Råd & tips

Mat med mycket lök?

2019-02-20 10:14 #0 av: tlover

Jag köpte nyss 5kg gullök för 3:- kilo. Jag använder mycket lök så jag kunde inte låta bli men även om jag använder mycket lök så är 6-7 kilo ganska mycket.

Jag har redan ett gott recept på löksoppa och jag tänker testa att göra löksylt men har någon annan några fler idéer?

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2019-02-20 10:44 #1 av: MonicaLagerquist

Lökpaj

Picklad lök

Stekt lök

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-02-20 10:50 #2 av: Garm

Ingen maträtt direkt, men det går ju att göra typ stekt/"friterad" lök att använda i biryani om ni gillar indisk mat. Går att söka på "biryani onions" så kommer det upp hur det görs. Lär ju gå att använda den typen av lök till annat också, så klart.

Lökrelish kanske också vore något?

Kommer tyvärr inte på något annat att använda mycket gul lök till just nu. Kanske återkommer om jag hittar något i receptboken i hjärnan.

Anmäl
2019-02-20 11:47 #3 av: Sindri

Får du svårt att hinna göra av med all lök så går det utmärkt att frysa hackad lök, kan vara skönt att ha ibland när matlagningen måste gå fort.

Anmäl
2019-02-20 12:45 #4 av: DesK

En favorit här är färsfylld ugnsbakad lök Glad

Anmäl
2019-02-20 18:27 #5 av: Tant Grön

En vegetarisk färssås som passar bra till spagetti. Min man som inte är vegetarian älskar den så jag får alltid göra en stor sats.

3 små lökar
1 msk tomatpuré
4 msk chilisås
2 dl grönsaksbuljong
Grahamsmjöl
2 msk grädde
Mejram, dragon

Hacka löken och fräs i olja eller margarin tills den blir genomskinlig och tar lite färg. Tillsätt tomatpuré och chilisås. Tillsätt grönsaksbuljong och red med grahamsmjöl. O.B.S. det måste vara grahamsmjöl, det är det som ger den färsiga konsistensen.
Tillsätt grädde och kryddor. Salt kan tillsättas men behövs egentligen inte.
Ta inte i för mycket dragon för den smaken kan lätt ta över.

Ett annat tips, du kan göra salladslök av en del. Se videon i inlägg 1 hur man gör:
https://tradgard.ifokus.se/discussions/5c685534ce12c40bde00651e-bli-din-egen-diskbanksbonde?discussions-1

Anmäl
2019-02-21 18:07 #6 av: tlover

Å gode vad gott löksylt var, jag kommer nog köpa en till 5kilos påse för att kunna bunkra med löksylt.

Jag har gjort en okryddad som är färdig, en "indiskt kryddad" är på g så även en sicuanpeppar variant.

Snart är många av födelsedagspresenter för året fixat också

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2019-02-21 18:26 #7 av: Sindri

Löksylt, gärna recept, eller var man hittar det! Skrattar

Anmäl
2019-02-21 19:29 #8 av: tlover

#7 Jag har fått arbeta om ett recept så jag skriver det här

1 kg gul lök
½kg socker
3 dl vatten (testar nu om det räcker med 2½dl)
lite olivolja och salt
Ev kryddor

Skala löken, dela om den är stor och lägg på en ugnsplåt med aluminiumfolie. Strö över lite salt och droppa på lite olivolja.

Ställ in i en förvärmd ugn på 200 grader i 35-40 min.

Ta ut löken och låt svalna lite, mät upp socker och vatten i en kastrull och lägg i löken och ev kryddor. låt koka upp.

Låt puttra på medelstark värme till önskad koncistens utan lock (enligt receptet i 30 min men jag har fått koka längre, särskilt första satsen som enligt receptet skulle vara 7 dl vatten). Se upp så att det inte bränner fast i botten.

ta av från plattan och låt dra i ca 10 min medan du steriliserar dina burkar. Häll gärna upp sylten medan burkarna är varma.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2019-02-22 00:42 #9 av: Sindri

Tack. Få se om det funkar. Använder varken aluminiumfolie eller socker så det får bli att testa sig fram.

Får handla en massa lök imorgon!

Anmäl
2019-02-22 08:56 #10 av: tlover

#9 det går säkert att smörja plåten istället, jag vill bara inte ändra för mycket på en gång ifall jag måste ändra tillbaka.

Utan socker blir det nog svårt att göra en sylt däremot, kanske en sås istället (lök är ju ganska sött i sig)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2019-02-22 09:36 #11 av: Sindri

Ja, tillagad lök blir sötare. Det behöver ju inte vara en sylt man kan bre som på en smörgås. Jag tror jag testar med lite pektin i för att få den lite tjock i alla fall.

Går den att äta direkt? Jag skall göra karrégryta i helgen som det nog passar bra till.

Anmäl
2019-02-22 09:46 #12 av: Tant Grön

Har aldrig hört talas om löksylt, det låter spännande. Får nog prova att göra en halv sats. Men vad har man det till? Kanske på smörgås?

Anmäl
2019-02-22 10:02 #13 av: tlover

#12 dom tipsar om ostbricka men det funkar även till kött (eller vegoalt som liknar kött) , curry m.m

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2019-03-04 14:32 #14 av: ApanAnn

Lökpaj!

Strimla och karamellisera 3 stora lökar, krydda med timjan och lite honung på slutet.
Låt svalna lite och blanda sedan med äggstanning.

Pensla filodegsark med olja och lägg ihop 5-6 st på ett bakplåtspapper. Lägg över hela rasket i en stekpanna som tål ugnsvärme, fyll med fyllningen, lägg på lite ost och vik över resten av filoarken. Pensla med olja och klipp bort utstickande bakplåtspapper.

Stek eventuellt en stund på spisen först för att slippa geggig pajbotten och baka sedan klart i ugnen.

Funkar antagligen bra med färdig smördegsbotten också.

Anmäl
2019-03-05 18:03 #15 av: tlover

Löksylt var bra att ha. Det räddade en dålig curry

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2019-03-07 17:07 #16 av: tlover

Så nu har jag gjort slut på första 5 kilos påsen

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.