Veggo Vegetariskt

Härkis i kålgryta

2018-01-15 18:19 #0 av: Magi-cat

Ett recept som verkar praktiskt och gott från Svenska Marthaförbundet i Finland. Glad

"Härkis" var totalt nytt för mig. Bondbönefärs, står det att det är. Någon som träffat på det förut?

"Kålgryta är både billigt och smakligt! Testa den här snabba kålgrytan med härkis (bondbönefärs).

1 förpackning härkis (250 g)
1 msk olja
1 lök
500 g vitkål
2 klyftor vitlök
2 morötter
1 tärning eko grönsaksbuljong
2 dl vatten
2 tsk timjam, oregano eller mejram
1 lagerblad
2 tsk sirap
Salt och svartpeppar

1. Skala och hacka lök och vitlök. Skala morötterna och skiva tunt. Skär vitkålen i bitar.
2. Fräs vitkål, morot och lök i olja tills de blivit lite mjuka, cirka 5 minuter på svag värme.
3. Tillsätt kryddor, härkis och vatten. Låt småkoka i 10 minuter.
4. Smaka av med sirap, salt och peppar. Servera med rårörda lingon och eventuellt kokt potatis."

Anmäl
2018-01-15 20:43 #1 av: DesK

Spännande och roligt annorlunda receptGlad. Tack för det Magi-cat! Vill minnas att min tyska famor gjorde något liknande, men är skapligt säker på att hon använde hela bondbönor. Minnns att hon odlade bondbönor och mycket mer Glad

Désirée

Anmäl
2018-01-15 21:25 #2 av: Magi-cat

Tack DesK! Kul att du gillade receptet! Det lät väldigt spännande, tyckte jag också...

Bondbönor är en lite bortglömd godsak, tror jag. 

I somras köpte jag bondbönspasta i Finland. Jättegod och glutenfri. Bondbönorna var från inhemsk odling.

Anmäl
2018-01-15 22:47 #3 av: DesK

Nu måste jag nog snart testa att göra bondbönspasta Glad

Désirée

Anmäl
2018-01-16 08:05 #4 av: JazzBass

Finns härkis i Sverige?  Tror det här receptet kan bli helt bra.  Glad

Jag har hunnit testa härkis några gånger då frun inte vill ha rött kött, och jag är också öppen för olika vegetabiliska köttsubstitut. Det godaste av det jag smakat hittills är dock oumph, tveklöst. Tyvärr faller inte härkis eller "nyhtis" (pulled havre, nyhtökaura på finska) mig speciellt väl i smaken, men härkis tycker jag har fungerat riktigt bra åtminstone i lasagne. Nyhtis har jag använt i kålpudding (heter kållåda hos oss) och det var väl helt okej det också då tyckte jag, men det har en speciell smak och konsistens som jag börjat tycka är motbjudande efter att ha ätit det ett par tre gånger. Härkis är bättre i det avseendet tycker jag. Konsistensen hos både härkis och nyhtis är ganska lika, lite som om man hade kokat pulled pork på tok för länge tills det bara är en enhetlig massa i kastrullen, och sen spridit ut det på en plåt och lämnat det och torka i klumpar. Vissa (tex. min fru) har inget emot sånt som smakar torrt, men jag äter hellre nåt annat. Oumph har jag själv aldrig hittat i nån affär tyvärr, men det kan jag tänka mig köpa om jag hittar det. Det var ju faktiskt riktigt gott. I övrigt föredrar jag själv riktigt kött, så vi använder hos oss nu främst kyckling- och kalkonfärs när vi behöver färs, då frun inte vill ha rött kött. Ekologisk kycklingfärs är inte speciellt dyr heller.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2018-01-16 08:15 #5 av: Magi-cat

#4 Tror inte härkis finns i Sverige. Glad Har inte sett det i Finland heller, där jag varit.

Dock har jag provat de andra goda nyttigheterna du nämner, och jag gillade dem verkligen! Tummen upp

Härkis måste jag absolut försöka få tag i! (Man kan ju säkert försöka koka egen bondbönsfärs, förstås.)

Eller kanske det går att byta till något annat (inhemskt odlat) i receptet?

Anmäl
2018-01-26 15:14 #6 av: Thiah

#5 det är relativt nytt så mindre butiker / orter har inte riktigt hunnit med.

Och vänta lite så kommer det till sverige också :)

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2018-02-26 09:01 #7 av: DesK

Såg nyss på Vegomagasinet.se att de skrev om bondbönefärs från finska Fava Mill i september 2017 och då fanns några av deras färsprodukter hos Coop och Hemköp Glad Så det måste jag ju kolla upp nästa gång jag handlar Glad

https://www.vegomagasinet.se/fars-och-burgare-pa-finska-bondbonor-ar-har/

Désirée

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.