Konserverat, inlagt, sylt & marmelad

Burk för fermentering

2017-08-16 12:59 #0 av: PuffBuck

Hej på er! Jag känner att jag absolut måste göra kimchi och annat skoj. Jag skulle vilja ha en burk speciellt för fermentering, men har svårt att hitta. Har ni någon aning om vart det finns att få tag på? Gärna sidor där frakten inte är jättelång (såsom eBay) även om det är ett alternativ.

Jag vet att det finns alternativa metoder och de är välkomna då de går att pröva medan jag väntar på den specifika burken om jag nu skulle behöva vänta på lång frakt.

Jag såg att coolstuff hade, men 500 spänn var väldigt saftigt.

Det är en burk som denna jag pratar om:

http://www.porlakusin.com/.cm4all/iproc.php/kilner%20ferm.jpg/downsize_1280_0/kilner%20ferm.jpg

Anmäl
2017-08-16 13:24 #1 av: parsley

Vill du inte ha en specialburk utan bara fermentera så går det bra att göra det i en vanlig glasburk, antingen en med patentlock eller en vanlig  glasburk som man diskar ur och återanvänder. Som tyngd eller vattenlås kan man använda en hopknuten fryspåse med vatten i. Burkar med patentlock brukar finnas i lite större mataffärer och på t ex IKEA.  Vill du ta fermenteringen till nya höjder, så har jag full förståelse för det. Blinkar

Anmäl
2017-08-16 13:33 #2 av: parsley

Det verkar vara ett företag som heter Kilner som tillverkar burken du länkat till i trådstart. Om man söker på Kilner på ebay.uk så hittar man ett par säljare. Du får väl se om det är motiverat att handla därifrån, jämfört med Sverige. 

Anmäl
2017-08-16 13:37 #3 av: parsley

Ett företag som säljer traditionella kärl för mjölksyrejäsning. Kärlen är tillverkade av stengods, så det är inte glasburkar.  http://sem.e0.se/ebutiken/glas-och-keramik/syrningskruka-zcb-5-liter-rodbrun/

Anmäl
2017-08-16 13:45 #4 av: parsley

Ytterligare en i stengods.  https://www.matrevolution.se/product/syrningskrus-5l-30l-gartopf

Anmäl
2017-08-16 17:45 #5 av: PuffBuck

Vad mycket tips! Tack! Jag vill köra lite säkra kort då jag är rädd för att det ska sprängasFörskräckt

Fick tips om en sida för öljäsning också. Där finns det billiga dunkar man kan köpa tillbehör till. De var på minst 5 L men då kan man ju jäsa däri och sen hälla över i glasburkar när det är klart! Fast hur mycket jäser det egentligen efter att man har flyttat över till kylen?

Läste även om bomull i glasflaska om man vill göra ex. saft, men hur hindrar bomullen syret ifrån att komma ner egentligen? Jag har inget emot att köra på PET-flaska eller glasflaska, men det blir väldigt pilligt om jag ska göra kimchi eller surkålTyst En dunk har ju ändå ett lagom stort hål.

Tror att det blir detta man ska ha:

Dunk http://shop.humle.se/utrustning/jasning/jaskarl-i-plast/plastdunk-5-l

Kork http://shop.humle.se/utrustning/jasning/tillbehor/jaslock-till-plastdunk

Jäsrör http://shop.humle.se/utrustning/jasning/tillbehor/jasror

Anmäl
2017-08-21 12:47 #6 av: Gronstedt

#5: Syret hindras av den utträngande gasen från jäsningen, bomullen håller bara flugorna borta.

Man kan ta vilken burk eller flaska som helst, göra hål i locket och sätta i ett jäsrör, om man vill.

Anmäl
2017-08-22 14:28 #7 av: PuffBuck

#6 Så det pyser verkligen så mycket alltså? Häftigt!Tummen uppMen det tar väl tid innan det sätter igång? Kommer inte syret in innan dess?

Behöver man inte packning och dylikt? Sedan så ser jag inte framför mig vad för burk som har ett bra lock att borra i. Jag gillar glasburkar med snäpplock, men de är ju helt i glas..Funderar

Sedan så får du mig att inse att det är möjligt att åtminstone köpa en mindre dunk (om det finns) och sätta ihop med korken och jäsröret jag länkade.

Helt plötsligt fanns det fler möjligheter! TackSkrattar

Anmäl
2017-08-22 14:38 #8 av: parsley

Du behöver inte dunk och jäsrör om du ska mjölksyra grönsaker. Hur ska du få ner grönsakerna i dunken och hur ska du plocka upp dem? Ler

Femina har ett recept där man använder en handduk och en tallrik som tyngd. Handduken och tallriken kan ersättas av en fryspåse med vatten i som täcker ytan på burken och ser till att grönsakerna håller sig under vattenytan.  http://www.femina.se/gor-din-egen-surkal/<

I en del recept använder man burkar med patentlock och tar bort gummipackningen innan man stänger locket. 

Anmäl
2017-08-22 14:56 #9 av: Gronstedt

#7: Jäsrör brukar sitta nedtryckta i en gummipropp - borra hålet i locket med någon halvmillimeter mindre diameter än proppens ytterdiameter, så blir det tätt nog.

Anmäl
2017-08-22 15:01 #10 av: PuffBuck

#8 Men dunkar har ju ändå ett ganska så stort hål. Tänkte göra kimchi och det får ju plats no probs! Tänkte dessutom bara fermentera i dunken för enkelhetens skull och sedan hälla över i glasbrukar som kan stå i kylen!Tummen upp

Länken funkar tyvärr inte för mig varken med eller utan Adblock :/ Ah, i patentlock (eller snäpplock som jag kallar dem) blir det ju ett litet mellanrum ändå om packningen inte sitter på! Skulle det funka med ex. vattenfylld fryspåse + handduk mellan lock och burk, tro? Annars kanske om man sätter en bestickkniv i öppningen..

Anmäl
2017-08-22 18:21 #11 av: parsley

Nytt försök med länken  http://www.femina.se/gor-din-egen-surkal/

Anmäl
2017-08-22 22:00 #12 av: PuffBuck

Funkar! Tack!

Anmäl
2017-08-23 08:02 #13 av: tlover

#10 Rymmer du så att du kan banka ihop kålen genom öppningen? Jag förstår inte riktigt vilka dunkar du menar men när man gör surkål ska man du banka ihop surkålen, ofta görs det med knuten näve tex. 

Kimichi kan det vara annorlunda däremot. Jag har också hittills bara läst på och inte gjort det själv men det är ju inte bara att pilla i surkålen det ska ju vara tätpackat också.

Anmäl
2017-08-23 16:16 #14 av: DesK

Vill man ha riktigt billiga jäskärl kan man tigga till sig glasslådor i en glassbar. Det går antagligen också att tigga till sig godisburkar i godisaffärer. Här är eb artikel, med bilder, på hur jag har gjort surkål, just i glasslådor.

http://matlust.ifokus.se/articles/4d713800b9cb46222d04f870-mjolksyrajasning?articles-1

Kimchi har jag gjort i vanliga glasburkar med patentlock och bara tagit bort gummipackningen, under jästiden. Det funkar bra, tycker jag.

Désirée

Anmäl
2017-08-24 21:39 #15 av: PuffBuck

#13 Det har jag inte haft en tanke på! Jag kikade här och är osäker på om man bankar ner det: https://www.youtube.com/watch?v=4qisHfpI5QE

Varför ska man banka?

#14 Täcker du inte surkålen med något? :O Åh, då kan jag ju faktiskt prova kimchi redan denna veckan eftersom jag har en tom sådan burk!Tummen upp

Anmäl
2017-08-24 21:56 #16 av: DesK

Klart att jagtäcker surkålen, jag lägger plastlocket löst på burken.

Désirée

Anmäl
2017-08-24 22:11 #17 av: tlover

#15 av lite olika orsaker vad jag förstår, delvis för att få ut all luft

Anmäl
2017-08-25 00:06 #18 av: PuffBuck

#16 Jag tänkte väl att det verkade alldeles för enkelt helt plötsligt!SkrattarSmidigt om det räcker!

#17 Ja, det låter ju rimligt!

Anmäl
2017-09-04 23:40 #19 av: Sindri

Jag syrar grönsaker i helt vanliga glasburkar. Typ syltburkar. Vitkål som skall bankas bankar jag i en stor skål först. Ner i burken, men fyll till max 75%. Se till att alla grönsaker ligger under vätskan, det är därför man behöver en tyngd. Häll vatten i en plastpåse, sätt på plastklämma och lägg på grönsakerna så de håller sig på plats. Plastpåsen är precis vad som behövs för att hålla nere grönsakerna, och släppa ut men inte in syre.
Ställ burken på en bricka, eller ett fat, det kan bubbla ut lite vätska när det kommer igång.
Har lite färdig saltlösning i kylskåpet för att fylla på om det läcker ut vätska.
Här har du en lång tråd om surkål, kimchi mm.

http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/57bd6fbcce12c4529300292c-ar-surkalen-forstord

Anmäl
2017-09-04 23:49 #20 av: PuffBuck

#19 Tack!Tummen upp

Anmäl
2017-10-29 19:17 #21 av: Pyttelite

Hur har det gått har du kommit igång med fermenteringen?

Hittade ett set på ICA - finns även i butik.

http://www.icahemma.se/fermenteringsset-3l-kilner-p-47262-c-2274.aspx

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2017-10-29 19:55 #22 av: PuffBuck

#21 Ärligt talat så har det helt glömts av! Den du länkar är precis den jag tänkte köpa men det har jag glömt bort och nu är rabatten slutVilar huvudet i handen

Anmäl
2017-10-29 20:16 #23 av: Pyttelite

Skit också men det kommer säkert fler tillfällen - de reas säkert till eller efter Jul.

Problemet med alla sådana här specialgrejjor är ju att de snart står i skåpen och samlar damm. Man vet aldrig riktigt vilken i förväg vilken pryl som blir favoriten. 

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2017-10-29 20:20 #24 av: PuffBuck

#23 Jo, det var ju ändå bara en hundring och 400 är ändå inte så farligt ändå i jämförelse med vad jag sett vissa kosta. Älskar vattenstoppet ocksåGlad

Och håller med om att intresset lär svalna. Fast jag vill verkligen få till lite kimchi åtminstone!

Anmäl
2017-10-29 20:44 #25 av: Pyttelite

Du skulle ju kunna bygga en egen.

Vattenlås/jäsrör finns att köpa från ngt "hemvinföretag". Det kostar mellan 10 - 50 kr beroende på hur avancerat man vill ha. Sen gäller det att hitta en burk man kan göra hål i.

Det finns även jäshinkar i plast men tror att de är lite för stora (15++ liter). Får man bara tag på en burk med ett lock som det går att göra hål i för jäsröret så är man nog hemma.

Kanske kan man hitta något som går att använda från ngn second hand shop om man är lite händig även om de färdiga seten ser fina ut.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2017-10-29 20:47 #26 av: Pyttelite

Recept på Kimchi utan avancerad utrustning:

https://www.ica.se/buffe/artikel/kimchi/

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2017-10-29 21:15 #27 av: PuffBuck

#25 och #26 Jo, det har skrivits om högre upp i trådenSkrattar

Tack för receptet! Jag tänkte följa detta ungefär: https://www.youtube.com/watch?v=4qisHfpI5QE

Anmäl
2017-10-29 21:42 #28 av: Pyttelite

Jättebra video - lättare att följa än ett skrivet recept!

Har aldrig smakat men verkar mycket intressant.

Sök gärna på Mason Jars för det verkar vara ett bra begrepp att leta på.

http://masonjars.com/

https://www.klaraform.se/mason-jars/

Lite tips från eBay

https://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=fermentation+jars

Blir spännande att höra om resultatet ...

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.