Råd & tips

Svartkål

2018-11-16 15:44 #0 av: Garm

Köpte mig en låda grönsaker och i den fanns massor med svartkål. Det är något jag aldrig testat förut, men ser fram emot att göra det. Dessvärre är jag ju således obevandrad i recept med svartkål i. Hur gör ni när ni tillagar svartkål och till vad/i vilka rätter äter ni det? Vore kul att få lite tips och inspiration.

Anmäl
2018-11-16 16:04 #1 av: Namiko

Jag har faktiskt undvikit att äta svartkål tidigare, gav det bara till kaninerna. Fick dock hem det i en grönsakslåda för ett tag sedan och eftersom kaninerna är borta var det bara att äta upp den själv. 

Jag strimlade och stekte den i margarin tillsammans med lök, vitlök och champinjoner, kryddat med salt och peppar. Hade det sen till flera olika rätter, det godaste var nog när jag gjorde salladswraps med bakad sötpotatis, dom stekta grönsakerna, vitlöksdipp samt paprika, tomat och gurka.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2018-11-16 16:27 #2 av: Tant Grön

#0 Lyckliga dig som har en låda svartkål. Man kan ha den till nästan allt, den passar i recept där det står grönkål. Pajer, grytor, piroger, soppor och det som Namiko föreslog. Jag tycker svartkål är godare än grönkål, brukar göra långkål på den och inte bara till jul. Det blir godare än stuvad spenat och går att ha till det mesta. Glad

Anmäl
2018-11-16 16:48 #3 av: SonjaG

Jag tyckte om den, bara man skär bort den där stammen i mitten. Den kan bli lite seg, upplevde jag det som.

Anmäl
2018-11-16 17:28 #4 av: Tant Grön

#3 Stammen i mitten tar jag alltid bort också.

Anmäl
2018-11-17 07:41 #5 av: Maria

Jag älskar svartkål.

Jag skär också bort stammen i mitten. Det som är så fascinerande med svartkål när man fräser den i smör är hur den ändrar färg från svartgrå till ganska klargrön färg så fort den blir varm.Glad

Jag har den i grytor av olika slag.

/Maria

 

Anmäl
2018-11-17 11:02 #6 av: Garm

Tack så mycket för tipsen! Ska göra en kycklingcurrygryta med svartkål i ikväll. Brukar ha babyspenat i många av mina grytor, men ska byta ut det mot svartkål för jag misstänker det smakar mer och har lite mer "stuns".

Ska leka lite med olika recept utifrån de tips jag fått av er.

Anmäl
2018-11-17 11:05 #7 av: Maria

#6 Om du fräser svartkålen lite i stekpanna innan så tycker jag att den smakar så mycket bättre och mer så att säga.

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.