Köksutrustning

Fritös

2018-01-23 15:10 #0 av: Sindri

Efter att ha smakat pommes på sötpotatis är jag väldigt sugen på att skaffa fritös!
De finns ju i ett stort prisspann och i olika varianter. Efter att ha läst tester så tror jag nog att varmluftsfritös går bort.
Vill gärna höra åsikter/erfarenheter från er som har fritös. Har fastnat för en som får bra omdömen på Prisjakt
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=2591781

Jag hoppas kunna fritera i en blandning av rapsolja och kokosfett och räknar med att man kan filtrera och återanvända oljan. Om man friterar lite i taget skall det väl inte behövas så mycket olja i apparaten?

Anmäl
2018-01-23 15:18 #1 av: MonicaLagerquist

Jag har valt bort fritös. Jag använder min gjutjärnsgryta när jag friterar .Fungerar toppen bra.Gör pommes hyfsat ofta och även sötpotatispommes.

 

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-01-23 15:23 #2 av: Maria

Jag har också valt bort fritös då jag använder min stora gjutjärnswok.

Vi friterar då och då och men vill inte spara olja som värms upp igen så jag tar nytt varje gång. Skämtar

/Maria

 

Anmäl
2018-01-23 15:37 #3 av: Sindri

Ja, smart. Jag har friterat  t ex fiskfärsbiffar i min gjutjärnsgryta men de fastnade lite. De gick bättre i gjutjärnspannan, men det funkar ju inte till pommes. Tänker att man behöver en korg som man sänker ner i grytan? Skall jag göra till 8 personer måste jag kunna göra snabbt och det får inte fastna!

Anmäl
2018-01-23 15:40 #4 av: MonicaLagerquist

Jag använder en hålslev och slevar upp pommesen.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-01-23 15:40 #5 av: Maria

Jag förstår inte riktigt hur det kan fastna? Det friterade flyter ju så att säga i oljan,

Du skrev även om att fritera lite i taget och då borde det ju funka bra med en gryta alt. wok.

/Maria

 

Anmäl
2018-01-23 15:43 #6 av: Maria

Sedan finns det massor av olika varianter av frityrkorgar om du googlar.

Jag använder också en slags hålslev jag köpt i en "Asien-butik"

/Maria

 

Anmäl
2018-01-23 15:47 #7 av: Sindri

Förklaringen är att en gryta inte är lika planslipad i botten som en stekpanna. Mina biffar fastnar i grytan, men inte i stekpannan. Jag vill inte heller använda så mycket olja även om jag kommer att återanvända den.

Men en frityrkorg är väl lätt att skaffa, så slipper jag ens oroa mig för det.

Anmäl
2018-01-23 16:08 #8 av: Maria

#7 Jag är nog trögfattadSkämtar men flyter inte biffarna upp i oljan så att säga?

/Maria

 

Anmäl
2018-01-23 16:39 #9 av: DesK

Jag har haft fritös, men tycker att det är en onödig pryl. Funkar lika bra att fritera i gjutjärnsgryta. Sindri för att verkligen fritera maten måste man se till att det man friterar badar i oljan, maten får inte ha kontakt med fritösen / gjutjärnsgrytan.

Désirée

Anmäl
2018-01-23 17:23 #10 av: Sindri

#8 av: Maria
Nej, så mycket olja använder jag inte. Skämtar  Biffarna väger ju en del. Det kanske är skillnad med tunna strimlor av sötpotatis, men jag köper en korg. Då får ner och upp allt på en gång. Det blir svettigt till 8 personer att plocka upp potatisstrimlor med hålslev.

Anmäl
2018-01-23 17:32 #11 av: Maria

#10 Ok, då förstår jag men då är det ju inte riktigt fritera du gör utan snarare steker i mycket oljaSkämtar

/Maria

 

Anmäl
2018-01-23 17:57 #12 av: DesK

#10 Sindri 

Då måste du i alla fall ha i mycket mer olja, för maten ska helst inte ha för mycket kontakt med korgen heller. Om du använder lite olja, så steker du maten, precis som Maria säger. 

Désirée

Anmäl
2018-01-23 18:14 #13 av: Sindri

Ja, men det blir samma yta som friterat även om jag måste vända på biffarna.
Men nu menar jag fritera och jag tänker såklart använda mer olja att sänka ner korgen i.
Tänker inte stå och vända på små strimlor Skrattar

Anmäl
2018-01-23 18:31 #14 av: JazzBass

Ett problem med för lite olja är att temperaturen på oljan sjunker jättemycket när man lägger ner maten, vilket kan ge undermåligt resultat på flera vis. Det är inte alls som vatten i det avseendet. Bättre att använda rejält med olja och också följa upp temperaturen med en någorlunda snabb termometer. Det blir dock lätt en berg-och dalbana av det hela när man försöker hålla temperaturen i styr. Av den anledningen kan det vara bra att skaffa en skild fritös om man tänker syssla lite mer med fritering. Och se till att man har bra spisfläkt. 😉

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2018-01-23 20:07 #15 av: Sindri

Nej, så mycket fritering blir det inte, det får duga med grytan. Köksfläkten är ny och stark! Skrattar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.