Annons:
Etikettveggo-vegetariskt
Läst 759 ggr
DesK
2018-04-04 21:52

Pastasås recept

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2

Jag gör ganska ofta en vegansk pastasås, så tänkte dela med mig av ett ungefärligt recept. Bilderna är från två olika tillagningstillfällen, men det är samma grund och veganskt Glad

1 stor gul lök, eller det vita av en stor purjolök

3-4 morötter beroende på storlek

1 bit rotselleri eller en stång stjälkselleri

1 pkt kikärtor (färdigkokta)

2 pkt  krossade tomater

2 dl torra röda linser

Grönsaksbuljong eller vegansk lantbuljong

1 dl tomatpuré

1 färsk paprika

1 ganska liten squash

Färsk röd chili eller Sri Racha efter smak

Färsk vitlök

Sju kryddor och orientaliska pastakryddor, finns i butiker som säljer mat från mellanöstern.

Svartpeppar

Salt

Skär alla rot-och grönsaker i lagom stora bitar. Frös purjolök, morötter och selleri i lite doftfri kokosolja. Tillsätt sedan väl sköljda kikärtor och krossade tomater, skjölj ur tomattetrorna med lite vatten och häll det vattnet i grytan. Lägg i buljongtärning och /eller lantbuljong. Låt koka en liten stund, tillsätt sedan övriga grönsaker, chili, tomatpuré och kryddor. Låt koka en stund till, smaka av så att det passar din smak. 

Här hemma uppskattar vi lite tuggmotstånd i maten, så för oss tar denna sås ca 30 minuter att göra. Vi äter helst någon form av pasta till, men det går bra med ris, gryn osv till också.

Désirée

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
JazzBass
2018-04-05 08:19
#1

Trevligt recept! 👍 Brukar göra nånting liknande emellanåt men inte  nödvändigtvis veganskt om det nu inte skulle råka bli det i misstag. Låter gott i alla fall! Själv skulle jag dock vara lite försiktigare med mängden kikärter/linser då min mage inte mår så bra av större mängder baljväxter.

Lite tuggmotstånd ska det absolut vara tycker jag också. Gjorde en laxgryta i helgen med mycket grönsaker i, bl.a. zucchini som här, och den blev helt perfekt med precis lagom mycket tuggmotstånd då jag lade ner den i ett ganska sent skeden men ändå så den fick puttra med en stund, kanske 10 minuter. Just zucchini blir ju lätt lite trist och slemmig om den får koka för länge. Syra kan dock motverka att den och andra grönsaker blir för mjuka, och det finns ju i tomatkrosset, så det kanske får puttra lite längre i en tomatsås än i en gräddigare sås som jag hade i laxgrytan.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

DesK
2018-04-05 08:59
#2

JazzBass baljväxter kan vara stygga mot magen, men jag har upptäckt att röda linser inte är så stygga mot min mage, så jag smyger gärna in dessa även i en vanlig köttfärssås 🙂 Den idén fick jag från boken Mat som gör gott, ny vardagsmat med Tareq Taylor.

Lägg gärna ditt recept den gräddiga laxgrytan i egen tråd här 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

JazzBass
2018-04-05 09:49
#3

#2 - Ja, jag kan ha i dem i köttfärssås också ibland och linssoppa på röda linser är gott! Få se om jag kan lägga upp ett  recept på laxgrytan då den faktiskt blev supergod, men måste komma ihåg ungefär hur jag gjorde och vad jag hade i den också. Kan vara lite si och så med det… 🤔😃

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

vendelay
2018-04-05 20:57
#4

Ser supergott ut! 😍

Var snäll mot alla - bli vegan ❤

Upp till toppen
Annons: