Råd & tips

Vilken olja är bäst att steka i?

2017-03-25 23:05 #0 av: Kasp

Blir helt snurrig av alla råd om vad som är bäst, på vissa sidorna står det ex att man får cancer av att steka i vegetabiliska oljor och på andra ställen står det att det skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar.
Vilken olja är bäst att steka i? Av vad jag förstått så är det antingen varmpressad raps- eller olivolja. Vilken är bäst? Vilken innehåller mest omega 3?
Vad steker ni i?

Anmäl
2017-03-25 23:11 #1 av: Scorpio97

Har ingen aning om vad som är bäst, men jag steker i kallpressad rapsolja och/eller smör beroende på vad jag tillagar. Anledningen till det är helt enkelt att jag tycker det blir godast och att det ger ett bra resultat. Använder kallpressad för att jag ändå har det hemma, och det känns onödigt att köpa olika sorters rapsolja. Har provat olivolja samt flytande margarin men jag tycker inte det blir lika gott då. 

//Jessie

Anmäl
2017-03-26 08:23 #2 av: tlover

Mest omega 3 innehåller rapsoljan (mellan olivolja och rapsolja) vem som är bäst att steka i ändras med olika studier men vill du steka hett är det bäst med smör eller kokosolja.
Varmpressad olivolja anses också tåla väldigt höga temperaturer men fram tills att oljan börjar ryka är alla ok ur cancerogen synpunkt. Det är när det börjar ryka som dom blir dåliga och personligen så kommer jag sällan upp i de temperaturer som krävs för det. Om jag gör det så är det ett misstag och jag börjar om från början igen

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-03-26 09:32 #3 av: JazzBass

Jag steker gärna riktigt hett och då är det fett med hög andel mättat fett som gäller, alltså kokosolja, klarat smör (vanligt smör innehåller protein och laktos som bränns vid hög temperatur, och vatten som man måste låta koka bort), ankfett eller annat djurfett. Också bra är raffinerade oljor med hög andel enkelomättat fett, som olivolja och urtekrams ekologiska solrosolja (korrigering: stekolja heter den, men är gjord på solrosor), som skiljer sig markant från annan solrosolja. Oljor med hög andel fleromättade fetter borde inte vara speciellt bra eftersom dessa fetter är minst stabila vid långvarig upphettning, men jag gillar ändå att steka panerade saker i jordnötsolja för den neutrala, lätta smakens skull. Rapsolja (vanlig) använder jag till plättar faktiskt, blir jättebra utan att hela huset luktar stekos. Kallpressade oljor använder jag helst inte till stekning i hög temperatur, men nog om man kör mer beskedliga temperaturer.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2017-04-01 06:54 #4 av: Thiah

Jag steker i rapsolja, olivolja eller smör beroende på vad jag steka.  

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2017-04-01 21:28 #5 av: Torparmor

Jag blandar oftast rapsolja eller kokosolja med smör. Smör dels för smakens skull dels för lättare att ha koll på temperaturen

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.