Drycker & Övrigt

Absolutist eller nykterist?

2016-10-03 23:06 #0 av: tlover

Vad anser du att skillnaden mellan absolutist och nykterist är.

Jag har alltid trott att en absolutist inte nyttjar någon drog /beroendeframkallande ämne och har därför inte kallat mig det då jag både äter /dricker koffein och socker. Men på senare tid har jag läst att personer som inte nyttjar alkohol alls, inte ens i mat (som jag) räknas som absolutist, därför undrar jag hur andra här skulle beskriva en nykterist och en absolutist

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2016-10-03 23:19 #1 av: Maikailoa

Absolutisten dricker ingen sprit alls, men nykteristen kan dricka något så länge han håller sig nykter, en lättöl till exempel.

Anmäl
2016-10-04 16:35 #2 av: DesK

Jag har uppfattat det som du själv säger, att absolutisten inte nyttjar alkohol i någon form och inga andra droger heller. Nykteristen däremot kan dricka exempelvis cider med lite alkohol och lättöl. Tror att det beror på varför man har valt att undvika alkohol, exempelvis en nykter alkoholist måste ju avstå helt och hållet från alkohol, men hen kan ju röka och nyttja andra droger.

En sak till att tänka på är att en del ord tenderar att ändra betydelse över tid.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Absolutism_(alkohol)

Anmäl
2016-10-08 18:18 #3 av: Snovit79

En fd alkoholist kallas för nykter alkoholist. Det menas ju att man har ett problem, håller sig ifrån alkohol men risken finns ju alltid att falla dit igen. Förhoppningen är ju att en alkoholist ska bli absolutist?


Anmäl
2016-10-08 18:46 #4 av: tlover

#2 Ja ord ändrar ju betydelse så det kan ju vara från samma "tidsram" vi har hört det. Jag fick höra det av min mamma tror jag.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2016-10-12 11:46 #5 av: Maria

Jag har aldrig kopplat ordet absolutism till andra droger utan bara just när det gäller alkohol.

/Maria

 

Anmäl
2016-10-12 12:13 #6 av: JazzBass

För mig har uttrycken varit ungefär synonymer, bortsett från att jag ser en absolutist som en som sannolikt aldrig konsumerat alkohol, medan en nykterist kan vara en f.d. alkoholist och kan ha delvis andra bakomliggande orsaker bakom sitt val att avstå helt från alkohol än absolutisten. 

Förknippar båda orden endast med alkohol, men absolutist kan jag tänka mig använda för även andra droger.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-10-19 10:49 #7 av: OlgaMaria

En absolutist uppfattar jag som en person som inte vill få i sig någon alkohol även om det t ex skulle vara i en lättglögg som är uppkokad eller annan alkohol i mat / bakverk. En nykterist uppfattar jag som en person som inte vill få i sig alkohol men som inte bekymrar sig över sådant som inte ger något rus över huvud taget, som t ex rödvinssås. Absolutisten har en spärr mot alkohol öht medan nykteristen har en spärr mot all form av berusning. Detta gäller väl även andra droger men uppfattar att begreppet handlar framför allt om alkohol, och innefattar inte alls koffein och socker och sådant.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.