrev med streck, som jag skrivit mängden oregano ☺️

Anmäl
2019-09-14 13:20 #19 av: Tant Grön

Nu har jag provat. Gjorde två olika sallader. Den första blev en nästan helt perfekt pizzasallad, Satte i mig alltihop för det var så gott:
200 g. strimlad vitkål - 1 msk solrosolja - 1 tsk ättikssprit - 1/2 tsk salt - 1/2 tsk socker - grovmalen svartpeppar (och 1/4dels tsk dragon om man vill.) Knådade in allt i kålen och lät stå en stund. Blev så saftigt och gott.

Så gjorde jag en till sallad inspirerad av oh-la:s recept: Lade den strimlade kålen i kallt vatten, (den blev liggande över en timma för jag fick saker att göra) hade annars i samma mängd ingredienser som i det första receptet. Den blev fantastiskt krispig och fin, men smakade inte direkt som pizzasallad som pizzeriorna här har. Vitlök och oregano har dom inte i. Denna metoden kräver tydligen mer av både ättika, olja och salt än den förra. Skall prova att göra den med vitkål + riven morot och till julen med rödkål, grönkål och russin.

(Somliga pizzerior har ju i mer socker. ättika och en del har troligen i vinäger. Men de salladerna gillar jag inte.)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.