Buljongkok i Wonderbag
En hel kyckling, en liten rimmad fläsklägg, två märgben, en rejäl bit rotselleri, några morötter, det gröna från en purjolök, en gul lök, 6-10 vitlöksklyftor, 3-5 dl vitt torrt vin, vatten, peppar och Herbes de Provence. Inget salt, eftersom fläskläggen är salt.
Lägg ned allt, utom lök och kryddor, i en gryta, gärna en av gjutjärn, koka upp och skumma ordentligt. Tillsätt kryddorna och koka 20-30 minuter på spisen. Lägg ett karottunderlägg i Wonderbagen, ställ på grytan, lägg över en handduk, på med det lilla locket, snöra igen bagen ordentligt. Låt stå i 6-8 timmar. Nu är kycklingen färdig, ta upp den, bena ur den och lägg tillbaka benen i grytan, koka upp och låt det bli riktigt varmt, ställ tillbaka grytan i bagen, låt stå 6-8 timmar. Ta upp fläskläggen, bena ur den och lägg tillbaka benen i grytan, häll i lite mer vin (eller annan syra) Låt allt bli riktigt varmt på spisen, ställ tillbaka grytan i bagen, snöra ihop den och låt stå i 8-10 timmar. Sila buljongen och lägg i nya fräscha grönsaker, lite kyckling- och fläskläggskött, smaka av med kryddor och njut. Buljongen kan naturligtvis också drickas ur stor mugg.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Låter gott! Blir ganska många liter buljong på den satsen visst? 🙂
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
Det blir några liter, som jag kokar ihop rätt mycket och sedan fryser i istärningslåda. Suveränt att använda i såser mm stället för buljongtärningar 🙂
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Senast blev det två liter kraftig buljong.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Härligt med egenkokt buljong, finns inte mycket som slår det 🙂
Jag kokade köttbuljong för några veckor sedan, det är fint att kunna piffa upp det mesta i köttväg med det, eller använda till såsgrund
Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell.
"Big Journeys Begin With Small Steps"
#4 Ja visst är det! 🙂
Nästa projekt, för min del, blir att kombinera tryckkokare med Wonderbagen. Då tänker jag koka benbuljong färdig i tryckkokaren och sedan koka kött på spisen i den buljongen och till sist låta den bli färdig i Wonderbagen.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#5 Det låter som om det kommer bli väldigt gott och smakrikt 🙂
Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell.
"Big Journeys Begin With Small Steps"