Matprat

Picklade grönsaker vilken ättika?

2016-03-17 11:47 #0 av: Maria

Jag såg på nätet ett enkelt recept till picklade grönsaker. 

1 del ättika

2 delar socker

3 delar vatten + valfri krydda

Min fråga är vilken ättika som menas. är det 24% eller 12% tro?

/Maria

 

Anmäl
2016-03-17 11:54 #1 av: Aleya

Jag tror man kan ta den starkare om man önskar. aldrig hört någon "regel" om vilken man bör ta.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Värd för Endometrios samt medarbetare för Julen

Anmäl
2016-03-17 11:55 #2 av: Maria

Jag gissar också på den starkare men det kan ju bli en himla skillnad i "sting" om man säger så.

/Maria

 

Anmäl
2016-03-17 12:28 #3 av: DesK

När det bara står ättika, så brukar de mena den svagare. Blanda 1 msk ättika 24%, 2 msk socker och 3 msk vatten och smaka på det när sockret har löst upp sig. Du känner direkt om det är lagom eller för starkt. 

Désirée

Anmäl
2016-03-17 12:29 #4 av: JazzBass

Jag tror det handlar om den 12-procentiga. 

Det fanns en artikel om en vegetarisk restaurang i stockholm i ett nummer av Äkta mat där kocken använde just en 1-2-3 lag, som de kallade den, och jag tror det nämndes att det var 12-procentig som avsågs. Den här artikeln på wikipedia antyder också samma sak:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lag_(matlagning)

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-03-17 13:13 #5 av: Maria

#3, #4 Tack. Alltid bra att veta vad som menas och jag brukar alltid ha Perstorps 24% Ättika hemma.

Att göra ett smakprov är ju bra. Så långt tänkte inte jagTystad

/Maria

 

Anmäl
2016-03-18 14:30 #6 av: Maria

Angående ämnet. Vad tycker ni är gott att pickla?

Jag har tidigare gjort med gurka av olika slag och rödlök.

/Maria

 

Anmäl
2016-03-19 00:26 #7 av: JazzBass

Svårt att säga. Sambon gillar inte alls smak av ättika så jag gör aldrig nånting sånt här tyvärr. Är väl inte mer än måttligt intresserad jag heller, men jag tyckte i alla fall väldigt mycket om gurkan som fammo brukade skiva upp i nån ättikslag och servera som tillbehör på festbordet, och hennes ättikskonserverade små hela kantareller. (Som tyvärr inte smakade kantarell längre men var ändå goda och trevliga i konsistensen). Förutom de här så tror jag paprika och chili tror jag skulle kunna funka bra. Skulle kunna vara intressant att prova fänkål också.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-03-19 07:48 #8 av: Maria

Vitkål måste väl vara gott att pickla?

#7 Jag har lagt in kantareller också och det är gott men inte så gott som jag troddeSkämtar

/Maria

 

Anmäl
2016-03-19 14:53 #9 av: Maria

Här kommer lite nypicklat. Rödlök och skogschampioner.

/Maria

 

Anmäl
2016-03-19 14:55 #10 av: Maria

Man kanske skulle förvällt svampen innan? Får se hur den smakar.

/Maria

 

Anmäl
2016-03-19 15:04 #11 av: Sabinan

#9 Det såg väldigt gott ut.
Jag läste ett recept med picklad sparris, lät annorlunda och fräscht, så det tänkte jag prova lite längre fram på vårsäsongen 

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Anmäl
2016-03-19 15:07 #12 av: Maria

#11 Det låter gott. Jag gissar att man bör förvälla sparrisen innan en stund?

/Maria

 

Anmäl
2016-03-19 19:37 #13 av: Sabinan

#12 Nej, det behövdes inte förvällas, men det stod att man gärna kunde ta vit sparris. Sen var lagen lite starkare: 2 msk ättika, 3 msk socker och 3 msk vatten

Jag ska dock prova med den gröna sparrisen, då jag tycker den är godare

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Anmäl
2016-03-19 20:15 #14 av: Maria

Vad spännande. Jag gillar också grön sparris lite mer.

/Maria

 

Anmäl
2016-03-20 16:54 #15 av: Maria

Är det någon som picklat vitkål?

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.