Matprat

Vilka kryddor till vilket kött?

2017-02-09 21:07 #0 av: Garm

Jag är rätt dålig på att veta vad för kryddor och örter som passar till vilket kött. Så jag undrar nu vad ni tycker, vilka kryddor tycker ni passar till vilket kött? Dvs fågel, fläsk och nöt.

Vill väldigt gärna våga använda mig av andra kryddor än jag gör nu, så det blir lite mer variation i smakerna.

Anmäl
2017-02-09 21:14 #1 av: Lillyrod

Kryddor är kul och samtidigt är man feg och kör på det gamla vanliga. Har du testat kanel på fläskkött? Ihop med paprikapulver och lite cayennepeppar blir det hur gott som helst : ) 

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2017-02-10 11:57 #2 av: Garm

#1 Kanel till fläskkött har jag aldrig provat, det låter dock spännande. Måste prova, men vilken typ av fläsk ska det vara? Kotlett, filé, karré? De smakar ju lite olika, tycker jag. Spelar det kanske ingen roll?

Anmäl
2017-02-10 11:58 #3 av: Maria

Salvia är också gott till fläskkött tycker jag. Googla så hittar du en massa spännande.

/Maria

 

Anmäl
2017-02-10 13:00 #4 av: Lillyrod

Receptet jag hittade var en fläskstek i ugn men jag testade på fläskkotletter och det var jättegott. Det luktar konstigt av bullar när man lagar middag och bara det är ju kul Skrattar

Medarbetare på Akvariefisk ifokus.

Anmäl
2017-02-11 19:19 #5 av: Halvdansken

Jag använder alltid rosmarin och lite timjan till nötkött.  

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-02-13 13:52 #6 av: Garm

#3 Ja, salvia är gott till fläsk.

#4 Det låter verkligen kul med bull-lukt när man lagar mat. Ska absolut prova.

#5 Timjan är en krydda jag använder mycket, så det har jag testat till nöt. Inte i kombination med rosmarin dock. Den senare kryddan har jag nog bara använt till fläsk.

Anmäl
2017-02-13 17:40 #7 av: Halvdansken

#6. Lamm utan vitlök och rosmarin är en dålig blandning  Skrattar

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-02-13 17:53 #8 av: PuffBuck

Fisk och dragonKär

Jag är dock feschlig och använder så gott som alltid buljongtärningar som grund..Förlägen

Anmäl
2017-02-13 20:56 #9 av: JazzBass

Asiatiska kryddningar funkar till det mesta i proteinväg. Tänker på typ vitlök, ingefära/galangal, citrongräs, koriander, gurkmeja, spiskummin, chili osv. Spiskummin, (ev. rökt) paprikapulver, vitlök, chili och timjan passar utmärkt till köttfärs (tacos) och t.ex. revbensspjäll. Till det senare gärna i kombination med både salt och socker.

Håller med om salvia till fläskkött. Timjan använder jag väldigt mycket (allra helst färsk) till allt möjligt. Rosmarin och oregano också.

Till nötkött typ filé, picanha eller rostas/rostbiff tycker jag egentligen att man inte behöver nåt mer än salt, möjligtvis lite peppar av nån sort. Dock uppskattar jag en smakrik sås med t.ex. timjan, vitlök och champinjoner, eller varför inte en enkel (dragonkryddad) bearnaise, till sånt kött. Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2017-02-14 11:24 #10 av: Garm

#7 Ja, där håller jag absolut med. Lamm utan vitlök och rosmarin är dåligt Skrattar

#9 Tack för tipsen. Så du tycker nötkött gör sig bäst med enbart salt och peppar och det är bättre att ha en kryddig sås till? Det är för det mesta så jag kryddar nötkött, förutom nötfärs, men tycker det blir lite enahanda, om än väldigt gott. Ska försöka experimentera lite mer med kryddor och se vad som händer. Asiatiska kryddor lät väldigt gott.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.