Dagens middag 103
Vad äter ni idag?
Den förra tråden finns här: http://matlust.ifokus.se/discussions/57c1c2738e0e7406bd004a03-dagens-middag-102?discussions-1
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Pasta och baconsås blir det i dag.
#1 Klassiskt fredagsmys🙂
Här blir det också fredagsmys men på temat fisk. Förrätt varmrökt champagnemarinerad lax och varmrökt chili- och vitlökskryddad lax. Huvudrätt blir smörstekt hälleflundra med smörsvängda Haricot Vertes, Sockerärter och Vaxbönor med fin smör- och vinsås och till blir det ett mousserande vin, Cava😛
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#3
Slurp.
Det blev paj med bl.a. purjolök, trattkantareller, kallrökt lax och polkabetor, och en coleslaw med pepparrot på sidan om. Båda två blev väldigt goda. Gjorde dom igår kväll och åt idag. 🙂
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
Så himla gott.
Vi käkade helt okej idag. Egen marinerad benfri karré som fick ligga i rumstemperatur 3 timmar innan stekning. Sen klyftpotatis och lite bearnaisesås till.
Här blev det tryckångkokt och sen grillad flintastek med amerikansk red-eye gravy-inspirerad glaze med bl.a. kaffe, sirap stjärnanis och kardemumma samt vattnet från ångkokningen av köttet. Till det trippellagad klyftpotatis (första gången jag testade det) och en egenvispad aioli med bl.a. avokadoolja, därav den grönaktiga färgen. Det blev faktiskt riktigt gott alltihop, och till och med vår trotsiga 21/2-åring som varit ganska kinkig med maten på sistone åt ivrigt upp hela portionen. 😛
Inspirationen till den märkliga glazen fick jag från ett avsnitt av Masterchef Australia som jag såg nyligen. Glazekoket blev först lite onödigt sött av sirapen, så jag ville balansera upp smaken med nånting lite bittert. Råkade se lite avsvalnat mörkrostat kaffe i kaffekokaren så jag tänkte "vad tusan, jag testar". Och bra blev det faktiskt. 🙂
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
#8 Jisses vad gott allt ser ut!! Blir riktigt hungrig nu!!
Snålvattnet rinner ner på hakan, , 😂 Mums!!
HH 🙂
Idag blir det musslor! Vet inte riktigt vad vi ska ha till dem. Här är det tydligen vanligt att äta dem tillsammans med pommes frites vilket jag tycker är helt galet! Själv skulle jag väl mest ha någon god baguett till. Vad tycker ni?
Devya, det är faktiskt riktigt gott med pommes till musslor 🙂
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
I går hade vi gäster så då åt vi tacopaj och banana split, vit sangria med färska jordgubbar innan maten. I dag blir det pasta carbonara.
Hejsan !
#10 Angående musslor så gjorde en kille det på jobbet en dag, färska musslor , först gjorde han en sås av matlagningsgrädde , kryddor, buljong , detta lät han koka upp och sedan sjuda ca 10 min, sen la han i musslorna i detta .
Wow!! så gott det va , detta åt vi med nybakt bröd som jag bakat , doppade brödet i musselsåsen, mums! sedan blev det Lax i ugnspaket med ris till . Jisses vilken mat!! 🙂 Synd att jag inte har nåt foto på detta.
Pommes frites till musslor , , nja , vet inte det ja.
HH 🙂
Fläskfilégryta med ris och sallad.
Thaigryta på fläskkött med nudlar
>>>Malum domesticum<<<
#15 # 16 # 17 , , jisses vilka maträtter !!
Det vattnas i munnen redan nu , , trots att det är morgon 🙂
Älgstek som är så gott, , med potatis o rårörda lingon, , till o med en vitkålssallad till är mums!!
HH 🙂
#11 Vi åt pommes till musslorna men jag tyckte inte att det riktigt passade. Skulle varit godare med något gott varmt bröd, typ baguett eller något. :) Bättre att doppa bröd än pommes i spadet/såsen iaf. :D
Jag lyckades annars riktigt bra med musslorna och spadet, blev himmelskt gott och då körde jag nog på med mitt eget "recept". :)
Jag tror jag måste va nåt medicinskt under för sen jag började följa denna tråden så har jag gått upp 3600 gram 😭
Har haft flänsan, men fick yla mig iväg till affären idag, och där låg en bit Entrecote och såg helt oskyldig ut, så den åkte med hem. Strips och bearnaisesås till det. Ingen sallad dock.
#21 Hihi, jag älskar dina formuleringar! Fick ett jättestort leende på läpparna, tack!
#20
Här blir det också "den berömda". Ska på möte ikväll så tiden räcker inte riktigt till. I morgon däremot blir det andra bullar.
>>>Malum domesticum<<<
#22
🙂
Idag blir det tacogratäng, nachoschips och sallad
#25
Ja men eller hur. Där går man helt oskyldig, nynnar på Boktipset, svänger sina lurviga, och köttbiten attackerar helt oprovocerat från vänsterflanken 😮
Jag glömde ju bifoga en bild.
Ber om ursäkt för dålig bildkvalitet, men det är nåt fel på slutartiden på mobilkameran vilket medför att det blir väldigt låååååång slutartid som synes på bilden 🤦♂️ Jag lovar att där var köttbit, strips och bearnaisesås på tallriken när jag knäppte av ☺️
😂
Hahhaha, , den va bra!! O min soppa vart upp o ner !! 😉
Då blundar vi och ser denna köttbit + pommes frites o sås på tallriken, , 🙂
HH 🙂
#28
Exakt. Man måste visualisera 🙂
Ha ha ha 😃😃😃 Tack för dagens bästa skratt! 😃
#21 😃 Du måste ju käka kaninmat och skutta runt som en kanin om du ska envisas med att käka pommes och bearnaisesås! 😉
Här blev det kökets special 😊
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#30
Jag är under utveckling. Nästa år tänkte jag lära mig att göra ugnspannkaka 😃
#31 Fläskpannkaka är väl ingen kaninmat? 🤔
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#32
Du ser, jag har mycket kvar att lära mig 😃
Sjukt kul den här tråden plötsligt blev! 😃
"Den berömda rätten" jag skulle göra ikväll blev kycklingfärsbullar i salviasås, smörstekta morötter och kokta korngryn. Det sistnämnda kanske inte var bästa valet till resten, men de där bullarna blev faktiskt så goda att jag tänkte dela med mig av receptet här på Matlust om en stund. Tyvärr hann jag inte ta nån bild denna gång, de försvann för snabbt. 😛
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
Här blir det köttfärslimpa fylld med philadelphiaost och bacon. Till det grönsaker, kokt potatis och sås.
Ikväll blev det grillad secreto iberico (de sålde ut det här fantastiska grisköttet till superpris i min butik nyligen, så jag köpte några paket), grillad halloumi, grillade majskolvar, en mos på palsternacka och gul morot, samt en syrlig gräddsås med rosmarin. Gott blev det och jag åt förstås för mycket. 😛
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
Ursäkta OT men måste få fråga bara. Hur många av er har varit med i kocklandslaget? 🙂
Hehe!! :-D Jag känner mig faktiskt ganska proffsig i köket på sistone tack vare färdig matkasse med recept. Inga mer halvfabrikat och färsk fisk en gång i veckan. Kocklandslaget nästa! ;-) (OBS mycket stor blink på den smileyn)
/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus
#41 - Haha! Kocklandslaget har jag absolut nada att göra med, men när det nu kom på tal så är jag lite stolt över att Finland häromdagen vann OS-silver i Culinary Olympics. 🙂
För min del så har jag haft bra flyt i köket de senaste veckorna, mycket som har lyckats väldigt bra. En stor inspirationskälla är faktiskt Masterchef Australia, som jag för andra gången följer med noggrant. Drygt 60 avsnitt, alla 1-2 timmar långa och mycket bättre än USA:s motsvarighet. Kan rekommendera det! Vi bandar alla avsnitt (4 per vecka) och ser på dem vid lämplig tidpunkt senare på kvällen.
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
Jag tycker ni visar matporr eller vad man nu skall kalla det för 👍
#43
Grattis till OS-silver.
Är det via parabol ni ser det programmet eller "markbundet" ? Vill svagt minnas att jag sett nån tablå för det programmet här i Sverige, men kan så klart minnas fel.
Ska jag vara helt ärlig så är jag nog fel person för att stå i ett kök. Gillar inte ens matprogram på tv. Men det är därför jag kikar i den här underbara tråden, för att få inspiration 🙂
Jag tycker ni alla är grymma. Om vi leker med tanken på en forumträff nån gång så jag kan lova er att jag för först in till matbordet och sist därifrån hah a 😃
Inget kocklandslag här heller 😉 Ikväll blir det krämig kycklingpasta med färsk basilika och vitvin i. Kanske lite vin i glaset också 😃
VSK Åh, vad roligt att du gillar vår tråd 🙂Har inte varit i närheten av något kocklandslag 😊 Men jag har rätt många kokböcker och jag läser dem gärna 😃 Ikväll blir det thaigryta med lax och en massa grönsaker.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#44 - Trodde att jag svarade redan, men men… vi ser på MC Australia på Finlands Nelonen (TV4). Tror det också sänds i Sveriges TV i och med att jag har sett att matgurun Lisa Förare Winbladh också skrivit positivt om samma serie. Fjolårets tävling dock. Jag brukar också annars vara bland de sista som lämnar matbordet (åtminstone om maten är riktigt god) så om nån forumträff blev av skulle det nog bli tävling mellan åtminstone dig och mig om vem som lämnar bordet sist. 😃
Rökte en stor fläskkarré i söndags, så det blev myskväll i söndags med lite tex-mex inspirerat smått och gott inklusive kasslern (rökt fläskkarré kallas väl kassler i Sverige? Här i Finland är kassler samma sak som fläskkarré). Igår gjorde jag en sats pasta carbonara på resten, med hemgjord torkad tagliatelle. Gott gotti-gott gott. 🙂
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
#50 Kassler är rökt fläskkotlett enligt wikipedia. Det är ju ett ganska fettfritt kött med en fettkant möjligen så fläskkarre verkade inte rätt för mig. Det kan ju kanske vara olika saker men det vi svenskar brukar köpa som kassler i butik brukar nog vara kotlettkött. Det låter i alla fall väldigt gott med rökt fläskkarré! :)
/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus
#52 - Tack för upplysningen! 🙂 Ja det blev fantastiskt gott med rökt fläskkarré. Rökte den i 8 timmar och då hade innertemperaturen nått 79 grader. Jag hade egentligen tänkt göra pulled pork, men det kräver en innertemp på 95-97 grader och jag ville inte vänta till midnatt eller ännu längre. Men väldigt gott blev det i alla fall!
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
Trodde fettet på kasslern var pålimmat 🤔
Här blir det pastasallad med hemmagjord ceasardressing.
Det blev en thai-inspirerad soppa ikväll med buljong av bl.a. räkskalsbuljong, kokosmjölk, citrongräs, fisksås, risvinäger (viktigt!), limeblad, ljus soja och ingefära. Fasta ingredienser: Tunt skivad morot, grön paprika, frysta fisktärningar och förstås räkor. Fick till och med beröm för den här hemma trots att frun inte är direkt förtjust i räkor. 😛
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
#67 Det ser jättegott ut🙂
Lider av svårartad beslutsångest…..ska jag göra rullader eller grönsakssoppa🤔
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Igår kväll hade jag max 30 minuter på mig att laga mat till hela familjen och äta, och det lyckades med nöd och näppe. Det blev spaghetti med bl.a. kålrabbi och kallrökt lax:
Skivade en halv stor lök på längden, trimmade och strimlade en halv jättestor kålrabbi och en liten röd paprika. Kokade upp pastavatten och lade ner fullkornsspaghetti och salt. Fräste grönsakerna i smör på medelhög värme så de fick skapligt med färg, hällde över en hel burk havregrädde (Plant), ungefär en matsked fisksås (Megachef) och nån tesked risvinäger. Pepprade. Rörde ner pastan och strimlad kallrökt lax. Klart. Mycket gott och snabblagat! Kålrabbin hade kanske fått stekas lite till, men har man bråttom så har man. Själv gillade jag dock att den gav lite knaprighet till rätten. 🙂
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
Tikka masala med ris och grönsaker.
Kycklingfilé med shiratakenudlar och brysselkål.
Vad huset bjuder😃
>>>Malum domesticum<<<
Vi hade gäster igår på farsdagen, och jag bjöd på helstekt rostad kyckling delvis enligt den levande legenden Heston Blumenthals recept, ugnsrostade rotsaker och en sås gjord på buljong från kycklingtillredningen, rökt smör och havregrädde (kör mjölkproteinfritt hemma nu). Grädde hade jag egentligen inte tänkt använda, men såsen blev på tok för syrlig så jag var tvungen att kompensera med massor av "grädde".
Kycklingen (inhemsk ekologisk) blev supersaftig och jämnt tillredd. Följde rätt långt Hestons recept: ca 12h rimning i 6% saltlag => 2,5h i ca 90°C ugn till 60°C innertemp => 1,5h vila på galler (40 min i receptet) => 10 min i 250°C (skulle vara 200°C i receptet, men min kyckling hade hunnit svala lite för mycket).
Efterrätt blev en improviserad äppelpaj gjord kvällen innan, och köpt vaniljglass. Riktigt goda smaker, men konsistensen i pajen blev lite väl mosig. Den hade varit bättre om den hade tillagats och serverats genast.
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
Idag blir det restaurang/pub middag. Har läst menyn i förväg så det står mellan kalvköttbullar med mos eller kycklinglår med friterad bakpotatis, klurigt att välja sa den kräsne.
I lördags blev det vegansk chiligryta och igår blev det oxrulader, vinsås och resten av lördagens gryta. Idag blev det kycklingwok.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Ikväll hade vi svärföräldrarna på besök, blev varmrökt och grillad nöt ytterfilé medium rare), rödvinssås med rökt smör, rostade gul- och polkabetor med rökt chevre och grönkål, och en enkel sallad med spenatblad och paprika. E tydligen inne i en oeriod då jag ska prova röka allt. ;-) Blev riktigt gott alltihop, men inte fantastiskt (enligt mig iaf).
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
Idag har vi haft besök, som jag lagade mat tillsammans med, det blev köttfärskorvar, bulghurpilaff, stekta grönsaker, så testade vi den nya kvarggrädden i såsen. Vi tyckte alla att det blev gott 😛
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Räksmörgås på IKEA
>>>Malum domesticum<<<
Savoykål i krämig sås, på min farmors vis, stekt lax och kokt potatis.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Blev rester ikväll: Ris med en egen asiatisk kall sås (*, picanha (medium rare) skuren i små skivor och rostad svartkål.
(* Vitlök, citrongräs och ingefära skuret i små bitar och simmandes i en lag av risvinäger, fisksås, mirin och vatten. Mycket smakrik, något söt sås som håller länge i kylskåpet och passar perfekt till asiatiskt ris. 🙂
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
Onsdag: Mos på rostad batat, palsternacka och lök, och en "ingefärig" fiskstuvning med paprika och räkor.
Tisdag: Rester
Måndag: Friterade dubbelpanerade aubergineskivor och kycklingfärsbullar med gräddig paprikasås.
Söndag: Hade en enklare middagsbjudning hos oss. Blev en kraftigt kryddad rökt bringspets med en mild men smakrik rotsaksgratäng på potatis, morot, vit morot, polkabeta, gulbeta, lök och havregrädde, med asiatisk fisksås som "hemlig" smakhöjande ingrediens. Salladen med paprika, gurka, fint skuren kålrabbi, persimon och dressing på olivolja, äppelcidervinäger, salt, peppar och mejram) blev överraskande god. Det var första gången jag lade kålrabbi och persimon i en sallad, men definitivt inte den sista. 🙂
Lördag: Stekt secreto iberico i en salsaliknande tomatsås, samt mos på rostad pumpa och palsternacka.
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
Idag blev det oxkindsgryta med rödvin, morötter och torkad shiitake. Blev riktigt sönderfallande mört på en halvtimme i tryckkokaren. Brynte köttet i tryckkokaren ganska hårt med lök och lite morotsbitar först innan jag hällde på rödvin och kalvbuljong och började tryckkokningen. Svampen blötlade jag i kokande vatten, skivade upp och stekte hårt i smör, och reducerade vätskan för att ta tillvara alla smaker från svampen. Mer morötter i form av slantar fick också steka med och mjukna, och till sist rörde jag ner allt med köttet i tryckkokaren utan att koka vidare. Smakade av lite och så var det klart. Serverade grytan med gårdagens mos på batat och palsternacka, passade utmärkt. Det hela lyckades så bra att till och med sonen åt halva portionen utan att jag behövde mata honom, och resten gick ner med hjälp, utan några som helst problem. Får ta det som ett bra betyg. 😃
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
Det blev repris på gårdagen
>>>Malum domesticum<<<
Igår kväll blev det stekt innerfilé av kyckling som jag först marinerat en dryg timme i en fräst röra med olivolja, sichuanpeppar, spiskummin, chili, koriander och grovt salt, som jag mortlade med ytterligare lite vitlök. Serverade med coleslaw och sesamoljefräst grönkål. Speciellt kycklingen blev jättebra!
Har en superb asiatisk affär som jag brukar handla i. När jag frågar efter nåt som de inte haft inne så tar det några veckor och så finns det på hyllan. Tidigare i år frågade jag efter ljus miso och nu senast sichuanpeppar, och båda har dykt upp i sortimentet efter det trots att jag inte ens bett dem beställa nånting.
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
Firade Finlands 99:e självständighetsdag idag 6.12 och samtidigt vår förlovningsdag med en middag jag satsade lite extra på.
Varmrätt: Smörstekt lax garnerad med stekt salvia, "klyftpotatis" gjord på gulbeta, gräddig sås på bl.a. sotvaxskivling och olorososherry, kokta rödbetor med stjärnanistoner och en sallad med bl.a. paprika, gurka, kålrabbi, spenat, persimon och en vinägrett. Blev riktigt gott alltihop, men laxen blev en aning överstekt för min smak trots att jag försökte hålla koll på temperaturen (frun tyckte den var perfekt däremot).
Efterrätt: Banan- och apelsinbitar med krossad vitchoklad, havrecrunch med kanel gjord i stekpanna, och en hemgjord vaniljglass. Blev möjligtvis aningen för sött som helhet, men syndigt gott ändå och frun sa att det möjligtvis var den bästa efterrätten jag nånsin tutat ihop. 😍Vi åt båda rejält mycket mer av den än man borde. 😃 Speciellt nöjd blev jag över de olika konsistenserna som smulorna och vitchokladen bidrog med. Crunchen blev inte heller mjuk trots att jag blandade ner den med frukten, som tur var.
Tog 3-4h att göra alltihop och 1,5h att diska. 🥵 Tur att det var helgdag idag (om det inte hade varit det hade jag nog kört på nånting betydligt enklare). 😛
✨✨✨✨
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
Är i kära Helsingfors nu. Blev hesburger till lunch och ikväll grillar vi camping makkara på bastustenarna och har svampsallad till.
Vi har varit på en liten julbordstripp med alla våra barn och barnbarn, till Hestraviken, det var mycket lyckat för såväl oss äldre som för småbarnsfamiljerna. Vi allätare åt ett fint och gott julbord, veganerna fick en fin trerätters meny och de små barnen fick äta vad de ville. Vi fick en mycket trevlig kväll. Frukostbufféen var också mycket god och trevlig, även där fanns det något bra för alla smakriktningar. Alltså kan vi varmt rekommendera en tur dit, även Zaki var med och fick bo med oss i en liten fin stuga.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Välkomna till vår nya tråd!🙂
http://matlust.ifokus.se/discussions/58602d538e0e7418a8000a5e-dagens-middag-104
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#101
Tack 🙂
Ska bli spännande och så hur många kilo man går upp i vikt av den tråden 😛