Veggo Vegetariskt

tips på vegetariska enkla recept?

2018-01-20 12:09 #0 av: getflikkan

halloj! jag har sedan årskiftet bestämt mig att försöka äta så mycket vegetariskt/veganskt som det går (äter kött osv de få gångerna jag blir bjuden på middag, hittils har det blivit 2 gånger detta år). Jag äter mycket substitut såsom vegetariska Nuggets, schnitzel, Felix grönsaks- och morotsbollar osv. Men grejen är att jag är student och egentligen är det lite för dyrt för min plånbok och blir lätt uttråkad på samma mat. Har googlat runt rätt mycket på recept men de flesta tycker jag är för avancerade och för "ovanliga" ingridienser för vardagsmat... Sen tycker jag att det mesta jag hittar innehåller kokosmjölk/ andra kokosingridienser och curry vilket jag avskyr...

Har ni några recept/tips att dela med er av? 

Anmäl
2018-01-20 12:41 #1 av: Gen

Vad roligt!! Du kanske borde höra med folk på vegan eller vegetariskt ifokus-sidorna också?

Här kan du skriva upp dig på veganuari och få recept skickade: https://www.valjvego.se/veganuari

ICA hade något liknande för inte så länge sen: https://www.ica.se/veganutmaning/

Finns många bloggar, http://www.cision.se/bloggtopplista/cision-rankar-vegetariska-matbloggar-2017/

(jag gillar javligtgott.se)

Mitt tips är att lära dig göra egna bönbiffar. De går att variera i oändlighet med olika bönor, linser, gryn och kryddor. Om du har tid och/eller lever på budget så utgår du ifrån torrvaror - då blir det ännu godare, och hur billigt som helst. Det trixiga är att få till en bra konsistens, men se det som en utmaning att lära dig :) mitt knep är att ha i havregryn vilket får dem att hålla ihop superbra och ändå vara saftiga. 

Anmäl
2018-01-20 12:47 #2 av: getflikkan

tack! :D

Anmäl
2018-01-20 17:47 #3 av: DesK

välkommen hit getflikkan! Glad 

Kolla in  https://www.vegomagasinet.se/ Där finns många mycket bra och enkla tips, Mattias Kristiansson är inspirerande och trevlig Glad Titta också på tråden om härkis https://matlust.ifokus.se/discussions/5a5ce2a18e0e741ffe00348a-harkis-i-kalgryta?discussions-1

Anmäl
2018-01-21 21:06 #4 av: getflikkan

tack! :D

Anmäl
2018-02-11 10:16 #5 av: ApanAnn

Röda linser är toppen att ha hemma. Billigt, snabblagat och håller länge eftersom de är torkade. De behöver inte blötläggas, men jag brukar lägga dem i en sil och spola av dem innan tillagning. Om du kokar dem i vatten kan det vara bra att skumma bort det vita skummet som bildas. Koktid ca 15 minuter.

Sunkvarianten: Börja koka linser i en stor gryta saltat vatten. Skumma av och lägg i pasta när det är lagom mycket koktid kvar. Ät med ketchup, ost eller någon annan enkel smaksättning.

Röda linser passar bra i currybaserade grytor och även i tomatbaserade grytor.

Hacka gul lök, morot och selleri och fräs i olja. Krydda med mycket paprikapulver och eventuellt något gott chilipulver eller rökt paprikapulver och låt kryddorna fräsa med. Häll i vatten och grönsaksbuljongtärning så att det täcker grönsakerna och koka upp. Häll i en förpackning tomatkross eller liknande. Koka tills grönsakerna nästan är färdiga och tillsätt sköljda linser.

Det är klart när linserna är färdiga. Späd med vatten under tillagningen och smaka av med mer krydfor och buljong vid behov.

Andra goda saker att ha i:
Potatis i bitar
Färsk paprika
Konserverade bönor eller kikärter som läggs i precis i slutet.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.