Annons:
Etiketterkonserveratinlagtsyltmarmelad
Läst 12988 ggr
[AnimeV4]
8/16/17, 12:59 PM

Burk för fermentering

Hej på er! Jag känner att jag absolut måste göra kimchi och annat skoj. Jag skulle vilja ha en burk speciellt för fermentering, men har svårt att hitta. Har ni någon aning om vart det finns att få tag på? Gärna sidor där frakten inte är jättelång (såsom eBay) även om det är ett alternativ.

Jag vet att det finns alternativa metoder och de är välkomna då de går att pröva medan jag väntar på den specifika burken om jag nu skulle behöva vänta på lång frakt.

Jag såg att coolstuff hade, men 500 spänn var väldigt saftigt.

Det är en burk som denna jag pratar om:

http://www.porlakusin.com/.cm4all/iproc.php/kilner%20ferm.jpg/downsize_1280_0/kilner%20ferm.jpg

Annons:
parsley
8/16/17, 1:24 PM
#1

Vill du inte ha en specialburk utan bara fermentera så går det bra att göra det i en vanlig glasburk, antingen en med patentlock eller en vanlig  glasburk som man diskar ur och återanvänder. Som tyngd eller vattenlås kan man använda en hopknuten fryspåse med vatten i. Burkar med patentlock brukar finnas i lite större mataffärer och på t ex IKEA.  Vill du ta fermenteringen till nya höjder, så har jag full förståelse för det. 😉

parsley
8/16/17, 1:33 PM
#2

Det verkar vara ett företag som heter Kilner som tillverkar burken du länkat till i trådstart. Om man söker på Kilner på ebay.uk så hittar man ett par säljare. Du får väl se om det är motiverat att handla därifrån, jämfört med Sverige.

parsley
8/16/17, 1:37 PM
#3

Ett företag som säljer traditionella kärl för mjölksyrejäsning. Kärlen är tillverkade av stengods, så det är inte glasburkar.  http://sem.e0.se/ebutiken/glas-och-keramik/syrningskruka-zcb-5-liter-rodbrun/

parsley
8/16/17, 1:45 PM
[AnimeV4]
8/16/17, 5:45 PM
#5

Vad mycket tips! Tack! Jag vill köra lite säkra kort då jag är rädd för att det ska sprängas😮

Fick tips om en sida för öljäsning också. Där finns det billiga dunkar man kan köpa tillbehör till. De var på minst 5 L men då kan man ju jäsa däri och sen hälla över i glasburkar när det är klart! Fast hur mycket jäser det egentligen efter att man har flyttat över till kylen?

Läste även om bomull i glasflaska om man vill göra ex. saft, men hur hindrar bomullen syret ifrån att komma ner egentligen? Jag har inget emot att köra på PET-flaska eller glasflaska, men det blir väldigt pilligt om jag ska göra kimchi eller surkål🤐 En dunk har ju ändå ett lagom stort hål.

Tror att det blir detta man ska ha:

Dunk http://shop.humle.se/utrustning/jasning/jaskarl-i-plast/plastdunk-5-l

Kork http://shop.humle.se/utrustning/jasning/tillbehor/jaslock-till-plastdunk

Jäsrör http://shop.humle.se/utrustning/jasning/tillbehor/jasror

Gronstedt
8/21/17, 12:47 PM
#6

#5: Syret hindras av den utträngande gasen från jäsningen, bomullen håller bara flugorna borta.

Man kan ta vilken burk eller flaska som helst, göra hål i locket och sätta i ett jäsrör, om man vill.

Annons:
[AnimeV4]
8/22/17, 2:28 PM
#7

#6 Så det pyser verkligen så mycket alltså? Häftigt!👍Men det tar väl tid innan det sätter igång? Kommer inte syret in innan dess?

Behöver man inte packning och dylikt? Sedan så ser jag inte framför mig vad för burk som har ett bra lock att borra i. Jag gillar glasburkar med snäpplock, men de är ju helt i glas..🤔

Sedan så får du mig att inse att det är möjligt att åtminstone köpa en mindre dunk (om det finns) och sätta ihop med korken och jäsröret jag länkade.

Helt plötsligt fanns det fler möjligheter! Tack😃

parsley
8/22/17, 2:38 PM
#8

Du behöver inte dunk och jäsrör om du ska mjölksyra grönsaker. Hur ska du få ner grönsakerna i dunken och hur ska du plocka upp dem? 🙂

Femina har ett recept där man använder en handduk och en tallrik som tyngd. Handduken och tallriken kan ersättas av en fryspåse med vatten i som täcker ytan på burken och ser till att grönsakerna håller sig under vattenytan.  http://www.femina.se/gor-din-egen-surkal/<

I en del recept använder man burkar med patentlock och tar bort gummipackningen innan man stänger locket.

Gronstedt
8/22/17, 2:56 PM
#9

#7: Jäsrör brukar sitta nedtryckta i en gummipropp - borra hålet i locket med någon halvmillimeter mindre diameter än proppens ytterdiameter, så blir det tätt nog.

[AnimeV4]
8/22/17, 3:01 PM
#10

#8 Men dunkar har ju ändå ett ganska så stort hål. Tänkte göra kimchi och det får ju plats no probs! Tänkte dessutom bara fermentera i dunken för enkelhetens skull och sedan hälla över i glasbrukar som kan stå i kylen!👍

Länken funkar tyvärr inte för mig varken med eller utan Adblock :/ Ah, i patentlock (eller snäpplock som jag kallar dem) blir det ju ett litet mellanrum ändå om packningen inte sitter på! Skulle det funka med ex. vattenfylld fryspåse + handduk mellan lock och burk, tro? Annars kanske om man sätter en bestickkniv i öppningen..

parsley
8/22/17, 6:21 PM
#11

Nytt försök med länken  http://www.femina.se/gor-din-egen-surkal/

[AnimeV4]
8/22/17, 10:00 PM
#12

Funkar! Tack!

tlover
8/23/17, 8:02 AM
#13

#10 Rymmer du så att du kan banka ihop kålen genom öppningen? Jag förstår inte riktigt vilka dunkar du menar men när man gör surkål ska man du banka ihop surkålen, ofta görs det med knuten näve tex. 

Kimichi kan det vara annorlunda däremot. Jag har också hittills bara läst på och inte gjort det själv men det är ju inte bara att pilla i surkålen det ska ju vara tätpackat också.

l'm back

Annons:
DesK
8/23/17, 4:16 PM
#14

Vill man ha riktigt billiga jäskärl kan man tigga till sig glasslådor i en glassbar. Det går antagligen också att tigga till sig godisburkar i godisaffärer. Här är eb artikel, med bilder, på hur jag har gjort surkål, just i glasslådor.

http://matlust.ifokus.se/articles/4d713800b9cb46222d04f870-mjolksyrajasning?articles-1

Kimchi har jag gjort i vanliga glasburkar med patentlock och bara tagit bort gummipackningen, under jästiden. Det funkar bra, tycker jag.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[AnimeV4]
8/24/17, 9:39 PM
#15

#13 Det har jag inte haft en tanke på! Jag kikade här och är osäker på om man bankar ner det: https://www.youtube.com/watch?v=4qisHfpI5QE

Varför ska man banka?

#14 Täcker du inte surkålen med något? :O Åh, då kan jag ju faktiskt prova kimchi redan denna veckan eftersom jag har en tom sådan burk!👍

DesK
8/24/17, 9:56 PM
#16

Klart att jagtäcker surkålen, jag lägger plastlocket löst på burken.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

tlover
8/24/17, 10:11 PM
#17

#15 av lite olika orsaker vad jag förstår, delvis för att få ut all luft

l'm back

[AnimeV4]
8/25/17, 12:06 AM
#18

#16 Jag tänkte väl att det verkade alldeles för enkelt helt plötsligt!😃Smidigt om det räcker!

#17 Ja, det låter ju rimligt!

Sindri
9/4/17, 11:40 PM
#19

Jag syrar grönsaker i helt vanliga glasburkar. Typ syltburkar. Vitkål som skall bankas bankar jag i en stor skål först. Ner i burken, men fyll till max 75%. Se till att alla grönsaker ligger under vätskan, det är därför man behöver en tyngd. Häll vatten i en plastpåse, sätt på plastklämma och lägg på grönsakerna så de håller sig på plats. Plastpåsen är precis vad som behövs för att hålla nere grönsakerna, och släppa ut men inte in syre.
Ställ burken på en bricka, eller ett fat, det kan bubbla ut lite vätska när det kommer igång.
Har lite färdig saltlösning i kylskåpet för att fylla på om det läcker ut vätska.
Här har du en lång tråd om surkål, kimchi mm.

http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/57bd6fbcce12c4529300292c-ar-surkalen-forstord

[AnimeV4]
9/4/17, 11:49 PM
#20

#19 Tack!👍

Annons:
Pyttelite
10/29/17, 7:17 PM
#21

Hur har det gått har du kommit igång med fermenteringen?

Hittade ett set på ICA - finns även i butik.

http://www.icahemma.se/fermenteringsset-3l-kilner-p-47262-c-2274.aspx


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


[AnimeV4]
10/29/17, 7:55 PM
#22

#21 Ärligt talat så har det helt glömts av! Den du länkar är precis den jag tänkte köpa men det har jag glömt bort och nu är rabatten slut😕

Pyttelite
10/29/17, 8:16 PM
#23

Skit också men det kommer säkert fler tillfällen - de reas säkert till eller efter Jul.

Problemet med alla sådana här specialgrejjor är ju att de snart står i skåpen och samlar damm. Man vet aldrig riktigt vilken i förväg vilken pryl som blir favoriten.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


[AnimeV4]
10/29/17, 8:20 PM
#24

#23 Jo, det var ju ändå bara en hundring och 400 är ändå inte så farligt ändå i jämförelse med vad jag sett vissa kosta. Älskar vattenstoppet också🙂

Och håller med om att intresset lär svalna. Fast jag vill verkligen få till lite kimchi åtminstone!

Pyttelite
10/29/17, 8:44 PM
#25

Du skulle ju kunna bygga en egen.

Vattenlås/jäsrör finns att köpa från ngt "hemvinföretag". Det kostar mellan 10 - 50 kr beroende på hur avancerat man vill ha. Sen gäller det att hitta en burk man kan göra hål i.

Det finns även jäshinkar i plast men tror att de är lite för stora (15++ liter). Får man bara tag på en burk med ett lock som det går att göra hål i för jäsröret så är man nog hemma.

Kanske kan man hitta något som går att använda från ngn second hand shop om man är lite händig även om de färdiga seten ser fina ut.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Pyttelite
10/29/17, 8:47 PM
#26

Recept på Kimchi utan avancerad utrustning:

https://www.ica.se/buffe/artikel/kimchi/


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


[AnimeV4]
10/29/17, 9:15 PM
#27

#25 och #26 Jo, det har skrivits om högre upp i tråden😃

Tack för receptet! Jag tänkte följa detta ungefär: https://www.youtube.com/watch?v=4qisHfpI5QE

Annons:
Pyttelite
10/29/17, 9:42 PM
#28

Jättebra video - lättare att följa än ett skrivet recept!

Har aldrig smakat men verkar mycket intressant.

Sök gärna på Mason Jars för det verkar vara ett bra begrepp att leta på.

http://masonjars.com/

https://www.klaraform.se/mason-jars/

Lite tips från eBay

https://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=fermentation+jars

Blir spännande att höra om resultatet …


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


[AnimeV4]
10/30/17, 5:24 PM
#29

#28 Jo, det blir många gånger enklare för mig också😃

Kimchi tror jag faktiskt bara att jag har smakat en gång, men riktigt gott var det och så gillar jag att göra saker själv.

Tack för tipsen!

Upp till toppen
Annons: