Menyer, matsedlar & middagstips

Vad blir det för mat?

2018-01-31 14:05 #0 av: [Scorpio_]

Vad ska ni äta idag?

Tänkte man kunde göra ett inlägg varje dag (eller när man vill)om vad man ätit/ska äta. Gärna med bilder(men inget måste), hittar ingen annan tråd om detta - bara gamla trådar? det är en av mina favorittrådar inne på sidor som matlust, vet det fanns förut.

Anmäl
2018-01-31 14:07 #1 av: [Scorpio_]

Själv ska jag äta veganskt idag, tricolore pasta med tomatsås havregrädde och grönsaker.

Anmäl
2018-01-31 14:37 #2 av: JazzBass

Jo vi hade många trådar med dagens middag (och dagens lunch), men tydligen rann den ut i sanden, det har varit lite låg aktivitet här på sistone. 

Osäkert på vad det blir hos oss idag, men fiskhandlaren i saluhallen marknadsförde att de har ekologisk lax inne nu (första gången jag ser nån sån faktiskt) så jag kanske åker efter en sån bit. Inte säker på om jag hinner tillreda den idag dock. Men lax med rotsaker och nån god sås, t.ex. en enkel hollandaise, är aldrig fel. Glad 

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2018-01-31 19:41 #3 av: DesK

Säger som JazzBass, det har varit lite tyst här på sajten, mest beroende på att jag har varit sjuk och ännu inte är helt frisk. Mycket trevlig idé att få gång detta med dagens middag igen Glad

Här blev det vegansk tomatsoppa med röda linser och surdegsbröd med mosad avocado och hackad rödlök på.

Désirée

Anmäl
2018-02-01 08:24 #4 av: JazzBass

Köpte en bit ekolax som planerat igår, men vi åt istället en wok med grönsaker och silken tofu som frun gjorde, tillsammans med lite majspasta. Jag gillar inte vanlig tofu om den inte är väldigt noggrant tillredd, men silken tofu är helt okej tycker jag och god att ha så här i wok. Den är dock jätteskör och mjuk, så det går knappast att skära den i så värst  regelbundna bitar utan den faller snarast isär, och om man rör om i den blir det en smet.

Ikväll blir det stekt lax, sannolikt med ugnsrotsaker och hollandaisesås. Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2018-02-01 12:40 #5 av: oh-la

Till lunch blir det broccolifrittas med en guacamole och morotssallad för mig och dottern. Ikväll blir det chili con carne från igår.

Anmäl
2018-02-01 15:00 #6 av: DesK

Här finns den senaste middagstråden 104, som jag nu har Låst.

https://matlust.ifokus.se/discussions/58602d538e0e7418a8000a5e-dagens-middag-104?4d712553b9cb462141049157-1

Istället fortsätter vi nu i den här tråden 😊

Idag blir det rester här.

Désirée

Anmäl
2018-02-02 10:28 #7 av: Torparmor

Kokt torsk med äggsås och broccoli har jag lovat familjen. 

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2018-02-02 20:53 #8 av: DesK

Ikväll blev det skrei i chilisås, kokt potatis och chilibönor

Désirée

Anmäl
2018-02-02 22:01 #9 av: JazzBass

#8 - Skrei är jättegott! Bara hittat en gång här hos oss men jag passade på genast den gången och det var det värt. 

Här blev det steka morötter och gulbetor tillsammans med en  jättegod "köttfärssås" på 1 paket kycklingfärs, 2 grillade och puréade paprikor (orange och grön), grädde, tomatpuré, fisksås, salt och lite kryddor (främst spiskummin och cayennepeppar). Blev riktigt gott alltihop, men det var förvånansvärt lite kvar av rotsakerna i stekpannan när de stekts färdigt. De krympte jättemycket. Lipar

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2018-02-03 13:38 #10 av: DesK

Så här såg skreien ut. Det blev riktigt gott, jag gjorde ne enkel sås av smör, rödlök, färsk chili och lite av vinet som vi hade till maten. Edamamebönorna, fick sällskap av lite chili och smör. Egentligen hade jag tänkt göra pressad potatis, men fisken blev färdig för fort, så det fick duga med bara kokt potatis.

Désirée

Anmäl
2018-02-03 23:31 #11 av: Torparmor

Bruna bönor och fläsk passade bra som snabbmat på en lång arbetslördag

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2018-02-04 19:02 #12 av: DesK

Idag blev det hämtpizza Cool

Désirée

Anmäl
2018-02-04 20:23 #13 av: Torparmor

köttsoppa med ostsmörgås och äppelpott på egna äpplen som efterrätt

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2018-02-04 22:27 #14 av: JazzBass

Ärtsoppa. 😛 Kokade egen för första gången nånsin. Den blev först på tok för lös men en halvtimmes stormkokning utan lock fixade det problemet. Lade en egen twist på den genom att ha i färsk mejram (gott!) och lite miso samt ljus soja. Skinkan serverades separat (frysta rester av skinkan jag rökte till jul) då frun inte vill ha det i sin soppa, men i övrigt åts den traditionsenligt med finhackad gul lök och senap som rörs ner i soppan på tallriken. (Serveras er gula ärtsoppa i Sverige på samma vis? I Finland görs ärtsoppa alltid på torkade gröna ärtor).

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2018-02-06 19:41 #15 av: DesK

#14 Svensk ärtsoppa kokas på gula ärter och serveras med någon rimmad grisdetalj, t ex fläsklägg, lök, kryddor är mejram eller timjan och senap. Min egen favorit är farmors ärtsoppa, kokad på torkade, blötlagda gröna ärtor och med någon rökt grisdetalj, t ex rökt sidfläsk eller rökt fläsklägg, lök, timjan Maggi och senap.

Idag blev det vegansk gryta på Romanesco, purjolök, grön paprika och sugar snaps med ris till. Gott snabbt och enkelt Glad

Désirée

Anmäl
2018-02-08 14:10 #16 av: DesK

Liten lunch på Alkemisten Glad

Désirée

Anmäl
2018-02-09 19:53 #17 av: Torparmor

Lövbiffrullade fuýllda med purjolök, bacon, västerbotten och CF i rödvinssky med stekt potatis och vaxbönor

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2018-02-11 13:39 #18 av: Thiah

#14 är det så? Tror inte jag ätit grön ärtsoppa en enda gång utan enbart ätit "vanlig" ärtsoppa sen jag flyttade hit.

Vi äter makaronilåda idag till lunch och sen hemlagade hamburgare till middag.

Ska även laga någon sorts wok som matlåda åt maken. Köttet jag ska ha till är marinerat i olja, vitlök,färsk chili, salt och peppar.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2018-02-11 17:17 #19 av: Magi-cat

Fräst grönkål och rödkål med mycket kryddor till färdiga falafelbollar. Till det kokta morotsstavar i tomatsås. Jättegott!

Anmäl
2018-02-11 18:39 #20 av: DesK

Igår åt vi kalvstek med hasselbackspotatis och gröna bönor. Idag blev det spaghetti med köttfärssås och sallad.

Désirée

Anmäl
2018-02-11 19:04 #21 av: oh-la

Nån form av halvvegetarisk lasagne (ostsås och lasagneplattor i) står i ugnen ikväll! 1-åringen har hjälpt till med kryddningen så vi håller tummarna för att smaken är ok :)

Anmäl
2018-02-11 20:31 #22 av: JazzBass

#15  - Tack för infon. Då påminner din farmors ärtsoppa mycket om den finska. Glad

#18 - Precis all ärtsoppa jag ätit eller sett serverats i Finland har varit på gröna ärtor, och all jag ätit i Sverige (bodde i Sörmland som barn och i Skåne under studietiden) har varit på gula ärtor. Ska man ha gul ärtsoppa i Finland får man nog söka upp gula ärtor i butiken (om man ens hittar det) och koka själv. Lipar

Här blev det comfort food idag; en variant av amerikansk mac & cheese med stekta bacontärningar till. Inte så mycket grönt tyvärr till den måltiden men hade åtminstone en lök i såsen. Skrattar Till mellanmål lite senare blev det en fruktsallad, mango är billigt just nu. (Tips)

Igår blev det en risotto med grönkål, palsternacka och purjo, och till den stekt kycklingfilé. Ingen höjdare till risotto men gick ner i alla fall. Utom i barnens magar tyvärr. Snopen

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2018-02-11 20:33 #23 av: Thiah

#22 jag fick t.o.m rådfråga en infödd finne och hon sa samma sak. Här lär man sig nya grejer fast jag bott här i 10 år redan. Mig kvittar ärtsorten, gott är det :)

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2018-02-11 20:48 #24 av: Magi-cat

#22 Vi brukar köpa torkade gröna ärtor i Finland! Här går det inte ens att få tag på! Förskräckt

Anmäl
2018-02-14 18:39 #25 av: DesK

Jag köpte gröna torra ärter i Tyskland strx innan jul.

Igår gjorde jag vegansk blomkålscurry. Det blev mycket, så idag fick vi äta rester Glad

Désirée

Anmäl
2018-02-15 09:50 #26 av: JazzBass

Vi hade en stressig alla hjärtans dag igår, och den eländiga förkylning jag och resten av min familj snart har haft i två veckor har inte gett sig ännu för min del, så det blev ingen fin middag. Istället slängde jag i mig resterna av den där halvtaskiga risotton jag gjorde i helgen (se #22) medan frun nattade barnen. Förbryllad

 Vi tog ett glas vin och lite gruyereost senare på kvällskvisten när barnen somnat, men det hade varit trevligare utan den här förkylningen och värk både i huvudet, öron och bihålorna... Storgråter Mår klart bättre idag dock. Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2018-02-15 10:18 #27 av: Torparmor

Igår blev det stekt fläsk och löksås, det är gott det Ler.

I kväll blir det någon låda som jag gör på siklöja och på fredag äter vi den Burgundiska köttgrytan som jag gjorde igår

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2018-02-17 08:51 #28 av: JazzBass

Det blev ugnsstekt skrei igår med palsternacksmos, pepparrotsbechamel och stekta morötter. Gott. 😊

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2018-02-17 23:22 #29 av: DesK

Vilka fina och inspirerande bilder,JazzBass! Ikväll blev det fläsklägg med surkål och rotmos. ”Svensk/tysk/mm comfort food

Désirée

Anmäl
2018-02-20 13:11 #30 av: tlover

Till lunch blev det "hälsokosten" kokt kyckling i sötsur sås och ris. Men det viktiga är att dom som är sjuk får i sig nått iallafall.

Till middag blir det hemmagjord kycklingsoppa på hemmagjord buljong

Anmäl
2018-02-20 13:18 #31 av: Thiah

#30 hur gör du kycklingsoppa?

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2018-02-20 14:22 #32 av: tlover

#31 Kycklingsoppa ca8 port + ca ½ liter buljong (till exempelvis nudelsoppa)

2 påsar kycklingben/klubbor/lår eller 2 hela kycklingar
ca 8 morötter
½ purjolök
Vatten
Salt, peppar, timjan och ev fler kryddor efter smak

  • Lägg kycklingbenen i en stor gryta och täck med vatten (vid hela kycklingar går det att stycka eller lämna dom hela beroende på vilken storlek man har på grytan). Koka upp, skumma av och låt småkoka i 45min-1h.
  • skala och ansa grönsakerna. Skär i ca 3 cm stora bitar och lägg i en annan stor kastrull.
  • Ta upp benen. 

Ös över buljong så att det täcker grönsakerna och koka upp, låt koka medan du benar ur köttet. 

  •  Bena ur köttet, lägg tillbaka, skinn, ben, senor och allt annat du inte vill äta i buljonggrytan och fortsätt att koka, späd på med mer vatten när det behövs.
  • Lägg tillbaka köttet i grytan med grönsaker och koka tills grönsakerna är färdiga.
  • Smaka av med salt och kryddor och späd eventuellt soppan lite extra med vatten (det blir lätt mäktigt).
  • Buljongen som är över kan fortsätta och puttra för att användas för sig som drickbuljong, i nudelsoppa eller vad man annars vill göra. 
Anmäl
2018-02-20 17:40 #33 av: DesK

#32 Lägg gärna ditt bra recept i egen tråd, då blir det mycket lättare att hitta med t ex sökfuntionenGlad

Idag blev det sushi på stan med en väninna Lipar

Désirée

Anmäl
2018-02-23 07:04 #34 av: RosaYlva

Ikväll blir det min goda lasagne som jag tillagade igår. Vegetariskt.

Anmäl
2018-02-23 08:04 #35 av: Torparmor

Tack tlover för ditt recept Blomma. Det ska testas så snart snön och tjälen gett sig  Får idé och jag kan ta upp kvarvarande morötter ur landet. Det blir en fin vårsoppa att äta efter en hel arbetsdag i grönsakslanden.

Igår blev det min variation av Runes lammragu (kålrot och betor istället för pumpa) + kokta palsternackor och potatis. Fick också till en liten äppelkompott med kanel och smulade nöthack till efterrätt. 

Ikväll blir det mat som går snabbt att fixa omelett med svamp och palsternacka och stekta prinskorvar

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2018-02-24 18:17 #36 av: JazzBass

Blev lammläggsgryta med potatismos och fräst svampröra med svart och vit vitlök och haricot verts. Riktigt gott, men såsen blev aningen söt. Köttet blev optimalt mört i tryckkokaren och till och med barnen som är extremt kinkiga med kött åt med förbluffande god aptit. Kötträtter har inte gått ner så här bra på flera månader, faktiskt. 
Hittade svart vitlök i butiken idag och fast det var dyrt (5e för en liten burk) bara måste jag köpa och testa. 邏 Lite märklig smak som påminde lite om lakrits, men god iaf. Kanske inte som sådan dock.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.