Annons:
Etikettermenyermatsedlarmiddagstips
Läst 853 ggr
MonicaLagerquist
2018-06-11 08:04

Midsommarmat

Behöver lite tips på vad man kan äta till midsommar.

Vet inte riktigt hur många vi blir allt från fyra till 14 stycken.

Stolt ägare till fem La permer

Annons:
DesK
2018-06-11 10:00
#1

Heminlagd sill, matjessill med gräddfil och gräslök, kokta ägghalvor med romröra på, gravad makrill, dillkokt färskpotatis och till efterrätt en härlig jordgubbstårta 

https://www.vegomagasinet.se/jordgubbstartan/

Veganska alternativ är inlagd aubergine och inlagda champinjoner inte att förglömma den helt underbara gurksalladen

https://www.vegomagasinet.se/senapssill/

https://www.vegomagasinet.se/?s=picklad+svamp

https://www.vegomagasinet.se/kramig-gurksallad-med-tangkaviar/

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

JMW
2018-06-12 09:41
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Jag ska göra en silltårta. Man använder Hönökaka som bottnar och det är bl a ägg, västerbottenost och majonnäs mellan lagren. Ruskigt god.

Leifsdotra
2018-06-12 11:02
#3

Jag brukar göra matjesfat. Det är ju egentligen bara matjessill med gräddfilssås och ägg,  men ser lite festligare ut.

Lägg ut matjesfiléer på ett fat och bred ut gräddfil rikligt över. Lägg hackat ägg, finhackad rödlök och klippt gräslök i mönster (Jag brukar lägga diagonala ränder) ovanpå gräddfilen.

Brukar också grilla något kött och göra en ljummen potatissallad till

MonicaLagerquist
2018-06-14 21:13
#4

Allt låter väldigt gott.

Stolt ägare till fem La permer

JazzBass
2018-06-14 21:49
#5

Nypotatis och en smör- och löksås är definitionen på midsommarmat enligt mig, även om det är supergod somrig mat så länge ingredienserna finns att få tag på. Helst ska potatisen och löken komma från eget land, men den lyxen har jag inte alltid och då får butiksvarianterna duga. (Dock enbart - förlåt - finsk inhemsk nypotatis, har ett par gånger köpt svenskodlad tidig nypotatis och alltid blivit besviken på den; alltför vattnig och klistrig. Annars har jag inga problem med att köpa svenskodlat 😛). 

Sill ska det också vara i några olika former. Min favorit är löksill och liknande produkter med fräsch, fyllig smak. Senapssillen har jag ett ambivalent förhållande till, den känns alltid tråkig även om det likförbannat är jättegott tillsammans med en god nypotatis. 

Rökt lax är också så gott som obligatoriskt minst någon gång under midsommarhelgen. Likaså vill jag också ha grillat kött av nåt slag nån gång under helgen. Helst ekologisk entrecote, men karrébiffar går också bra om man har tajtare budget. Fläskfilé kryddad med bl.a. senap och dill, och rökt med alträ på svag värme till 62-64 graders innertemperatur blir också jättesomrigt och gott. I år kommer jag dock att tillreda en stor älgstek hos svärföräldrarna, så nåt annat kött lär det knappast bli fråga om.

Färska baguetter fyllda med vitlökssmör är jättegott som tillbehör också. Naturligtvis ska det ju också finnas fräscha sallader till då de inhemska grönsakerna är som bäst (och billigast). Grillade grönsaker får det också gärna finnas, gärna serverade med tzatziki.

Generellt tycker jag midsommarmaten ska vara relativt snabblagad; helgen är ju inte så lång och även om jag älskar att kocka på så måste man ju också ha tid att umgås med sina nära och kära, njuta av vädret (speciellt om det finns orsak till det), spela kubb, bada bastu, simma och annat trevligt, och blanda en och annan G&T eller Bloody Mary. 😎 Inte värt att krångla till det eller satsa på en alltför ambitiös midsommarbuffé alltså, tycker jag. Potatis, lite färdiga sillar, löksåsen och nån form av fisk eller kött samt en grönsallad kommer man riktigt långt med.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Honestyisdead
2018-06-20 18:04
#6

Här ska vi ha knytis så det blir thaimat, sill och lax. Min svägerska ska göra min favorit papayasallad!!

Annons:
Upp till toppen
Annons: